Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Hatalmas szifon Győrben: helyére került a belvárosi csobogó

Elkészült a győri belváros legújabb éke, a Jedlik-csobogó. Pénteken szakemberek tesztelték az ivókútként is funkcionáló alkotás működését. Fotó.

Aki szeretné megcsodálni, a néhány napos próbaüzem ideje alatt teheti csak meg, a műszaki átadás lezárultával ugyanis téliesítik, lefedik, nehogy kárt tegyen benne a hó és a fagy.

A csobogót kívül jura kori mészkő borítja, a belső burkolatot mozaikkövekből rakták ki.

A szódásszifon edzett üveglapokból készült, súlya 365 kilogramm.

Remélhetőleg ellenáll a vandáloknak, a környéken elhelyezett kamerák egyébként éppen rálátnak az alkotásra.


Fotó: Bertleff András.
Fotó: Bertleff András.


Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. vonLichthofen 2011. november 28. 17:33
  „Csak még egy kérdés, hogy végtelen tudatlanságomat ezzel is bizonyitsam.
  Itt a kérdés - vajon az összes mediterrán országtól Északra / hó és fagy/ az összes országban letakarják é az összes szökőkutat téliesités után? Értve ezalatt Zakopánét mint kiinduló pontot és Norvégia legészakibb pontját mint végállomást/Grönlandról meg most ne is beszéljünk/ és az összes többi országot közben.
  Azt hiszem azok a furfangos északabbiak csak eccerűen elzárják a csapot és hagyják, hogy a hó essen a fagy meg fagyjon. Van egy olyan gonosz érzésem, hogy ez a " műalkotás " néhány éven belül /2 darabra saccolom az évek számát/ úgy el fog tűnni onnan mintha ott sem volt volna.
  Már a pirinyó mozaikburkolás egy bődületes tévedés. A nedvesség be fog szivárogni a fugákba és tavaszra szétfagyassza a belső burkolatot. Fogadok már most egy tetemes mennyiségű pilsenibe, hogy már a következő tavaszra jónéhány mozaikkocka hiányozni fog.
  Más - már most elterjedt a velünk közös hazában élő kisebbség tagjai között, hogy a szódásüveg feje biza ólomból van és ők ösmervén a fémek grammonkénti árát azonnal lázas kalkulációba és ravasz tervek szövésébe fogtak.

  Hopsz, van még egy kérdésem - miért rejti a városháza, a bürgermeister, az épitők, hogy ki a kiagyalója ennek a rémálomnak, ki engedélyezte a város részéről, miért nem kérdezték meg a plebs-et /ahogy egy u.n. demokratikus országban illett volna/, hogy a Nép, az Istenadta Nép akarja e kerülgetni ezt a borzalmat.
  Ha engem /űgy is mint Nép/ megkérdeztek volna, akkor javasoltam volna, hogy tegyék valahová egy park közepire a "mű " alsó részét meg alakitsák ki kutyatrottyantónak.
  Valakik/k/ nagyon be akartak vonulni a Győri történelembe, egy két év hidegebb tele után meglátjuk ki vonul be hova.”
 • 25. bazsifekete 2011. november 27. 20:52
  „21. icalicoh
  Makacs macskakövekkel rakták ki az átlósan átvágott, kb 30-40cm széles sávot.De már most töredezik a kövek közül a ragasztóanyag.
  Azt nem értem, hogy városvezetőinknek, mérnökeiknek ezért kellett 4-5 évet tanulni, hogy ezt hozzák ki magukból?
  kár volt...
  Szomorú vagyok a belvárosi kavalkád miatt!”
 • 24. atra 2011. november 26. 19:44
  „A szifon nekem nagyon tetszik. Kiváló alkotás és nagyon passzol oda, ahova tették. Idáig ez nem tér volt, most tényleg egy bensőséges tér hatását kelti. Viszont sajnálnám, ha télen letakarnák, mert az elcsúfítaná a teret. Akkor meg minek???
  A Frigyláda besüllyesztése nagy hiba volt, idáig kiemelkedett , de most nem érvényesül igazán.
  Ami viszont kimondottan városkép és ünnepi hangulat romboló, az Arany János utcai bazársor, főleg, amikor este letakarják kék, sárga, fehér stb. neylon darabokkal, olyan mint egy "putri". Furcsa, hogy ezt miért engedik, kifejezetten ünneprontó hatása van.”
 • 23. csabiKJ 2011. november 26. 13:48
  „Hiányzott mint egy falat kenyér biztos volt legalább 15 millió :)”
 • 22. HarconaMarcos 2011. november 26. 11:38
  „1. nekem nem tetszik - szubjektiv
  2. nem illik oda - jóval kevésbé szubjektiv”
 • 21. icalicoh 2011. november 26. 10:42
  „Egy kérdésem volna : Az utcában az el sem készült burkolatot miért kellett átlósan ( és csúnyán ) felvágni ?

  pl ennél a szökőkútnál is , de még további 4-5 helyen is látható ...”
 • 20. pintero 2011. november 26. 02:44
  „Szerintem a Kresztat kene lebontani ugy ahogy van....vagy talan a konyhajat:)”
 • 19. mir 2011. november 25. 22:38
  „Mondjuk tényleg borzalmas az az óriásdobogó a barokk szobor tövében? Nem lehetett volna valami más megoldást találni? Nem kötekedni akarok de iszonyú idomtalan. A szódásüveggel nincs bajom az még elmegy ott.”
 • 18. gig 2011. november 25. 22:15
  „Sok értelme volt egy köztéri alkotást olyan anyagból elkészíteni, amit le kell fedni az év bizonyos szakában, nehogy tönkremenjen.”
 • 17. Hyppolit 2011. november 25. 21:50
  „A szifon "fej"-részét állítólag egy tehetséges győri ötvösművésznő készítette, akinek a nevét eddig hatalmas erőbedobással elhallgatta mind a média, mind az érintettek. Ez már Magyarországon így dívik. Feltételezem, ha ne adj fél év múlva elromlana a "spriccelőfej", na akkor megindulna a név szerinti mutogatás... kis hazánkban így szokás. A "művet" egyébként inkább a Duna-partra tettem volna, itt nem értem a miértjét...”
 • 16. matthiask 2011. november 25. 21:01
  „Nem a szódásüvegből tudsz majd inni, hanem a kút szélén kialakított csapból.”
 • 15. Dwatson 2011. november 25. 20:43
  „Én is sajnálom,amit a Frigyláda körül műveltek az gyalázat.A régi kerítés,alapzat harmonizált a szoborral,méreteiben is,formájában is,de ezek a hatalmas ovális lépcsők,amiről a szocreál jut az eszembe,felborítják az arányokat.Ma ott voltam,meg akartam nézni a szódásüveg próbaüzemet is,és közben az aknában dolgozó és a felszínem álló szakik szidták az egész szerkezetet,olyan szavakkal illették,amit itt ki szoktak moderálni.Talán értelmesebben is el lehetett volna költeni az árát...”
 • 14. meteor* 2011. november 25. 20:31
  „a hatalmas szo emberi magassagnal felluli. Ez a staff nem hatalmas. Csakha egy szodasszifon mondana.”
 • 13. Lívia66 2011. november 25. 20:26
  „Tökéletesen illik a frigyláda mellé. :(”
 • 12. révfaluiszúnyog 2011. november 25. 19:54
  „Akik ezt oda tették, azok nem tudták, hogy a szódásüveget nem Jedlik Ányos fedezte fel, ő másképp kapcsolódik a szikvízhez. Ez egy egyszerű tudatlanság, amin nem lepődik meg az ember, ha jobban szemügyre veszi a Batthyány Téri Rémet. Ugyanakkor nem is illik a környezetbe, mert a Frigyláda egy szakrális emlékhely, s ezzel szemben eléggé frivol a profanaitás megtestesülése. De hát ennek felfogásához is némi intelligencia kellett volna...
  A Frigyláda ,,alapzatáról" pedig jobb nem is beszélni, aki azt oda elképzelte, az Közép-Európa legtehetségtelenebb építésze volt. Ugyanis gyakorlatilag megszüntette a Gutenberg teret, a Káptalan dombról lefelé jövet az idézlen elliptoid alapzat és a Lachman üzlet küszöbje között egy nagyjából 2,5 m-es átjáró maradt, míg korábban a dombról leérkezvén egy szép kis teresedésre érkezett a vándor. Az egész tér aránya felborult és bármiféle rendezvényre alkalmatlanná vált. Pedig ott nyári alkalmakkor sátrak, boros standok és kézműves standok is fel voltak állítva. Most majd üldögélhet ott a sámlikon, akinek ehhez van kedve. A hozzá nem értés csimborasszója az, ami Győrben zajlik.”
 • 11. vonLichthofen 2011. november 25. 19:38
  „Hosszas törengés és önemésztő gondolkodás után rájöttem az egyetlen üdvözitő megoldásra, ami kettő darabra nőtt iziben.
  1. Bontsák le úgy ahogy van, állitsák helyre a burkolatot, hogy ne csúfitsa évekig a frigyláda - Aranyhajó - Kreszta Ház háromszöget.
  2. Vezessenek bele melegvizet igy télen is lehet használni, a mozaik meg amúgy is emlékeztet egy 60-as évekbeli medencére, ahol kedvünkre brüggöltünk a leúszott tetemes mennyiségű hosszok után. Igy a városunkba tévedő segédlegények is megmoshatják fáradt bütykeiket és a Kossuth utca is idejöhet tisztálkodás okán.”
 • 10. Primax 2011. november 25. 18:50
  „Jó "emlékmű", jó helyen.
  Tetszik !”
 • 9. mir 2011. november 25. 18:28
  „"A csobogót kívül jura kori mészkő borítja,"

  Azt azért gondolni lehetett, hogy nem tegnap alakult ki :) Dínó láblenyomat nincs benne? :)”
 • 8. Accra 2011. november 25. 18:19
  „Látom, már csobogó a neve:) A kép alapján egyértelmű, amit korábban többen felvetettünk, hogy ivókútnak alkalmatlan a kialakítása, hacsak be nem mászik a medencébe az illető.
  Más: mi értelme van egyből takarással indítani? Nem lett volna egyszerűbb márciusban kirakni?”
 • 7. pindla 2011. november 25. 18:06
  „Mészkő? Most komolyan... Meg fogják valaha tanulni ebben az országban a tervezők, hogy a mészkő nem kültérre való? Értem én, hogy edzett, ilyen-olyan kezelést kapott, persze. De az anyagismereten első órán megtanítják, hogy a mészkő csak ideiglenes megoldás. Rosszabb esetben 5 év múlva, jobb esetben 10 év múlva szétvágja a fagy, nem kellenek ide vandálok. Ha a téliesítés során tokától bokáig befedik, akkor is megmarad benne a nedvesség, elvégre eléggé vizes a környezet. Persze ki lehet szárítani, minden évben 1 hétig nyomatni neki a 60 fokos levegőt. Kérdés persze, hogy nem érte volna-e meg jobban szimpla gránitot használni...”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebbért parkolhatunk Győrben az ünnepek idején

A belvárosi ünnepélyes gyertyagyújtás napjával (november 25.) kezdődően érvénybe lép a csökkentett… Tovább olvasom