Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 15°C | 24°C Még több cikk.

Határtalan barátság gyermekszívekben

Huszonhat kárpátaljai gyermek győri nyaralására teremtett lehetőséget a Nádorvárosi Közoktatási Központ, a Gárdonyi Géza-iskola és a kezdeményezést támogató szülői összefogás.

A gazdag programok mellett a magyar nyelv gyakorlására, a nemzeti összetartozás erősítésére is alkalmat adott az elmúlt egy hét.

Bár ha a határon túli magyarokkal való kapcsolatfelvételről, ügyeik segítéséről esik szó, először Erdély vagy Felvidék jut a hazaiak eszébe, az általános szegénység és a szűkös lehetőségek okán mégis Kárpátalja magyarjaira fér rá leginkább a támogatás. Zsegora Csaba, a nádorvárosi és Szalai Ferenc, a Gárdonyi Géza-iskola igazgatója indokolta ezzel, hogy miért fordult figyelmük Kárpátalja, ezen belül is az aknaszlatinai és gyertyánligeti magyar iskolák felé.

Dunaszerdahelyen műsort adtak a kárpátaljai gyerekek és találkoztak a helyi iskola diákjaival.
Dunaszerdahelyen műsort adtak a kárpátaljai gyerekek és találkoztak a helyi iskola diákjaival.

Bíznak benne, hogy a gyermekkori barátságok megmaradnak és hatással lesznek későbbi életükre. 
A kapcsolat nem új keletű, hiszen a Gárdonyi harmadik éve gyűjt és küld ruhaneműt számukra a határokon túlra, s a kárpátaljai gyerekek látogatására is másodjára került sor, többek között Győrben. A kapcsolatfelvételt segítette Butsy Lajos egykori mosoni plébános kárpátaljai missziója, mely közreműködött a gyermekek kiválogatásában és a Győri Nyújts Feléje Védő Kart Karitatív Alapítvány, mely jó előre százezer forint adománnyal tette lehetővé a gyerekek útlevelének kiváltását. Az érkezők győri elszállásolásáról, programjaik egy részének szervezéséről – együttműködve az iskolákkal – befogadó családok gondoskodtak, ami, mint az igazgatók fogalmaztak, az összetartozás, a cselekvő hazafiság szép, megható és köszönetre méltó megnyilvánulása. Megtekintették közösen Győr és Pannonhalma nevezetességeit, de jártak Bábolnán és Dunaszerdahelyen, ahol a kárpátaljaiak műsort adtak és találkoztak, barátkoztak a helyi iskola diákjaival.

A két győri intézmény vezetője egyaránt bizakodik abban, hogy e kapcsolatnak folytatása következik, mert a találkozások többrétegűek, s nem csak a kárpátaljai gyerekek nyaralását, élményszerzését szolgálják. Meggyőződésük, hogy saját diákjaikat is jó irányba tereli, ha látják, hogy kortársaik tőlük néhány száz kilométerre hozzájuk képest mennyivel nehezebb sorsban, szűkösebb lehetőségek közepette, náluk sokkal nagyobb erőfeszítések árán érhetik csak el céljaikat, miközben meg kell küzdeniük identitásuk, magyarságuk megőrzéséért is. Bíznak benne, hogy a gyermekkori barátságok megmaradnak és e közvetlen emberi kapcsolatok, az őket ért benyomások hatással lesznek későbbi életükre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jó tehetségfejlesztő mentor is egyben

Tehetségfejlesztő szakértők vizsgájával zárult nemrégiben az a képzés, amelyen óvónők és pedagógusok… Tovább olvasom