Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Holdviola - Interjú a fellépőkkel

A zenekar június 23-án, csütörtökön lép fel az SzFeszt2011-en. A koncert 18:00-kor kezdődik és a Szentiván-Éji Varázslatok estjén lesz látható.

- Kezdjük az alapoknál. Kérlek, mutasd be az együtteseteket néhány szóban!
Gál Lajos:
- A Holdviola egy háromtagú zenekar. Tagjai Barta Zsófi, Farkas Péter és Gál Lajos. 2006-ban Péter kezdett el népdalok feldolgozásaival foglalkozni. Eddig két lemezünk jelent meg, a ˝Madárka˝ 2010-ben a ˝Vándorfecske˝ 2011-ben.

Farkas Péter:
- A Holdviola 2006-ban kezdte működését. Akkor még csak ketten (Zsófi és Péter) alkották a zenekart. Lajos 2008 nyarán csatlakozott és azóta tekinthető intenzívnek a zenekar működése. Magyar népdalok átdolgozásával próbálunk kapcsolatot teremteni a közönségünkkel.


- Milyen stílusú zenét játszotok az együtteseddel?
G. L.
- A saját magunk által kreált elnevezés az „elektro-folk", ami arra utal, hogy a dalaink alapját magyar népdalok adják, ugyanakkor ritkán használunk autentikus hangszereket, sokkal inkább építünk az elektronikus zenére és hangszerekre.

F. P.
- Zenénkben a népdalok dallamvilága keveredik a pop, az underground, és az elektronikus zene elemeivel.- Hogyan lett belőled zenész? Tudatosan ezzel akartál foglalkozni, vagy így alakította az élet?
G. L.
- Általános iskolás korom óta a színpadról álmodtam, a gitározás érdekelt. Az élet úgy alakította, hogy az utóbbi években kicsit messzebb kerültem az aktív zenéléstől, ehelyett mások zenéivel foglalkoztam előbb, mint hangmérnök, később, mint rádiós. Péter pontosan akkor talált meg újra a Holdviola ötletével, amikor rettenetesen hiányzott már a zenélés.

F. P.
- Zenei általános iskolába jártam, ahol a fő hangszerem a hegedű volt. Tagja voltam az iskola énekkarának és furulya csoportjának is.
14 évesen kezdtem el dobolni. A gimnáziumban megalakítottuk első zenekarunkat, és én már akkor tudtam, hogy a zenei pálya végigkíséri az életemet. A ballagásomon készült velem egy riport. A riportban a terveimről beszéltem. Ezek a tervek mára már valóra váltak és pontosan ugyanazt csinálom, amiről 18 évesen álmodoztam.

- A zene mellett milyen hobbinak, szenvedélynek hódolsz még?
G. L.
- A zene egyben a hobbim is.
F. P.

- A másik szenvedélyem a sport. 19 éve játszom a barátaimmal a kispályás foci városi bajnokságában heti rendszerességgel.

- Mikor volt első fellépésed, hol és mi volt a legemlékezetesebb pillanata?
G. L.
- Első igazi fellépésem egy miskolci rock fesztiválon volt, valamikor a nyolcvanas évek elején. A dobossal elfogyasztottunk egy üveg portorico rumot, hogy bátorságot merítsünk, a többire nem nagyon emlékszem…

F. P.
- Valamikor 1985-ben lehetett az a bizonyos koncert. Igazából nem emlékszem, hogy hol, és emlékezetes pillanatot sem tudok felidézni. Viszont a város összes középiskolai klubjában játszottunk akkoriban. Ezek a koncertek egytől-egyig szép emlékként maradtak meg bennem.

1988 őszén volt az első legfontosabb koncertünk. Miskolc belvárosában játszottunk egy nagy szabadtéri fesztiválon. A koncerten történt velem egy kis malőr. Ugyanis a második dalhoz érve tönkre ment a lábgépem. Fél órát állt a buli, mire megérkezett a pótszerkezet.

Sajnos ez a procedúra megtörte a lendületünket, de még aznap este javíthattunk, ugyanis egy másik helyszínen több száz ember előtt adtunk fergeteges bulit.

- Van-e kedvenc szórakozóhelyed, fesztiválod, ahova mindig szívesen térsz vissza?
G. L.
- A miskolci Kocsonyafesztivál a kedvencem, bár a kocsonyát nem nagyon szeretem.

F. P.
- Kedvenc helyem nincs. Én bárhol jól tudom érezni magam, ha jó a társaság. Kerthelyiségek viszont előnyben.

A Holdviola június 23-án áll az SzFeszt2011 színpadára
A Holdviola június 23-án áll az SzFeszt2011 színpadára

- Van különbség a vidéki és a fővárosi közönség bulizási szokásai között? Ha igen, akkor szerinted mi a legszembetűnőbb?
G. L.
- Nincs összehasonlítási alapom.

F. P.
- Szerintem semmilyen különbség nincs. Én a fővárosban is ugyanazt tapasztaltam, mint itthon.

- Mi jelenti számodra a legnagyobb elismerést a munkádban?
G.L.
- Idén a zenekar megkapta a zenei szakma legrangosabb elismerésének számító Fonogram díjat, ami egy jó visszajelzés egy zenész munkáját illetően. Mégis, ami leginkább számít az a közönség visszajelzése, hiszen hétről hétre nekik játszunk a koncerteken.

F. P.
- A közönség visszajelzése. Ha tetszik az embereknek, amit csinálsz, ha el tudod őket varázsolni. Annál felemelőbb érzés nincs. Ma már, az internet világában napi szinten szembesülhetünk a közönség véleményével.

- Ha van, ki az a másik zenész, énekes, akivel még ez idáig nem dolgoztál együtt, de szívesen összehoznál egy közös produkciót?
G. L.
- Új lemezünkön található egy közös dal Herczku Ágnessel és Nikola Parovval, akik a ˝Ha te tudnád˝ című dal eredeti verzióját készítették. Ebbe a dalba azóta szerelmes vagyok, mióta 2006-ban először hallottam. Nagyon szerettem volna velük közösen elkészíteni a holdviolás verziót. Ez sikerült, egyelőre nincs új terv.

F. P.
- Nekem a zenélésnek leginkább a kreatív része tetszik. Amikor megszületik egy dal. Olyankor az ember egy teljesen intim kapcsolatba kerül a dallamokkal. Csak ő, és a zene van jelen. Ha egyszer tehetném, odavarázsolnám magam, mondjuk Martin Gore dolgozószobájába, és csak csöndben nézném, hogy nála ez a születés hogyan zajlik. Rajta kívül persze még ezer nevet mondhatnék.

- Mi az, ami nagy hatással van rád és a mai napig motivál abban, amit csinálsz?
G. L.
- Azokat a zenéket szeretem, amelyek a pillanatnyi esztétikai élményen kívül hatnak rám érzelmileg is. Szerencsére ezt az érzést nagyon gyakran megtalálom saját dalainkban is. Ennek az élménynek az újra és újra átélése motivál.

F. P.
- Engem a saját terveim, és a hitem motiválnak a legjobban. Fontos, hogy az embernek legyenek tervei, hiszen az az élet motorja. Állandóan jár az agyam. A terveket viszont tetteknek kell követniük. Mindig csinálok valamit. Olyan nincs, hogy unatkozom. Persze a pihenésre és a kikapcsolódásra is marad idő.

- Mit üzensz az SzFeszt2011 Fesztiválozóinak?
G. L.
- Jó bulizást és remek időt kívánok nekik!

F. P.
- Azt üzenem, hogy szeretettel éljék az életüket, mert az mindig jóra vezet. Ha eljönnek és megnézik a Holdviolát, akkor tőlünk is kapnak valami szépet és jót, aminek a központjában a szeretet áll. :)

A fesztivál hivatalos honlapját itt találják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállítókat keresnek az SzFeszt2011-re

Árusok jelentkezését várják a szervezők június 23-26. közötti időszakra az SzFeszt2011-re.… Tovább olvasom