Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Hiába jöttek szavazni, nem juthattak be az ülésre a vagyonőrök

Parázs volt a hangulat vasárnap délelőtt a vagyonőrök és magánnyomozók megyei kamarájának tisztújító ülésén.
Parázs volt a hangulat vasárnap délelőtt a vagyonőrök és magánnyomozók megyei kamarájának tisztújító ülésén, mert mintegy 40-en nem tudtak tíz óráig regisztrálni, így nem is engedték be őket. Szerintük ez a szervezők műve, az elnökség szerint viszont lett volna lehetőségük korábban is fizetni.

Körülbelül negyven vagyonőr hangjától volt hangos a győri PÁGISZ-iskola aulája tegnap tíz órakor, mivel az itt tartott küldöttgyűlésre nem jutottak be. Hogy miért nem, meséljék el ők.

– Fél kilencre már itt voltunk, éjszakai munka után jöttünk hóban, fagyban, hogy időben bejuthassunk – mondja az egyikük, Kincses Lászlóné. – Viszont várnunk kellett fél tízig, mert csak akkor kezdték el a beléptetést. Minket, akik a helyszínen akartuk befizetni a hatezer forintos tagsági díjat, képtelenség lett volna fél óra alatt bejuttatni, tíz órakor pedig közölték: kezdődik a szavazás és csak a regisztráltak léphetnek a terembe.

– Meg tudom mutatni a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara országos állásfoglalását – vesz elő táskájából egy papírt Bauer László –, e szerint a területi szervezetnek kötelessége biztosítani a helyszínen is a befizetést és a regisztrációt.

– Biztos azt fogják önöknek mondani – veszi át a szót Tóth Lajos –, hogy megvolt a lehetőség a fizetésre. De azt is meg kell tudni érteni, hogy itt igen rosszul kereső kollégákról van szó, akik nem feltétlenül tudták nélkülözni azt a hatezer forintot novemberben vagy decemberben, s azt gondolták, most lehetőségük lesz fizetni.

A háttérről is kapjunk némi képet: a vagyonvédelmi törvény módosítása értelmében a magánbiztonsági ágazatban január elsejétől megszűnt a kötelező kamarai tagság. A jogszabály új választásokat írt elő, ezeket most februárban tartják az egész országban, s az áprilisban megkapott tagsági kártya – hiába lett volna érvényes ez év áprilisig, már nem ér semmit. Novemberben vagy decemberben nyilatkozhattak a vagyonőrök, hogy megújítják-e tagságukat, ehhez be kellett fizetniük a csekket is. Ha nem nyilatkoztak – tagságuk automatikusan megszűnt, hangsúlyozzuk: ettől még a továbbiakban is lehetnek vagyonőrök, tehát a tét nem ez volt. Azok azonban, akik a regisztráción nem estek át, nem vehettek részt az elnökség megválasztásán, s mivel a kiszorultak egy jelentős része új elnökséget akart, most azt sejtik: mögöttes oka van ennek a szervezésnek.

Dr. Szél Erzsébet, a megyei kamara elnöke visszautasítja a vádakat, s közölte: öt adminisztrátor dolgozott azon, hogy beléptesse a tagokat, de egyrészt a fél tízes kezdést és a tízórai zárást szigorú szabályozás írta elő, amit a levezető elnök nem hághat át. Ezt pontosan tartalmazta a meghívó is – mondja Szél Erzsébet. Másrészt azok, akik december 31-ig nem küldték vissza nyilatkozatukat és később sem mentek be ezzel a szándékkal a kamarához, azoknak nyilatkozatát, személyi adataikkal együtt ellenőrizni kellett a készpénzes befizetés során. Időigényes dolog, de ezt előre lehetett volna sejteni.

Olvasóink írták

 • 3. Edina-Edina 2012. február 07. 08:28
  „jav.: XXIV. törvény
  Nem lehet, hogy ezek az emberek azt hitték, hogy áprilisig még érvényes a tagságuk?
  És ők mind őrök voltak?
  Nem értek ehhez, nem vagyok jogász, nem tudom, hogy hogy lehetett volna megoldani a vasárnap kialakult helyzetet.”
 • 2. Edina-Edina 2012. február 07. 08:10
  „Érdekes történet, véleményt ennyi infó alapján nem tudok alkotni az eseményekről.
  Ami viszont tény,
  - A 2011. XIV. Törvény átmeneti rendelkezéseinek értelmében tavaly okt. 1. - dec. 31. között lehetett nyilatkozni, hogy valaki kíván-e maradni kamarai tag. Akik nem nyilatkoztak, azoknak megszűnt a tagsági viszonyuk.
  - a tagdíj egy adott évre (január elsejétől december harmincegyedikéig szól), az április az egy technikai időpont, addigra kell, hogy a csekkek kimenjenek, befizetések beérkezzenek, érvényesítő matricák kimenjenek..
  - az idei tagdíjról szóló csekkek január közepén kerültek postázásra, tehát semmit nem kellett befizetni novemberben, decemberben.
  Ez a 40 ember úgy ment oda, hogy addig se tagfenntartó nyilatkozatot nem tett, se pedig be se fizette a tagdíjat?”
 • 1. xverax 2012. február 06. 15:24
  „Dr. Szél Erzsébet, a megyei kamara elnöke....elég is ennyi....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farkasordító hideg: Kunszigeten és Csornán is egy férfinek segítettek

A helyi körzeti orvos fogadta be azt a 61 éves kunszigeti férfit, aki a vasárnap éjszakát egy fűtetlen mellékhelyiségben akarta tölteni. Tovább olvasom