Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Havasiné házon belül győzöttág

Győr-Magyarorsz - Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) áldását adta kedden Havasiné Orbán Mária főbíróvá választására, igaz, elég szoros volt a szavazatok aránya. Innentől már a parlamenti képviselők kétharmados többségére van szükség ahhoz, hogy a győri bírónő legyen az LB elnöke. Döntés december 8-án várható.
„A bírói hatalom szolgálat, amely csak nagy felelősséggel gyakorolható" – mondta az alkotmányügyi bizottság előtt a Győri Ítélőtábla elnöke, de mondott ennél meglepőbbeket is. Többek között olcsóbb és átláthatóbb igazgatást sürgetett, fontosnak nevezte a képzés és az utánpótlást szerepét, de igazi merészsége, hogy bírálta az Országos Igazságszolgáltatási Tanács összetételét is, amelyben szerinte túlsúlyban vannak a megyei bírósági vezetők. Ez a nyilatkozat azért lepte meg a jogász szakmát, mert éppen ez a testület, az OIT szavazott tegnap Havasiné Orbán Mária főbíróvá választásáról, mielőtt a kérdés a parlament elé kerül. Ennél már csak egy dolog volt meglepőbb, hogy az OIT ezek után mégis javasolta őt, igaz, szoros, hét-hat arányban. Hogy a nemmel voksolók megyei bírósági elnökök voltak-e, nem tudhatjuk, hiszen a szavazás titkos.

Havasiné Orbán Mária a Kisalföldnek tegnap leszögezte: továbbra sem latolgatja esélyeit és ezt eddig sem tette. Forszírozásunkra, ami szerint nyilván megfordult azért a fejében, hogy kijelentéseinek az OIT-tagok nem örülnek, ennyit válaszolt: „nem az volt a célom, hogy mindenkinek örömet szerezzek." Az LB győri elnökjelöltjének kijelentései nem csak az igazgatási körben gerjeszthettek komoly vitákat, hanem a bírói szakmán belül is. Beszélgetés közben a Kisalföld munkatársa idézte Havasinének a mára elhíresült mondatát: „a nem oda való bírákat el kell távolítani." Ennek részletezésére kértük az ítélőtábla elnökét, aki így reagált: „szeretném, ha az a mondatom is elhíresülne, hogy a bírák túlnyomó többsége magas színvonalú munkát végez, s éppen az ő védelmükben, a munka minőségének javítása kedvéért kell átszervezni az oktatási és alkalmassági rendszert."

Ami az esélyeket illeti, egyelőre csak az SZDSZ-frakció támogatása biztos, a többi frakció később hoz döntést. Eddig valamennyien meggyőzőnek nevezték a bemutatkozó jelöltet. Egy elemzés szerint azonban a szocialisták azért nem szívesen támogatják őt, mivel az egyik rokona fideszes sajtófőnök. Havasiné arra kérdésünkre, hogy ezt kívánja-e kommentálni, így válaszolt: „ha valóban ez számít és nem a szakmai teljesítményem, akkor semmképpen sem kommentálnám."

Márpedig – tesszük mi hozzá – december 8-án a politika dönt, s többen bizonyosra veszik: az MSZP frakció nem támogatja jövő hétfőn a győri jelöltet. Ezzel kapcsolatban tegnap – az OIT döntés ismeretében – kérdeztük meg Balogh József győri képviselőt, akinek véleménye (értsd: lobbizása) a frakción belül általában nagy súllyal esik a latba. Balogh József a kiszivárgott hírekről azt mondta: „A frakció egyelőre nem döntött, várhatóan majd csak a hétfő reggeli ülésen teszi meg. Az tény, hogy fenntartások fogalmazódtak meg »a vidéki bírónővel« szemben. Ezt úgy kell érteni, hogy Havasinét a fővárosban élő döntéshozók kevésbé ismerik, s jogászberkekben sem emlegetik a publikációi okán. Az biztos, hogy mi megyeiek továbbra is lobbizunk érte, a meccs – ahogy mondani szokás – még nem lefutott."

Milyen jogköre van az OIT-nak?

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács törvényben meghatározott jogköre és feladata az előzetes véleménynyilvánítás a Legfelsőbb Bíróság elnökének tisztségére jelölt személyről. A döntést azonban a parlament hozza meg, amelynek tagjai nem kötelesek figyelembe venni az OIT ajánlását.


Olvasóink írták

 • 4. kackac 2008. december 04. 08:13
  „Ked40 Angelves!
  Szívetek segísen máskor is, csak szólj.”
 • 3. Angel40 2008. december 03. 20:28
  „Értelmezhetetlen című hír!

  "győzöttág" ????? Mit jelenthet? Ez valami új jogi szakkifejezés??? :)

  Kackac-nak irgylésre méltó éleslátása van!:) Kösz a segítséget az értelmezéshez.”
 • 2. matriné 2008. december 03. 18:19
  „Az OIT azért van, hogy legyen kinek osztani a közpénzből! Egyébként másba nem szólhat bele csak egy efféle bohóckodásba! A rátermettség és az előélet, no meg a birói baklövés az nem számít a fő birói poszthoz? A becsület és az önkritika a meg szintén felesleges dolog e rendszerben?”
 • 1. kackac 2008. december 03. 08:22
  „Havasiné házon belül győzöttág
  Győr-Magyarorsz - Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) áldását adta kedden Havasiné Orbán Mária főbíróvá választására,

  ROSSZ HELYEN NŐTT KI AZ ÁG!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most érdemes autót venni

Magyarország - A járműlogisztikával foglalkozó Hödlmayr partnerei jövőre átlagosan 30 százalékkal… Tovább olvasom