Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Honnan vonhatnának el pénzt?

Győr-Moson-Sopron - Több milliárdot lehetne spórolni a magyar önkormányzatok működésén, mert túl sok a helyi önkormányzat és túl sok a képviselő is – állítja dr. Patyi András docens.

A győri Széchenyi István Egyetem tanszékvezetőjének ötlete csak egy azok közül, amelyeket a Kisalföld által megkérdezett véleményformáló értelmiségiek ajánlanak az új miniszterelnök figyelmébe.

Jancsó Péter, a győri Graboplast elnök-vezérigazgatója nemcsak az államon és az önkormányzaton spórolna, hanem mindenkin: a nyugdíjasokon, az oktatáson és az egészségügyön, mert szerinte nagy a baj, amivel a közvélemény jelentős része még nem szembesült.
Csakhogy a közoktatás területén „Győr-Moson-Sopron megyében kialakult az a szerkezet, amelyet ha még tovább akarnának szűkíteni, akkor a képzés és maguk a pedagógusok is olyan kiszolgáltatott helyzetbe kerülnének, amely mindent szolgál, csak a köz érdekét nem" – mondja Turbók Arnold Bertalan, a megyei pedagógiai intézet igazgatója. Ő hozzányúlna az egyetem belső rendszeréhez (még konkrétabban bizonyos képzésekhez), de az érintett rektorok nem ebben látják a megoldást, és szerintük saját területükön nincsenek olyan tartalékok, amelyekhez hozzá tudna nyúlni az új kormányfő.

Szabó Sándorné szociológus, aki korábban a szociális minisztériumban is dolgozott, azt mondja: míg 1 millióan élnek 80 ezer forint alatti nyugdíjból, addig drasztikus lépéseket nem lehet tenni.

Túl sok az önkormányzat
– Az Alkotmánybíróság tanácsadója vagyok, így arra a kérdésre, hogy kit vagy milyen típusú embert látnék szívesen kormányfőnek és milyen programmal, szíves engedelmükkel nem válaszolnék, ezt nem tehetem meg – mondta a Kisalföld megkeresésére Patyi András. A győri Széchenyi István Egyetem tanszékvezető docense korábban Budapest XII. kerületének jegyzője volt, így a magyar önkormányzati rendszerről gyakorlati tapasztalatai is vannak.

Patyi András úgy véli, a magyar önkormányzati rendszerben komoly tartalékok vannak, amelyeket ki lehetne vonni.

– A magyar önkormányzati rendszer szétaprózódott. A 3300 önkormányzat nagyon sok, a kicsik összevonásával ez a szám 1500–2000-re csökkenhetne. A második ilyen tartalék az lehetne, ha a megyei önkormányzatok és a regionális államigazgatási szervek közötti párhuzamosságok megszűnnének. Vagy a régiók jogosítványait kellene a megyéknek adni, vagy pedig a megyékét a régióknak, azaz regionális önkormányzatokat létrehozni. A harmadik tartalék az önkormányzati képviselők számának jelentős csökkentésében áll.

A feladatokhoz mérten sok a képviselő, a külső bizottsági tag tiszteletdíjjal, költségtérítéssel, egyéb rezsivel.

Patyi András szerint e három elem következetes megvalósítása akár 30–40 százalékkal is csökkenthetné a magyar önkormányzatiság működési költségeit.

Megóvni a pénzügyi rendszert
– Én egy olyan típusú kormányfőt látnék szívesen, akit konszenzusos alapon választanak meg, tisztában van azzal, hogy megbízatása rövid időre szól, nem a népszerűségre és nem a túlélésre játszik, jövőjét pedig nem a politikában képzeli el. Számomra egy Bajnai Gordon típusú miniszterelnök lenne az ideális – mondta megkeresésünkre Jancsó Péter.
A győri Graboplast elnök-vezérigazgatója szerint az új kormányfő első számú feladata lesz a magyar pénzügyi rendszer megvédése. A forintot nemcsak azért támadják, mert kicsi, hanem azért is, mert a helyzet nagyon rossz. S félő, ha a pénzügyi rendszer megóvása elmarad, a helyzet még rosszabb lehet, a forint árfolyama pedig tovább eshet.
– Ebben a helyzetben az új miniszterelnök aligha fog munkahelyteremtő programmal előállni, amire most sokkal nagyobb szükség van, az a munkahelymegőrző program – fogalmazott Jancsó Péter, aki szerint elkerülhetetlen az állami kiadások drasztikus csökkentése, ötszáz- vagy akár ezermilliárd forint kivonása a rendszerből.

S honnan lehetne még pénzt kivonni? Jancsó Péter szerint mindenhonnan.
Az állami és önkormányzati szféra mellett az egészségügyből, az oktatásból, a nyugdíjasoktól. Az elnök-vezérigazgató szerint le kellene állítani azokat az állami és önkormányzati beruházásokat, amelyek nem a gazdaságélénkítést szolgálják.

– Tudom, nem népszerű ilyeneket mondani, a helyzet azonban drámaibb, mint ahogy azt a közvélemény jó része hiszi – fogalmazott Jancsó Péter.

A legkevesebb fájdalommal
– Olyan miniszterelnököt szeretnék, akit Magyarország polgárainak meggyőző többsége elfogad, támogat – fogalmazott kérdésünkre válaszolva dr. Szekeres Tamás, a győri Széchenyi István Egyetem rektora, aki olyan kormányprogramot látna szívesen, amelyik a legrövidebb úton, a legkevesebb fájdalommal állítja kiegyensúlyozott fejlődési pályára az országot.

Felvetésünkre, hogy saját szakterületén vannak-e olyan tartalékok, amelyek elvonhatók, a rektor nemmel válaszolt.

– Tovább folytatjuk az elmúlt években kialakult takarékos gazdálkodási gyakorlatot, úgy, hogy közben az egyetem fejlődése lehetőleg töretlen maradjon – fogalmazott dr. Szekeres Tamás.

Olvasóink írták

 • 16. Telepathia 2009. március 25. 10:39
  „Nagyon helyes a felére kellene csökkenteni az önkormányzatok és abban dolgozó köztisztviselők és önkormányzati képviselők számát. Soproni hivatalba jártam, az eggyik tisztviselő kávét fogyasztott, a másik teát, a harmadik hozzá tartozóival beszélgetett, hogy ki megy délután a gyermekért. Az ügyfél kérelmével a három közül senki sem foglalkozott, nem ért rá. Sokan vannak, ha kevesebben lennének, jobban féltenék az állásukat. Sajnos úgy álltak a munkához, hogy más is hozzáférjen.”
 • 15. NEO 2009. március 25. 00:20
  „Jancsó úr felezze meg havi jövedelmét,oszt ötletelhet.De ha csak ilyen ötletei vannak,akkor talán csak a cégét kellene vezetnie.Bajnai Gordon egy működő!!! jogállamban sitten lenne,csalás és csődbüntett miatt.Erről az ország hajdúbétes fele mesélni tudna.Egyébként meg a tsz könyvelő Veres elszolta magát egy előadásán,hogy tulajdonképpen a költségvetés 10%-ról fogalmuk sincs hova tűnik.Ez kb.1.300 milliárd forint!!Talán havi sok millióért tudni kéne nem,legalább egy pénzügyminiszternek!Oszt lehet nem kéne megszorítgatni!!!”
 • 14. TakácsTamás 2009. március 24. 20:54
  „Szerintem meg a docensek fizetésén kellene spórolni...”
 • 13. Löw 2009. március 24. 20:33
  „Catherina,rég nevettem ennyit egy íráson. (köszi)
  A szomorú csak az,hogy ez nem vicc kategória.”
 • 12. akinemfél 2009. március 24. 19:59
  „Catharina : Hát ez nagyon jo ! Ilyen jot rég olvastam ! Remek írás,és igaz is. Megyek is dolgozni. Gratulálok a remek írásodhoz ! Szuper fej vagy. Jo munkát !”
 • 11. FREDDY/S 2009. március 24. 19:17
  „Catherina!
  Magyarországon csak kb. 500.000 valódi dolgozó keresi meg azt az összeget amit el lehet valóban költeni. Ami ennél több az az államháztartási hiány számláját gyarapítja. Ha azon személyek akik 20 év munkaviszony után már nyugdíjba mehetnek, akkor az általuk befizetett járulék alapján kellene a nyugdíjukat biztosítani nekik, nem lenne annyi probléma, nemde...”
 • 10. FREDDY/S 2009. március 24. 19:06
  „Meg kellene tiltani az alvállalkozók alvállalkozói rendszerét, mert aki megdolgozna akkor az kapna az elismerést. Másrészt a felesleges közalkalmazottak és köztisztviselők átvonulhatnának a a gazdasági szférába és megkereshetnének a saját adójukat, mellyel jelentősen csökkentenének az államháztartás hiányát, nemde...”
 • 9. Catherina 2009. március 24. 18:58
  „Mindennek az oka ez:
  Tegnap délután egy fél hét eltelte után elgondolkoztam,hogy miért is
  vagyok fáradt.Eleinte a kevés alvásra és a sok stresszre fogtam, de most
  végre megtaláltam az igazi okát!Azért vagyok fáradt,mert túl sokat dolgozom!
  Tudniillik 10 millió lakosa van Magyarországnak.
  Ebből 3,5 millió nyugdíjas,ami azt jelenti,hogy a maradék 6,5
  milliónak kell elvégezni MINDENT!

  Hétszázezren tanulnak,ami azt jelenti,hogy a maradék 5,8 millióra
  marad az összes munka,de 800 ezren a kormánynak dolgoznak,így marad 5
  millió.Félmillió embert alkalmaz a katonaság.
  Lenne még 4,5 millió aktív.600 ezren még iskolakötelezett kor alatt
  vannak.Ha számba vesszük az összes munkaerőt,aki a parlamentben,
  polgármesteri hivatalokban,állami támogatású intézményekben,
  dolgozik,megkapjuk ugyebár azt a maradék 1,5 milliót,akire a tényleges
  munka elvégzése hárul.Egy adott pillanatban háromszázezer ember fekszik
  kórházban,van táppénzen,hozzájuk jön a félmillió munkanélküli,s máris
  olvastuk a legújabb statisztikát:jelenleg 699.998 ember van börtönben,ami

  azt jelenti,hogy mindössze két emberre maradt minden munka:
  Rám és Rád.
  Te most éppen netezel.....
  Köszi baszd meg.”
 • 8. info2009* 2009. március 24. 18:32
  „Az osszes politikusnak ingyen kellene dolgoznia, vagy masodallasban, vagy ha megteheti azert mert mar meggazdagodott. Hogy magyarorszagon minden kis falunak van polgarmestere egyszeruen nevetseges.”
 • 7. akinemfél 2009. március 24. 18:05
  „Legyen ez dr.docens.vezérigazgato.alkotmányjogász.vállalkozo az új miniszterelnok ! Még onnan is el tud vonni,ahonnan még Gyurcsánynak sem jutott eszébe. Ilyen vezetore van szukségunk. Szuntessuk meg a családi potlékot és a gyest ! Csokkentsuk az általános iskolákat 3 évesre ! Aki tényleg tanul,annak 3 év is elég a 8 éves tananyaghoz. Zárjuk be a korházak nagy részét - ja,ezt már Gyurcsányék megcsinálták,mégsincs pénz.”
 • 6. licern 2009. március 24. 18:04
  „Igaza Van Tanár Úr! =)”
 • 5. hanak 2009. március 24. 18:04
  „Átnéztem a költségvetési törvényünket, 1500 MILLIÁRDOT költenek feleslegesen egymás "megsegítésére" a döntéshozóink. Ez több mint az államháztartás hiányának duplája!
  Amíg ez a pazarlás megy addig nekem ne mondják, hogy válság van.
  A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG 2009. ÉVI KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉSE 264 oldal. Néhány adat, mire megy a sok adóforint.
  ORSZÁGGYŰLÉS:17 291,5Millió Ft.
  Közbeszerzések Tanácsa: 1 602,5Millió Ft.
  Nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek, pártok, pártalapítványok támogatása:3 919,8Millió Ft.
  Média támogatása: 53 565,4Millió Ft.
  Országos kisebbségi önkormányzatok támogatása:1 397,5Millió Ft.
  HELYI ÖNKORMÁNYZATOK TÁMOGATÁSAI ÉS ÁTENGEDETT SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓJA: 1 289 970,9 Millió Ft.
  A teljes törvényt a http://majp.hu/links.html linken meg lehet nézni.”
 • 4. Goldmund 2009. március 24. 17:51
  „Igazából a feladatokat kéne újragondolni az államigazgatásban.

  Ahhoz, hogy egy sarki ABC-t megnyisson a vállalkozó, százféle hatóság kell hogy belefolyjon az ügybe, engedélyezzen, szakhatósági hozzájárulást adjon stb., ezerféle jogszabályi előírás alapján. Ezek között rengeteg az átfedés és rengeteg a formális hozzájárulás. Példa más területről: "Nyilatkozzon arról, hogy a .... rendelet életbe lépése előtt már birtokában volt a készülék!" Ügyfél nyilatkozik, a hatóság a nyilatkozat alapján kiadja a határozatot. Jó, nem? Mindezt persze igazgatási szolgáltatási díj ellenében.

  A minőségbiztosítás örvén akkora adminisztrációra és felesleges mérésekre, vizsgálatokra kötelezik a szerencsétleneket, hogy az ember esze megáll. Ezeket persze jogszabályok írják elő, amiket a hivatalnokok kötelesek számon kérni. Ebből kétféle bevételi forrás is keletkezik: egyrészt bízni lehet abban, hogy valami csak hibádzik a szerencsétlen vállalkozónál, így majd lehet büntetni. Pl. konkrétan tudom, hogy a fogyasztóvédőknél, munkafelügyeletnél bírságolási kényszer van és cseszegetik azt a hivatalnokot, aki nem szed be elég bírságot. Másrészt a sokféle vizsgálat, oktatás (pl. HACCP) remek biznisz jobb esetben a hivatalnak (mint intézménynek) rosszabb esetben a hivatalnokoknak, akik maszekban tudják ezt csinálni (az ügyfélkört pedig munkaidőben szedik össze).

  Csakhogy aki bent van rendszerben, annak létérdeke, hogy ez ne változzon, hiszen ha feleslegessé válik, akkor elbocsátják. Ezért minden hatóság védi a maga szerepkörét és egyre bonyolultabb szabályozásokat próbál kitatálni, hogy munkát adjon hivatalnokainak. Ezért hiába szövegelnek a politikusok olcsóbb államról, minden változtatás csak még bonyolultabbá, még átláthatatlanabbá, még bürokratikusabbá teszi a rendszert.”
 • 3. soppet 2009. március 24. 15:37
  „Dr. Patyi András, Szabó Sándorné, Jancsó Péter, Turbók Arnold személyében megszólalt a Győri baloldal egyik szárnya!
  Patyi Úr! Ha Ön komolyan gondolja, amit állított az önkormányzatok sarcolásáról, akkor azt kell mondanom, hogy XII. ker. jegyzőként keveset tapasztalt.
  Tudja Ön is, csak mondani akart egy nagyot, hogy az önkormányzatok összevonása, karcsúsítása a feladatok megtartásával éves szinten kb. 5.000-8.000 MFt megtakarítást jelenthet!
  A Megyei Közgyűlések és a Közig Hivatalok darabszámszűkítése - Megyei Közgyűlés helyett Régiós Közgyűlés és ugyanez a helyzet a Közig Hivatalokkal is. Itt már jelentősebb - 12.000-15.000 MFt -megtakarítást lehetne elérni.
  És még van egy olyan terület, ahol a megtakarítás 5.000 MFt nagyságrendű. Ez pedig a nyelvpótlékok megszüntetése a közigazgatásban. Igaz már vannak olyan területek pl. a bíróságok , ahol már megszüntették
  Összesen a három tétellel kb. 22.000-28.000 MFt. megtakarítást lehetne elérni.
  Ha mindehhez hozzá vesszük az Országgyűlés létszámcsökkentését és a minisztériumok létszámszűkítését valamint a külső megbízások megszüntetését, akkor egy kb. 100.000 MFt-os tételt lehetne elérni.”
 • 2. enzof 2009. március 24. 15:21
  „A sok ellopott pénzt kell visszaszedni!!”
 • 1. Lobbo71 2009. március 24. 15:19
  „Van egy varázsszó: közbeszerzés. Amíg minden zsírosabb közbeszerzésen a haver cégek nyernek, hogy aztán 3-4-szeres áron építsenek, addig felesleges bármi mással foglalkozni, mert ez nagyságrendekkel nagyobb összeg, mint amit máshol meg lehetne spórolni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZE Napok közel száz programmal

A Széchenyi István Egyetem életében is van pár nap, ami másról szól, mint a folyamatos tanulás. Az… Tovább olvasom