Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Hiba minden huszadik ellenőrzéskor

A nemdohányzók védelméről szóló törvény életbelépése óta eltelt egy hónapban végzett megyei ellenőrzések tíz százalékában derült fény hiányosságra, szabálytalanságra. A türelmi idő áprilisig tart, a hatóság addig nem büntet, viszont több és intenzívebb ellenőrzést ígér.
Aki nem tartja be a nemdohányzók védelmét szolgáló intézkedéseket, 20 ezertől 2,5 millió forintig terjedő büntetésre számíthat. Április elseje a határidő, addig nem szankcionál a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve, mindössze figyelmeztető végzésbe foglalja a hiányosságokat.

Mi a helyzet az idősotthonokkal? Egy nyolcvanéves, rossz szokásáról lemondani nem tudó bentlakó például kötelezhető-e arra, hogy kimenjen az utcára cigarettázni?

– Januárban csaknem kétszáz ellenőrzést végeztünk, az esetek tíz százaléka tárt fel valamilyen szabálytalanságot – mondta a Kisalföldnek dr. Kiss Imre helyettes megyei tiszti főorvos. – A vizsgálatok a törvényben felsorolt, legkülönfélébb közforgalmú intézményeket érintették, többek között egészségügyi szolgáltatókat, szórakozóhelyeket és például tömegközlekedési megállókat. A hiányosságok jellemzően abból adódtak, hogy nem a megfelelő helyen vagy előírt módon jelölték ki a dohányzóhelyet. Jellemzően szórakozó-, vendéglátóhelyeken tapasztaltuk azt, hogy az oda látogatók kihasználják a türelmi időt és még dohányoznak.

Az ellenőrzések javában zajlanak és a törvényben korlátozásokkal érintett közforgalmú intézménytípusokra – köztük az egészségügyi szolgáltatókra – terjednek ki. Képünk a győri megyei kórháznál készült
Az ellenőrzések javában zajlanak és a törvényben korlátozásokkal érintett közforgalmú intézménytípusokra – köztük az egészségügyi szolgáltatókra – terjednek ki. Képünk a győri megyei kórháznál készült. Fotóillusztráció: H. B. E.


A tiszti főorvos kielégítőnek tartja a problémásnak ítélt tízszázalékos arányt, s mint mondta, a tervek szerint a jövőben még több helyre látogatnak majd el az ellenőrök.

Arról már az országos híradásokból is lehetett értesülni, hogy a törvényhozók bizonyos pontokon finomítják az előírásokat, részben az életszerűtlennek tűnő helyzetek miatt. Tisztázatlan eset például, milyen lehetőségek vannak a szankcióra külföldiek esetében. Azt sem tudni egyelőre, kinek a feladata a buszmegállókban a tiltó táblák kihelyezése: az önkormányzaté vagy az üzemeltetőé? Egy üzletekkel tömött utcákban miként tartható be a szabály, nem beszélve a csikktartók és a dohányzásra kijelölt helyeket jelző, kötelező táblák erdejéről... Vagy mi a helyzet az idősotthonokkal? Egy nyolcvanéves, rossz szokásáról lemondani nem tudó bentlakó például kötelezhető-e arra, hogy kimenjen az utcára cigarettázni? A vegyes rendeltetésű épületek is fejtörést okozhatnak, egy emeletes ház lakói például folyamatosan szívják a füstöt, noha az alattuk működő étterem vendégei betartják a szabályokat.

Az sem tisztázott, mi vonatkozik azokra a cégekre, amelyek területén szabad ég alatt kijelölhető lenne dohányzóhely, ám üzemorvosi rendelőjük is van. Egészségügyi szolgáltató esetében pedig ugye az egész ingatlan tiltott terület...

Olvasóink írták

 • 7. anuvuk 2012. február 11. 20:32
  „Tavasszal a játszótereken is ki lehet robbantani, a csikktartó szemeteseket a padok mellől!
  A padoktól távol való dohányzást, "kiharcolták" maguknak a dohányosok, azt állva is tudják művelni!!!”
 • 6. Lacika62 2012. február 11. 16:10
  „Tisztelt Illetékesek! A busz megállókban ki kellene cserélni szemetes edényeket csikk tartó nélkülire!! És akkor duplán lehetne büntetni a szabály szegőket, tiltott dohányzás és szemetelés ért is.”
 • 5. anuvuk 2012. február 09. 18:35
  „knifemaster.
  A füst ezek szerint nem csak felfele megy, hanem igen is lefele is, sajnos tapasztalat!
  Itt a kérdés az 5 méterről szólt, az legyen lefele, vagy fel,- ez hogy lesz betartható?”
 • 4. knifemaster 2012. február 08. 11:11
  „3. anuvuk 2012.02.07. 18:52

  A füst álltalában felfelé száll.
  Mi is a probléma akkor pontosan?”
 • 3. anuvuk 2012. február 07. 18:52
  „"Hiba minden huszadik ellenőrzéskor"
  Mint az étterem tulajdonos felett, a lakók fújják a füstöt!
  Az 5 méterbe belefér, a felettem dohányzó lakó füstjével mit kezdjek?
  Én kimegyek levegőzni az erkélyre, felettem meg pont akkor dohányoznak, rettentően zavar, hunyászkodjak meg, vagy használjak paprika sprayt? - Az illetékeseket kérdem, mit tegyek, mert akkor már az ablakba való dohányzást is szabályozni kell, - bizony az is lehet zavaró!”
 • 2. miracle 2012. február 03. 22:31
  „Tipikus magyar szabályozás.
  Törvényt hozunk, ellenőrizgetünk, de minek, mivel büntetni nem lehet. Értelme így: nagy 0.
  Még szerencse, hogy az emberölésért kiszabható büntetéseket már több száz éve meghozták, mert ha Magyarországon most hoznák, akkor arra is türelmi idő lenne és a Hatóság elégedetten nyilatkozna, hogy csak 10% nem tartja be...”
 • 1. Csiripiszli 2012. február 03. 09:49
  „Az utcákon, köztereken fellelhető cigarettavégek borzalmas látványt nyújtanak, minősítik magát az embert! Sajnálatos, hogy nagyon kevesen értik meg és tudják betartani, hogy másokra ne fújjanak cigarettafüstöt!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kantharosz-gála borárveréssel

Nagy támogatás nagy összefogással gyűjthető össze – vallják és bizonyították a győri,… Tovább olvasom