Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Hulladékgazdálkodási terv újrapapírból

Az újrapapír világnapján a pazarló papírfogyasztásra, az újrapapír használatának környezetvédelmi előnyeire hívták fel a figyelmet a Reflex sajtótájékoztatóján.
Honnan jön és mivé lesz az a rengeteg papír, amit (fel)használunk? Többek között erre a kérdésre adott választ Kalas György, a Reflex Környezetvédő Egyesület munkatársa. Az újrapapír világnapján tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a világon évente 367 millió tonna – fejenként átlagosan 48–50 kilogramm – papírt használunk fel, Magyarországon egy fő körülbelül évi 80–90, míg Nyugat-Európában 160–170, az Amerikai Egyesült Államokban 300 kilogrammot.

A felhasznált és hulladékká lett mennyiségnek hazánkban körülbelül 40 százaléka a szemétlerakón végzi, míg 60 százaléka gyűjtőkonténerbe kerül, onnan újrahasznosításra. Kalas György a környezettudatos fogyasztói magatartásra, a pazarló papírhasználat csökkentésére, a felesleges csomagolás mellőzésére, vagyis a megelőzésre hívta fel a figyelmet.

A sajtótájékoztató végén Kalas György papírpépből – sajátos performance-ként – elkészítette hazánk új, három éve hiányzó Országos Hulladékgazdálkodási Tervét (OHT). Jelképesen azt a színes papírtéglát, amibe – hogy „hiteles” legyen – a „fabatkát, a kamukérót, a szemenszedett arcpirítót, a blabla leveleket, a süketelőport” is belegyúrta. Ahogy mondta: reméli, hogy az illetékeseket ez arra ösztökéli, hogy az uniós előírásoknak megfelelően maguk is (jog)alkotó munkába fogjanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Videokonferencia a nyelvészet szolgálatában

Több helyszínen – köztük Győrött is – bemutatták azt a videokonferencia-rendszert,… Tovább olvasom