Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 09. 03. csütörtök - Hilda

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Győr hírei, győri hírek > Hat főigazgatóság vezetheti a győri általános iskolákat és óvodákat - videó

Hat főigazgatóság vezetheti a győri általános iskolákat és óvodákat - videó

Somogyi Tivadar alpolgármester szerint a "katasztrofális gyereklétszám" és a gazdasági racionalitás indokolja a győri általános iskolai és óvodai főigazgatóságok rendszerét.

Szeghalmi Balázs - 2011.05.16. 10:26
Megosztás: Facebook Twitter E-mail


Mint arról portálunk múlt héten már beszámolt, a győri önkormányzat az általános iskolai közoktatás rendszerét főigazgatóságokkal szervezné át.

A témáról hétfőn hivatalos tájékoztatót tartottak a Városházán.

Somogyi Tivadar: "Győrben katasztrofális a gyereklétszám"

Somogyi Tivadar alpolgármester rögtön a főigazgatói rendszer kiépítésének okait ecsetelve kezdte részletezni a tervezetet.Mint az sejthető volt, az egyre apadó gyereklétszám és a rossz demográfiai mutatók állnak a háttérben.

"Sajnos, Győrben katasztrofális a gyereklétszám, s esély sem mutatkozik arra, hogy e téren komoly fordulat következzen be a jövőben.

Egyre több olyan első osztály indul, ahol a gyerekek létszáma 12-14 fő, s ezek a számok kényszerítenek ki racionális lépeseket a szónak a jó értelmében" - közölte Somogyi Tivadar.


Egy kis győri demográfia

Életkorok szerint van 2600 fős (35 évesek), de van 1000 fős (12 évesek) korosztály is Győrben.

Ebből következik, hogy a Győr közigazgatási területén élők életkor szerinti megoszlása - az országos átlaghoz hasonlóan - nagyon egyenetlen.


Negyedik osztályos diákok a Radnótiban - fotó: H. Baranyai Edina.
Negyedik osztályos diákok a Radnótiban - fotó: H. Baranyai Edina. 
A tervek szerint így dolgozna a hat győri főigazgatóság

I. Adyvárosi Közoktatási Főigazgatóság

1. Móra Ferenc iskola
2. Fekete István iskola
3. Erzsébet ligeti óvoda
    Szivárvány óvoda
    Vuk óvoda

II. Gyárvárosi és Szabadhegyi Közoktatási Főigazgatóság

1. Gyárvárosi ált. iskola
2. Kodály Z. ált. iskola
3. Szabadhegyi KK.
4. Tárogató óvoda
    Lepke óvoda
    Móra óvoda
5. Vágóhíd utcai óvoda
    Kiskuti óvoda
    Tinódi utcai óvoda

III. Kertvárosi Közoktatási Főigazgatóság

1. Petőfi Sándor ált. isk.
2. Móricz Zs. ált. isk.
3. Váci Mihály ált. isk.
4. Ménfőcsanak Óvoda
5. Szentiváni Óvoda

IV. Marcalvárosi Közoktatási Főigazgatóság

1. Kovács M. iskola
   Jókai iskola
2. Marcalvárosi K. K.
    (Arany J. iskola)
3. Sün Balázs óvoda
    Benedek Elek óvoda
    Mesevár óvoda
4. Kovács Margit óvoda
    Brunszvik óvoda
    Mónus óvoda

V. Nádorvárosi Közoktatási Főigazgatóság

1. Gárdonyi általános iskola
2. Kölcsey általános iskola
3. Nádorvárosi általános iskola
4. Bartók Óvoda
    Attila utcai óvoda
    Vackor óvoda (Pásztor u.)
5. Lehel utcai óvoda
    Kismegyeri óvoda
    Micimackó óvoda

VI. Városközponti Közoktatási Főigazgatóság

1. Tulipános ált. iskola
2. Kossuth ált. iskola
3. Radnóti ált. iskola
4. Márvány óvoda (Márvány u.)
    Márvány óvoda (Gyepszél u.)
    Szigeti óvoda
5. Nagybácsai óvoda (Nagybácsa)
    Nagybácsai óvoda (Kisbácsa)
    Bóbita óvoda (Hédervári u.)
    Bóbita óvoda (Szövetség u.)
6. Bisinger óvoda
    Belvárosi óvoda

Forrás: Győr, Városháza. A szakmai önállóság megmaradna, a gazdasági nem

Nézzük, hogyan is épülne fel az új rendszer. A jelenlegi 29 intézmény helyett hat főigazgatóságba szervezné a megyeszékhely óvodáit, általános iskoláit.

Újságírói kérdésre elhangzott: a győri középiskolákban nem tervezik bevezetni a főigazgatói rendszert.

"Nagyon fontosnak tartom, hogy az oktatási intézmények szakmai programjukat továbbvihetik, azaz például a Kovács Margitban erőteljes marad a művészeti képzés.

A gazdasági ügyek ugyanakkor terveink szerint a főigazgatóságokhoz kerülnének, s ezek vezetői gyakorolják majd a munkáltatói jogokat is.

Utóbbi döntéstől egyértelműen racionálisabb gazdálkodást várunk, mely megmutatkozhat a közös beszerzések terén" - magyarázta az alpolgármester.

Somogyi Tivadar hozzátette: "van olyan győri iskola, ahol két udvari munkás dolgozik papíron, holott az iskolának nincs is udvara".


Papp András és Somogyi Tivadar - fotó: Cseh Róbert.
Papp András és Somogyi Tivadar - fotó: Cseh Róbert.


Papp András: "A gyerekek számára így sokkal könnyebb lesz egy-egy szakkört, fakultációt megszervezni, elindítani"

"Reményeink szerint ez az átszervezés tartós megoldást kínál az elvárható esélyegyenlőségre, mivel a közös irányítású intézmények stabilan 2000 feletti gyereklétszámmal, s 200 feletti dolgozói létszámmal működnének.

Nagyon fontosnak tartom, hogy az általános iskolák és óvodák jelenlegi vezetői helyükön maradnak: a bizalom nem csökkent irántuk" - magyarázta Papp András, a győri oktatási iroda vezetője.

"A gyerekek számára így sokkal könnyebb lesz egy-egy szakkört, fakultációt megszervezni, elindítani.

Ráadásul sokkal egyszerűbb lesz mind az állami, mind uniós pályázatokon a siker reményében indulni" - tette hozzá a győri oktatási iroda vezetője.

Somogyi Tivadar: "Minden győri pedagógusi státuszt megkívánunk őrizni"

Somogyi Tivadar szerint az átszervezésnek köszönhetően "megszűnhet az a megalázó helyzet, hogy egy kiváló matematika tanár kénytelen-kelletlen délutáni napköziben tartson felügyelet, vagyis a most hiányzó óraszámok kiegyenlítődhetnek".

"Minden győri pedagógusi státuszt megkívánunk őrizni, s senkit nem szeretnék elbocsátani.

Különbség az eddig tanári munkavégzéshez képest annyi lehet, hogy a pedagógusok üléshelye változhat, s több tagintézményben is feladatot kell vállalniuk" - magyarázta az alpolgármester.

Mire számíthatnak a karbantartók?

Arra az újságírói kérdésre, miszerint a karbantartó és konyhai személyzet terén kell-e számítani leépítésekre, Somogyi Tivadar úgy válaszolt: "erre nem tudok egyértelmű igent vagy nemet mondani.

A célunk az, hogy mindenkinek biztosítsunk helyet, de az elképzelhető, hogy mindezt csak áthelyezésekkel tudjuk megvalósítani".

Az alpolgármester elmondása szerint a főigazgatói rendszer kiépítésén másfél éve dolgoznak, míg működő példaként a kaposvári és pécsi főigazgatói rendszert említette Somogyi Tivadar.

A baranyai megyeszékhelyen szintén hat főigazgatóságot hoztak létre.

Kik lesznek a főigazgatók? - "a szentek keze is maguk felé húz"

A győri városháza elképzelése szerint a főigazgatók nem tölthetnek be párhuzamos funkciót - tehát egy időben nem lehetnek igazgatók is.

Somogyi Tivadar szerint így akarják elkerülni a vitás helyzeteket, a tagintézmények közötti egyenlőséget fenntartani, mivel mint tudjuk "a szentek keze is maguk felé húz".

Mindez azt jelenti, hogy főigazgatónak a mostani igazgatók közül csak úgy lehetséges jelentkezni, hogy olyan főigazgatóságot pályáz meg a jelölt, amelybe nem tartózik bele a korábbi munkahelye.

Milyen bért, juttatásokat kapnak majd a főigazgatók?

A kisalfold.hu kérdésére, miszerint milyen juttatásokra számíthatnak a főigazgatók, Papp András úgy válaszolt: "valamivel magasabb lesz a fizetésük, mint a jelenlegi intézményvezetőknek".

A győri oktatási osztály vezetője egyébként attól tart, hogy kevesen fognak pályázni, mivel kevesen felelhetnek meg a rendkívül szigorú és magas követelményeknek.

Hogy utóbbi álláspont valóra válik-e, csak az idő döntheti el.

Az ugyanakkor biztos, hogy szerdán a győri közgyűlés oktatási bizottsága véleményezi a főigazgatói rendszer kiépítését, míg jövő héten pénteken (május 27.) valószínűleg döntenek is róla a győri képviselők.

Így szeptemberben már az új rendszer kiépítésével indulhat a tanév, mely végleges formáját várhatóan az év végére nyerheti el.

Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

1234 következő >> végére >>> 36 hozzászólás
Moderálásra küldöm 36. janika 2011.05.17. 16:27

Ácsi! Lehet, hogy egy főigazgatónak az is a munkakörébe tartozik, hogy egy-egy szülői értekezlet után a mama terhesen menjen haza. dr. Somogyi tudja még ellenőrizni is a munkaköre mellett!

Moderálásra küldöm 35. bojtár 2011.05.17. 15:33

CímlapIngyen laptopot és 25 ezer forintos ösztöndíjat kapnak a cigánygyerekek, mert iskolába járnak
Egy elkeseredett kazincbarcikai szülő arról tájékoztatta ...., hogy miközben az ő gimnáziumukat bezárják, addig a cigánygyerekek laptopot és magas ösztöndíjat kapnak azért, mert iskolába járnak.

Ahogyan ...., pár nappal ezelőtt, mint derült égből villámcsapás derült ki, hogy bezárják Kazincbarcikán a Jókai Mór Gimnáziumot. Az egyik elkeseredett szülő levelében tájékoztatta szerkesztőségünket arról, hogy a döntésről mindenki utólag értesült. A szülő véleménye szerint a Jókai Gimnáziumot nem bezárni kellene, hanem példaként mutogatni, s a módszerüket követni minden más iskolában.

,,Ott még igazi, vérbeli pedagógusok, nevelők vannak, akik odafigyelnek a gyerekre, külön-külön is" - hangsúlyozta, majd hozzátette: mindenkiből kihozzák a maximumot, minden gyerekben felfedezik a tehetséget, azt igyekeznek fejleszteni, s ez irányban plusz feladatokkal ellátni őket. A gyerekek pedig… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 34. anya78 2011.05.17. 11:33

Szerintem ezt nem gondolták át alaposan. Hogy lehet a Ménőcsanaki iskolát 2 Szentiváni iskolával közös igazgatóság alá vonni? A gyerekek úgymond átmehetnek egyik iskolából a másikba szakkörre? És mondjuk az első vagy éppen harmadik osztályos gyerekeket ki fogja átvinni Csanakról Szentivánra szakkörre? Vagy ültessük fel a buszra a 6-7 éves gyerekeket, pláne úgy, hogy át is kell szállniuk a városban ahoz, hogy Szentivánra érjenek.... Az ügyelettel szint ugyan az a helyzet. ... Nagy a távolság a két település között!!!! Ha mondjuk az egyik tanárnak a főigazgatóságra kell mennie valami problémával, ő a lyukas órájában fog átkeccselni? Mindenre lesz ideje szegénynek, csak a tanításra nem! Nem az ötletet tartom alapvetően rossznak, de miért nem lehet a Petőfit mondjuk egy Marcallvárosi iskolával összevonni, ha már egyszer ez "takarékosabb megoldás". Itt nem veszik figyelembe a közlekedést! Vagy esetleg óránkéént indítanak iskolabuszt, felügyelő tanárral?

Moderálásra küldöm 33. Hunicum 2011.05.17. 06:11

32. gondolat1234 2011.05.16. 23:25
Ahhoz képest anno bevezették nekünk a délutános tanítást a sok diákra hivatkozva. Bár szerintem akkor az iskola bővítése is hozzájárult. Akkor építették a Kölcsey (volt Zalka Máté) Általános Iskola új szárnyát Pál Árpád igazgató idejében.

Moderálásra küldöm 32. gondolat1234 2011.05.16. 23:25

A cikkből számomra az keltett döbbenetet, hogy 35 éves korosztály Győrben mindössze 2600 fő... Döbbenetesen alacsony szám ez és csak csökkenni fog. Vajon a 30 év alatti fiatalok száma mennyi lehet ?

Moderálásra küldöm 31. demeter 2011.05.16. 22:38

inkább segítek, mert nem sikerült a javítás. .... státuszt meg kívánunk őrizni.

Moderálásra küldöm 30. Primax 2011.05.16. 22:29

a) "Sajnos, Győrben katasztrofális a gyereklétszám, s esély sem mutatkozik arra, hogy e téren komoly fordulat következzen be a jövőben."
b) "Hat főigazgatóság vezetheti a győri általános iskolákat és óvodákat"
c) "Minden győri pedagógusi státuszt megkívánunk őrizni, s senkit nem szeretnék elbocsátani.
d) "valamivel magasabb lesz a fizetésük, mint a jelenlegi intézményvezetőknek".
Jó lenne, ha valaki meg tudná magyarázni, hogy a fenti dolgok miért vannak, egyáltalán vannak-e ok-okozati összefüggésben egymással ?
Sokkal valószínűbb, hogy "állást kell szerezni" pár tucat embernek.
Főigazgató, helyettes főigazgató, titkárok/nők, ügyintézők, iroda, infrastruktúra ( villany, gáz, fűtés, takarítás, net, fénymásolók, telefonok, futárok, benzinpénz, stb...), értekezlet hegyek, nyilatkozat hegyek, tréning és fejtágító hetek/hétvégék, heti/havi jelentések ( vajon miről, kiről, és kinek ? ? ?), bizottság(ok), tervek, állítások, cáfolatok, újabb… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 29. Dwatson 2011.05.16. 21:21

"vezetői helyükön maradnak: a bizalom nem csökkent irántuk",de azért nem tételezzük fel róluk hogy ők is el tudnák végezni azt amit a főigazgatók.Nem tudom,lesz-e annyi haszna a munkájuknak,mint amennyit rájuk költünk!
A szavazók erre a programra adták a felhatalmazást a Fidesznek,de ha mégsem így lenne,akkor nem lennének "LEGITIMEK"!

Moderálásra küldöm 28. háté 2011.05.16. 21:05

Egy újabb lehetőség a pénzek ellenőrizhetetlenségére-lenyúlására.
Mert ahogy az önkormányzati cégeket létrehozták egy "holdingba" - a fityesz kormány hozott egy törvényt októberben,
- az önkormányzati cégeknek, nem kell nyilvánosságra hozni pénzügyi tevékenységüket! - tehát mindenféle kontról- nélkül bánhatnak az adónkkal.
Ha még is tudni akar valaki mit csinálnak a közös vagyonnal, azt esetleg bíróságon teheti, ami eltart évekig és nem biztos, hogy eredményes.

Moderálásra küldöm 27. exodus 2011.05.16. 20:47

Somogyi Tivadar hozzátette: "van olyan győri iskola, ahol két udvari munkás dolgozik papíron, holott az iskolának nincs is udvara".
- kérdem én, hogy akkor hogyan van működési engedélye? Ez az indoklás enyhén szólva is sántít! Megy itt a csoportos hülyítés rendesen.


36 hozzászólás1234 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...