Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Hétfőn nyit a menekülttábor Vámosszabadin

Az épületet lefestették, a rendőri szolgálatot megerősítik, a helyiek kivárnak.

Fokozatosan töltik fel a vámosszabadi menekülttábort, az első csoport hétfőn érkezik. Többek között ez derült ki azon a szűk körű megbeszélésen, amelyet a bevándorlási hivatal szervezett az érintetteknek. Végül a Kisalföld is ott lehetett a bejáráson.

Csupa praktikus, a mindennapokat érintő kérdést tisztázott még a bevándorlási hivatal a vámosszabadi lakosokat képviselő civilekkel, illetve a helyi önkormányzat tagjaival. Néhány kiragadott példa: már van háziorvos, aki a táboron belül dolgozni fog. A szobák nagy része kész, a hiányzó bútorokat még a héten leszállítják. Az étkezde külső sátorban lesz, az ételeket nem helyi konyhával, hanem beszállítással oldják meg. A kérelmező menekültek gyermekeit a győri tankerület iskoláiban, óvodáiban helyezik majd el, őket busz szállítja az adott intézménybe. Megerősített rendőri szolgálat lép életbe, az önkormányzat biztosít ehhez irodát. 
 
A menekültszálló földszintjén lesznek az irodák, ahol az érkezőket meghallgatják. Rácsok csak itt vannak az épületen belül, a tábor nyílt. Fotó: Bertleff
A menekültszálló földszintjén lesznek az irodák, ahol az érkezőket meghallgatják. Rácsok csak itt vannak az épületen belül, a tábor nyílt. Fotó: Bertleff


 
Az ígéretét tartotta be dr. Végh Zsuzsanna, a bevándorlási hivatal főigazgatója azzal, hogy a nyitás előtt megmutatta a helyiek képviselőinek, milyen körülmények közé érkeznek a menekültek. Nos: alapvető változás nem történt az egykori idegenrendészeti szállóban, de épp ez volt az egyik ok, amiért Vámosszabadin jelölt ki az állam új menekülttábort.

Többször megírtuk, így csak emlékeztetőül: nagyobb ráfordítás nélkül ismét lakhatóvá tették a sok éve kihasználatlan  intézményt. A panelházat kifestették belülről, a belső részt kipucolták,  az udvart szintén megtisztították. Ahogy jeleztük a cikkünk elején, a konyhát, amely egykoron szintén működött az ingatlanban, nem újították fel. Nincs rá szükség, mert külső cég szállítja majd az ételt a menekültek számára.
     
Elhangzott: figyelnek arra, hogy olyan emberek érkezzenek ide, akik között etnikai-vallási konfliktus nem alakulhat ki. „Máshol is a túlzsúfoltság okozta a problémát, itt a kétszáz főnyi befogadószámot nem lépjük át" – ígérte Végh Zsuzsanna. Majd azt is, hogy azok, akik a kérelmük elbírálásáig itt maradnak, szembesülnek a házirenddel s azokkal a normákkal, amelyekhez a táboron kívül is tartani kell magukat. Kamerarendszert építenek ki, megerősített rendőri szolgálat lép életbe  – mind azért, hogy a helyiek biztonságérzetét javítani tudják.

Ilyen szobákban helyezik el a menekülteket, az egykori idegenrendészeti szállót felújították.
Ilyen szobákban helyezik el a menekülteket, az egykori idegenrendészeti szállót felújították.

„Hangsúlyozom, nem az országos tapasztalat  indokolja ezeket a lépéseket, mert nem lenne rá szükség. Csak az önök biztonságérzete" – húzta alá a bevándorlási hivatal országos vezetője.

  A helyiek egyik fő  ellenérve eddig a gyermekeik biztonsága volt, nem kerteltek:  nem örülnek, ha a helyi intézményekbe kerülnek  a menekültek gyerekei. Most elhangzott, hogy a győri tankerület óvodái, iskolái fogadják be a vélhetően ideiglenesen itt tartózkodó családok gyermekeit, őket busz szállítja majd az adott intézménybe. Mivel a buszon lesz üres hely, így ezzel tudják majd a felnőtteket is  szállítani, ha vásárolni vagy ügyet intézni mennek valahová. Nyílt táborról van szó, amelyben reggel hattól este tízig lesz kijárás.

 Mivel főként muzulmán vallású emberek érkeznek, így a hitüket tiszteletben tartják, az imádkozáshoz a feltételeket biztosítják (lesz külön szoba), az étkezést is ehhez igazítják. Napi háromszori ellátást kapnak az érkezők, akiket próbálnak úgy elhelyezni az intézményben, hogy a lehetséges konfliktushelyzeteket is tovább szűkítsék. Külön emeleten lesznek például a családok, külön az egyedülálló férfiak, illetve a nők-anyák. 

Az étkezde sátorban működik majd. Fotók: Bertleff András
Az étkezde sátorban működik majd. Fotók: Bertleff András

Hogy milyen a hangulat most a faluban, amikor már elérhető közelségbe került a tábornyitás, arról Buruzs István beszélt, aki a civil összefogást gyakorlatilag az elejétől vezeti: „Aggódva, de kíváncsian várjuk, hogy a biztonságunkat garantáló ígéretek beválnak-e. Van feszültség, nem mondjuk, hogy nincs, de a többség tudomásul vette, hogy már-
ciusig biztosan lesz tábor a falu mellett. A tavaszi újratárgyalás lehetőségét én sikernek könyveltem el, de nem mindenki látja így. Azt remélem, az idő bebizonyítja, hogy a csendes többségnek van/lett igaza."
    
Még a nyitás előtt lakossági fórumot tart az önkormányzat – jelentette be Réti Csaba polgármester: pénteken hat órakor várják azokat a lakosokat, akik ezen a bejáráson nem vehettek részt, de a részletekre is kíváncsiak.
 
Végh Zsuzsanna pedig azzal zárta, hogy egy-két hónap múlva, ha igény mutatkozik rá, már a tapasztalatok ismeretében kielemezhetik a tábor hatásait.

Tizennégyezer menekült. Az Európai Unióban is példa nélküli az a tendencia, amelyet Magyarországon még mindig mérnek. Mostanra a 14 ezerhez közeledik a hazánkban tartózkodó menekültek száma, őket kell addig elhelyezni valamilyen táborban, míg a kérelmüket a bevándorlási hivatal elbírálja. „Rendkívüli intézkedéseket kellett hozni" – ismételte meg Végh Zsuzsanna, még egyszer aláhúzva, hogy Vámosszabadin is ezért nyílik menekülttábor.Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. WeiseÖdenburg 2013. augusztus 07. 17:00
  „Kitől kedves ripacs úr? Max segített a külföld szétlopni az országot! Következménye a hatalmas munka nélküliség.
  A NL.-i -antibiotikumos sertés hús. Lehetne sorolni tovább. 31. pancser 2013.08.03. 23:34
  " Ha valaki, akkor ez a ország kapott segítséget." ? ? ? ?”
 • 31. pancser 2013. augusztus 03. 23:34
  „Azért vegyék tudomásul egyesek, Vámosszabadi még Magyarország. Ha az országnak vannak kötelezettségei azok mindenkire vonatkoznak.
  Mindenki lehet menekült, soha nem tudhatjuk. Ne gondolja senki, hogy akár a szomszéd Ausztriában olyan piszkosul szeretnek bennünket. Kár az agyat játszani olyan balkáninak tekintenek bennünket hogy csak na.
  Csak azért, hogy tudjuk hol a helyünk! Ha valaki, akkor ez a ország kapott segítséget. Most nekünk kell segíteni, és egyesek ordenáré módon, viselkednek, nyilatkoznak. Elmondjam a nyugati szélsőségesek minek tekintik a magyarokat? Annak, igen annak, jól gondoljátok Ha rajtuk múlna minden nyugaton dolgozó honfitársunk a kukásokon kívül jöhetne haza.”
 • 30. JKyra2013 2013. augusztus 02. 12:44
  „Klappantyu, igazad lehet......

  oxana, nem lehet az egész világ az, és állandóan más fájdalmán és baján se sírhatok...de amikor itthon 100 ezer gyerek éhezik, akkor nem arab gyerekeket kell az iskolákba, ovodákba betolni. Ahová az Enyém nem jut be mert nem abban az utcában lakik... Viszik mindenhová, mert az iskolának ahogyan kötelezettsége sérült gyermek felvétele és integrálása is így bárhová vihetik. Csak mit kezdenek velük azt azért megnézném...De a nagy gyár iskolájába nem fogják vinni ha erre vagy kívánics:-))) azt már lebótóták!!!:-)))
  Oltásaik? Nyelvismeret? erről azért nem volt szó, hogy ilyen helyekre is járnak. És ugyan minek? Meg mennyi ideig is? Egy ilyen gyereket aki 10-15 ezer km menekül az Anyával csak úgy el lehet vinni oviba? ?Míg Anyu ügyet intéz??? Vámosszabadinak kellett volna egy mínőségi ügyvéd és akkor nem fanyalognék most itt.

  De most majd felébred Győr....tegnap a játszótéren az Anyukák tátott szájjal fogadták, hogy mi menekült tábor? hol???
  Ennyit a korrekt tájákoztatásról!!”
 • 29. oxana 2013. augusztus 02. 11:14
  „28. kisember1

  Inkább reméld, hogy nem leszel menekült. Akkor másképpen beszélnél.”
 • 28. kisember1 2013. augusztus 02. 10:22
  „Szeretnék én is menekült lenni. napi 3 szor étkezés, gyerekeimet busszal hurcolják. Szép felúj<tott épület és még syabadon imádkozhatom is! nem kell dolgoznom sem. És külön családi apartmanba tesznek, remek!”
 • 27. Klappantyu 2013. augusztus 02. 05:36
  „25. JKyra2013:
  Ne etesd a Trollt... Észre sem kell venni, mit ír...”
 • 26. Valaki 2013. augusztus 01. 22:04
  „17. oxana

  Bezony roxika, akkor idemenekülhetnek a kiszavazott cocik. :)))))”
 • 25. JKyra2013 2013. augusztus 01. 20:27
  „Virsliiii, <moderálva>! És tudod azért jó hogy vagy, mert Én tudom,hogy totál normális vagyok!
  Te meg ezért fizeted a banki adót, meg a telefon adót meg amit még holnap ezért kitalálnak!!! Meg még mindent hogy ezeket eltarsd!!! És ha esetleg nem akkor költözz be hozzájuk és neiked se kell semmi után fizetned, és begyalogolhatsz a 40 ezer forintodból, amit kapsz az árkádba shoppingolni! Vagy esetleg ha felférsz a buszra akkor ügyet intézni? De milyen ügyet intéz itt eg comodói, meg egy arab erre aztán <moderálva> kíváncsi lennék!!!!!!!”
 • 24. mima 2013. augusztus 01. 20:26
  „talán a nem önkormányzati iskolába nem kerülnek a gyerekeik, remélem”
 • 23. WeiseÖdenburg 2013. augusztus 01. 20:10
  „Befogadottaknak a vendéglátó ország törvényein kívül a szokás jogokat is be kell tartatni.Úgy élni és viselkedni,hogy a
  közösség érdekei ne sérüljenek.Valószínű ezért lesz erős rendőri jelenlét.”
 • 22. embertelen 2013. augusztus 01. 19:54
  „Egyre jobban tisztelem Orbánt, aki még az ilyen drasztikus dolgokat is le tudja tolni a vámosszbadi polgárok torkán! Mindenki tudja, hogy ez a döntés nem átmeneti. Ha 2014-től új kormány lesz, az sem fogja ezt megváltoztani, már csak azért sem, hogy a korábbi fideszes szavazók évtizedekig emlékezzenek egy Orbán nevű hazafi döntésére.”
 • 21. Legs 2013. augusztus 01. 18:29
  „2014 márciusa már a választások időszaka.Majd ígérnek fűt-fát.”
 • 20. véleményalkotó 2013. augusztus 01. 18:05
  „<moderálva>”
 • 19. lezlih 2013. augusztus 01. 17:50
  „oxana 2013.08.01. 16:51 Azt gondoltuk, ha a kormány döntését támadjuk, minimum az ellenzéki sajtó csendben lesz, de szemükben csak ostoba rasszisták lettünk.”
 • 18. lezlih 2013. augusztus 01. 17:43
  „Hortib 2013.08.01. 16:37 Ballib média hátba támadott, mások a többi menekülttáboros ennyit sem ért el, sokan vagyunk akik még harcolnának, de a megosztás a biztos vereséget volna.”
 • 17. oxana 2013. augusztus 01. 16:51
  „13. imre1964
  A tábor akkor se fog megszünni, ha kormányváltás lesz.

  7. Gonosz

  <moderálva> Aztán menekülhetnél más országba és összecsapnád a sarkadat, ha befogadnának.”
 • 16. Santos 2013. augusztus 01. 16:42
  „Szeressük egymást gyerekek!”
 • 15. Hortib 2013. augusztus 01. 16:37
  „12. lezlih 2013.08.01. 16:27

  Hortib 2013.08.01. 15:26 Nem adtuk fel! Szerinted mit kellene tennünk?

  Elfogadtátok.Nem kellett volna.Tudom,megígérték hogy.....Mondj már egy valamit amit eddig betartottak.
  Nagyobb ellenállásra számítottam.A szlogenetek elszállt,már mit sem ér!Persze bízzatok,meg számoljátok a napokat márciusig,aztán júniusig......2029ig......”
 • 14. audiot 2013. augusztus 01. 16:31
  „Azért a pozitív oldalát is nézni kell az ügynek:
  Gondolom, ha a faluban megerôsített rendôri jelenlét lesz, akkor jelentôsen megcsappan az ittas gépkocsivezetôk és biciglisek száma. (Ez sajnos a falu 2-3 kocsmájának a rovására megy...)
  Azonkívül, ha itt lesznek a "befogadottak", talán gyakrabban végeznek szúnyogírtást, (mert ugye ezt az emberi jogaik megkövetelik), ami szintén igen pozitív hatással lenne Vámosszabadi lakosainak életszínvonalára. :-)
  Talán a falu utcáit is kátyúmentesítik, nehogy valamelyik idekényszerülô polgár kitörje a bokáját...”
 • 13. imre1964 2013. augusztus 01. 16:28
  „A tábor akkor szűnik meg ha 2014-ben kormányváltás lesz.”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az új buszmenetrend csütörtökön rajtolt Győrben

Bár már augusztus elsején bemutatkozik az új menetrend, az csak az iskolai tanév kezdetén fog eldőlni, mennyire működőképes így Győr tömegközlekedése. Szavazás. Tovább olvasom