Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Hat főigazgatóság vezetheti a győri általános iskolákat és óvodákat - videó

Somogyi Tivadar alpolgármester szerint a "katasztrofális gyereklétszám" és a gazdasági racionalitás indokolja a győri általános iskolai és óvodai főigazgatóságok rendszerét.


Mint arról portálunk múlt héten már beszámolt, a győri önkormányzat az általános iskolai közoktatás rendszerét főigazgatóságokkal szervezné át.

A témáról hétfőn hivatalos tájékoztatót tartottak a Városházán.

Somogyi Tivadar: "Győrben katasztrofális a gyereklétszám"

Somogyi Tivadar alpolgármester rögtön a főigazgatói rendszer kiépítésének okait ecsetelve kezdte részletezni a tervezetet.Mint az sejthető volt, az egyre apadó gyereklétszám és a rossz demográfiai mutatók állnak a háttérben.

"Sajnos, Győrben katasztrofális a gyereklétszám, s esély sem mutatkozik arra, hogy e téren komoly fordulat következzen be a jövőben.

Egyre több olyan első osztály indul, ahol a gyerekek létszáma 12-14 fő, s ezek a számok kényszerítenek ki racionális lépeseket a szónak a jó értelmében" - közölte Somogyi Tivadar.


Egy kis győri demográfia

Életkorok szerint van 2600 fős (35 évesek), de van 1000 fős (12 évesek) korosztály is Győrben.

Ebből következik, hogy a Győr közigazgatási területén élők életkor szerinti megoszlása - az országos átlaghoz hasonlóan - nagyon egyenetlen.


Negyedik osztályos diákok a Radnótiban - fotó: H. Baranyai Edina.
Negyedik osztályos diákok a Radnótiban - fotó: H. Baranyai Edina. 
A tervek szerint így dolgozna a hat győri főigazgatóság

I. Adyvárosi Közoktatási Főigazgatóság

1. Móra Ferenc iskola
2. Fekete István iskola
3. Erzsébet ligeti óvoda
    Szivárvány óvoda
    Vuk óvoda

II. Gyárvárosi és Szabadhegyi Közoktatási Főigazgatóság

1. Gyárvárosi ált. iskola
2. Kodály Z. ált. iskola
3. Szabadhegyi KK.
4. Tárogató óvoda
    Lepke óvoda
    Móra óvoda
5. Vágóhíd utcai óvoda
    Kiskuti óvoda
    Tinódi utcai óvoda

III. Kertvárosi Közoktatási Főigazgatóság

1. Petőfi Sándor ált. isk.
2. Móricz Zs. ált. isk.
3. Váci Mihály ált. isk.
4. Ménfőcsanak Óvoda
5. Szentiváni Óvoda

IV. Marcalvárosi Közoktatási Főigazgatóság

1. Kovács M. iskola
   Jókai iskola
2. Marcalvárosi K. K.
    (Arany J. iskola)
3. Sün Balázs óvoda
    Benedek Elek óvoda
    Mesevár óvoda
4. Kovács Margit óvoda
    Brunszvik óvoda
    Mónus óvoda

V. Nádorvárosi Közoktatási Főigazgatóság

1. Gárdonyi általános iskola
2. Kölcsey általános iskola
3. Nádorvárosi általános iskola
4. Bartók Óvoda
    Attila utcai óvoda
    Vackor óvoda (Pásztor u.)
5. Lehel utcai óvoda
    Kismegyeri óvoda
    Micimackó óvoda

VI. Városközponti Közoktatási Főigazgatóság

1. Tulipános ált. iskola
2. Kossuth ált. iskola
3. Radnóti ált. iskola
4. Márvány óvoda (Márvány u.)
    Márvány óvoda (Gyepszél u.)
    Szigeti óvoda
5. Nagybácsai óvoda (Nagybácsa)
    Nagybácsai óvoda (Kisbácsa)
    Bóbita óvoda (Hédervári u.)
    Bóbita óvoda (Szövetség u.)
6. Bisinger óvoda
    Belvárosi óvoda

Forrás: Győr, Városháza. A szakmai önállóság megmaradna, a gazdasági nem

Nézzük, hogyan is épülne fel az új rendszer. A jelenlegi 29 intézmény helyett hat főigazgatóságba szervezné a megyeszékhely óvodáit, általános iskoláit.

Újságírói kérdésre elhangzott: a győri középiskolákban nem tervezik bevezetni a főigazgatói rendszert.

"Nagyon fontosnak tartom, hogy az oktatási intézmények szakmai programjukat továbbvihetik, azaz például a Kovács Margitban erőteljes marad a művészeti képzés.

A gazdasági ügyek ugyanakkor terveink szerint a főigazgatóságokhoz kerülnének, s ezek vezetői gyakorolják majd a munkáltatói jogokat is.

Utóbbi döntéstől egyértelműen racionálisabb gazdálkodást várunk, mely megmutatkozhat a közös beszerzések terén" - magyarázta az alpolgármester.

Somogyi Tivadar hozzátette: "van olyan győri iskola, ahol két udvari munkás dolgozik papíron, holott az iskolának nincs is udvara".


Papp András és Somogyi Tivadar - fotó: Cseh Róbert.
Papp András és Somogyi Tivadar - fotó: Cseh Róbert.


Papp András: "A gyerekek számára így sokkal könnyebb lesz egy-egy szakkört, fakultációt megszervezni, elindítani"

"Reményeink szerint ez az átszervezés tartós megoldást kínál az elvárható esélyegyenlőségre, mivel a közös irányítású intézmények stabilan 2000 feletti gyereklétszámmal, s 200 feletti dolgozói létszámmal működnének.

Nagyon fontosnak tartom, hogy az általános iskolák és óvodák jelenlegi vezetői helyükön maradnak: a bizalom nem csökkent irántuk" - magyarázta Papp András, a győri oktatási iroda vezetője.

"A gyerekek számára így sokkal könnyebb lesz egy-egy szakkört, fakultációt megszervezni, elindítani.

Ráadásul sokkal egyszerűbb lesz mind az állami, mind uniós pályázatokon a siker reményében indulni" - tette hozzá a győri oktatási iroda vezetője.

Somogyi Tivadar: "Minden győri pedagógusi státuszt megkívánunk őrizni"

Somogyi Tivadar szerint az átszervezésnek köszönhetően "megszűnhet az a megalázó helyzet, hogy egy kiváló matematika tanár kénytelen-kelletlen délutáni napköziben tartson felügyelet, vagyis a most hiányzó óraszámok kiegyenlítődhetnek".

"Minden győri pedagógusi státuszt megkívánunk őrizni, s senkit nem szeretnék elbocsátani.

Különbség az eddig tanári munkavégzéshez képest annyi lehet, hogy a pedagógusok üléshelye változhat, s több tagintézményben is feladatot kell vállalniuk" - magyarázta az alpolgármester.

Mire számíthatnak a karbantartók?

Arra az újságírói kérdésre, miszerint a karbantartó és konyhai személyzet terén kell-e számítani leépítésekre, Somogyi Tivadar úgy válaszolt: "erre nem tudok egyértelmű igent vagy nemet mondani.

A célunk az, hogy mindenkinek biztosítsunk helyet, de az elképzelhető, hogy mindezt csak áthelyezésekkel tudjuk megvalósítani".

Az alpolgármester elmondása szerint a főigazgatói rendszer kiépítésén másfél éve dolgoznak, míg működő példaként a kaposvári és pécsi főigazgatói rendszert említette Somogyi Tivadar.

A baranyai megyeszékhelyen szintén hat főigazgatóságot hoztak létre.

Kik lesznek a főigazgatók? - "a szentek keze is maguk felé húz"

A győri városháza elképzelése szerint a főigazgatók nem tölthetnek be párhuzamos funkciót - tehát egy időben nem lehetnek igazgatók is.

Somogyi Tivadar szerint így akarják elkerülni a vitás helyzeteket, a tagintézmények közötti egyenlőséget fenntartani, mivel mint tudjuk "a szentek keze is maguk felé húz".

Mindez azt jelenti, hogy főigazgatónak a mostani igazgatók közül csak úgy lehetséges jelentkezni, hogy olyan főigazgatóságot pályáz meg a jelölt, amelybe nem tartózik bele a korábbi munkahelye.

Milyen bért, juttatásokat kapnak majd a főigazgatók?

A kisalfold.hu kérdésére, miszerint milyen juttatásokra számíthatnak a főigazgatók, Papp András úgy válaszolt: "valamivel magasabb lesz a fizetésük, mint a jelenlegi intézményvezetőknek".

A győri oktatási osztály vezetője egyébként attól tart, hogy kevesen fognak pályázni, mivel kevesen felelhetnek meg a rendkívül szigorú és magas követelményeknek.

Hogy utóbbi álláspont valóra válik-e, csak az idő döntheti el.

Az ugyanakkor biztos, hogy szerdán a győri közgyűlés oktatási bizottsága véleményezi a főigazgatói rendszer kiépítését, míg jövő héten pénteken (május 27.) valószínűleg döntenek is róla a győri képviselők.

Így szeptemberben már az új rendszer kiépítésével indulhat a tanév, mely végleges formáját várhatóan az év végére nyerheti el.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. janika 2011. május 17. 16:27
  „Ácsi! Lehet, hogy egy főigazgatónak az is a munkakörébe tartozik, hogy egy-egy szülői értekezlet után a mama terhesen menjen haza. dr. Somogyi tudja még ellenőrizni is a munkaköre mellett!”
 • 35. bojtár 2011. május 17. 15:33
  „CímlapIngyen laptopot és 25 ezer forintos ösztöndíjat kapnak a cigánygyerekek, mert iskolába járnak
  Egy elkeseredett kazincbarcikai szülő arról tájékoztatta ...., hogy miközben az ő gimnáziumukat bezárják, addig a cigánygyerekek laptopot és magas ösztöndíjat kapnak azért, mert iskolába járnak.

  Ahogyan ...., pár nappal ezelőtt, mint derült égből villámcsapás derült ki, hogy bezárják Kazincbarcikán a Jókai Mór Gimnáziumot. Az egyik elkeseredett szülő levelében tájékoztatta szerkesztőségünket arról, hogy a döntésről mindenki utólag értesült. A szülő véleménye szerint a Jókai Gimnáziumot nem bezárni kellene, hanem példaként mutogatni, s a módszerüket követni minden más iskolában.

  ,,Ott még igazi, vérbeli pedagógusok, nevelők vannak, akik odafigyelnek a gyerekre, külön-külön is" - hangsúlyozta, majd hozzátette: mindenkiből kihozzák a maximumot, minden gyerekben felfedezik a tehetséget, azt igyekeznek fejleszteni, s ez irányban plusz feladatokkal ellátni őket. A gyerekek pedig szeretnek oda járni, ami azért valljuk be, ritkaság.

  A Jókai iskolában a tanárok a szabadidejükből, külön fizetség nélkül foglalkoznak a gyerekekkel. A testnevelő tanár hetente kétszer úszni viszi a diákokat, a történelem tanárral kirándulnak, ásnak, régészkednek, a biológia tanárral a gyógynövényekkel, erdő, mező orvosságaival ismerkednek, növényeket gyűjtenek, s közben megtanulják, hogy mi mire való. Mindezt a tanítás után, a szabadidejében. Ezáltal a tanárok megismerik a gyerek személyiségét, erősségét, gyenge pontjait, s ami nagyon fontos, a kamasz gyerek lelkét.

  Olvasónk lánya - nevezzük Julinak - az általános iskolában kitűnő tanuló volt, tanulmányi versenyekre járt. Ezen képességeit az ózdi József Attila Gimnáziumban két év alatt sikerült lerombolni. Miután 10. osztályban matematikából megbukott, édesanyja úgy döntött, átíratja a putnoki Serényi Gimnáziumba. Angolból az egy éves tananyagból különbözeti vizsgát kellett tennie. Egy hónapig járt külön angol tanárhoz, s 100 %-ra teljesítette a vizsgát. Itt újfent kiderült, hogy nem a gyerek képességeivel van a baj. De sajnos itt is elkallódott a gyerek.

  ,,Nem figyeltek oda rá, olyan szinten nem, hogy senkinek nem tűnt föl, hogy a gyerek 9 napig nem járt iskolába. Otthonról elment, aztán a buszmegállóból pedig hazament. Mi szülők dolgoztunk, s csak véletlenül derült ki, hogy nem jár iskolába, hogy tiszta lelki beteg, s aztán közölte, hogy nem megy többet iskolába, inkább öngyilkos lesz. Egy 16 éves kislány ilyen szintű elkeseredése, elég nyomós ok, így hozzájárultam a kilépéséhez azért, hogy megelőzzem a tragédiát" - mesélte Juli édesanyja. A második félév egy az egyben kiesett, s a következő tanévben jelentkeztek a Jókai iskolába, ahol harmadszor is újra kezdték a másodikat.

  ,,Fél év alatt kinyílt a gyerek, mert újra fölfedezték, újra jeleskedett történelemből, magyarból, képviselte az iskolát és a kollégiumot különböző városi rendezvényeken. A lényeg, hogy kizárólag a kiváló pedagógusoknak, az intézmény szellemiségének köszönhetően 3-szoros elnöki dicsérettel érettségizett, s jelenleg a Debreceni Egyetem negyedéves bölcsész palántája.S ami nagyon lényeges, azóta is megállja a helyét."

  Ezek után már megértjük, hogy miért íratta négy évvel később fiát is olvasónk a Jókai Gimnáziumba. Abba az intézménybe, amit most be akarnak zárni. Ez egy 600 fős intézmény. Egy 2000-es létszámú iskolában a fenti tanítási módszer egész egyszerűen nem valósítható meg. Ugyan az a tanár, egy 40 fős osztályba nem tud olyan hatékony eredményeket elérni, mint egy 26 fős osztályban. ,,Nem beszélve az osztályok összetételéről. Mert, az, hogy a kisebbséget - tisztelet a kivételnek - bármire is meg lehessen tanítani, az csak álom" - hangsúlyozta olvasónk, aki szerint hiába fektetnek rengeteg pénzt és energiát a cigányság felemelkedésébe. ,,Ha a megyénél, akik a pénzt osszák, jobban megnéznék, hogy hová, mire és kinek adnak, ha egyes intézményeknél a luxusból visszavennének, akkor talán a Jókai fenntartására is jutna" - hangsúlyozta.

  A ..... sajóvárkonyi ÁMK-ban a cigány gyerekek ingyen kaptak laptopokat, hogy Ózdon, a volt Ady Endre Kollégium jogutódja, az úgynevezett ,,tehetséggondozó" intézményben Dormeo matracon alszanak azok a drága gyerekek, hogy nem kell kollégiumi díjat fizetniük, s hogy 25.000 Ft-os ösztöndíjat kapnak, csak azért, mert bejárnak az iskolába. ,,A tisztasági csomagtól kezdve minden ingyen jár és csak a kosz tapad rájuk" - hangsúlyozta. Elmondta azt is, hogy 150.000 Ft -ot kap az a kisebbségi fiatal, aki jogosítványt akar szerezni. ,,Ha megbukik, az se baj, mert a pótvizsgát is fizetik" - tette hozzá. Véleménye szerint ezeket tudják az önkormányzatban is, s azt hiszik, hogy a magyar szülők nem tudnak róla.

  jó világ van emberek <moderálva...>”
 • 34. anya78 2011. május 17. 11:33
  „Szerintem ezt nem gondolták át alaposan. Hogy lehet a Ménőcsanaki iskolát 2 Szentiváni iskolával közös igazgatóság alá vonni? A gyerekek úgymond átmehetnek egyik iskolából a másikba szakkörre? És mondjuk az első vagy éppen harmadik osztályos gyerekeket ki fogja átvinni Csanakról Szentivánra szakkörre? Vagy ültessük fel a buszra a 6-7 éves gyerekeket, pláne úgy, hogy át is kell szállniuk a városban ahoz, hogy Szentivánra érjenek.... Az ügyelettel szint ugyan az a helyzet. ... Nagy a távolság a két település között!!!! Ha mondjuk az egyik tanárnak a főigazgatóságra kell mennie valami problémával, ő a lyukas órájában fog átkeccselni? Mindenre lesz ideje szegénynek, csak a tanításra nem! Nem az ötletet tartom alapvetően rossznak, de miért nem lehet a Petőfit mondjuk egy Marcallvárosi iskolával összevonni, ha már egyszer ez "takarékosabb megoldás". Itt nem veszik figyelembe a közlekedést! Vagy esetleg óránkéént indítanak iskolabuszt, felügyelő tanárral?”
 • 33. Hunicum 2011. május 17. 06:11
  „32. gondolat1234 2011.05.16. 23:25
  Ahhoz képest anno bevezették nekünk a délutános tanítást a sok diákra hivatkozva. Bár szerintem akkor az iskola bővítése is hozzájárult. Akkor építették a Kölcsey (volt Zalka Máté) Általános Iskola új szárnyát Pál Árpád igazgató idejében.”
 • 32. gondolat1234 2011. május 16. 23:25
  „A cikkből számomra az keltett döbbenetet, hogy 35 éves korosztály Győrben mindössze 2600 fő... Döbbenetesen alacsony szám ez és csak csökkenni fog. Vajon a 30 év alatti fiatalok száma mennyi lehet ?”
 • 31. demeter 2011. május 16. 22:38
  „inkább segítek, mert nem sikerült a javítás. .... státuszt meg kívánunk őrizni.”
 • 30. Primax 2011. május 16. 22:29
  „a) "Sajnos, Győrben katasztrofális a gyereklétszám, s esély sem mutatkozik arra, hogy e téren komoly fordulat következzen be a jövőben."
  b) "Hat főigazgatóság vezetheti a győri általános iskolákat és óvodákat"
  c) "Minden győri pedagógusi státuszt megkívánunk őrizni, s senkit nem szeretnék elbocsátani.
  d) "valamivel magasabb lesz a fizetésük, mint a jelenlegi intézményvezetőknek".
  Jó lenne, ha valaki meg tudná magyarázni, hogy a fenti dolgok miért vannak, egyáltalán vannak-e ok-okozati összefüggésben egymással ?
  Sokkal valószínűbb, hogy "állást kell szerezni" pár tucat embernek.
  Főigazgató, helyettes főigazgató, titkárok/nők, ügyintézők, iroda, infrastruktúra ( villany, gáz, fűtés, takarítás, net, fénymásolók, telefonok, futárok, benzinpénz, stb...), értekezlet hegyek, nyilatkozat hegyek, tréning és fejtágító hetek/hétvégék, heti/havi jelentések ( vajon miről, kiről, és kinek ? ? ?), bizottság(ok), tervek, állítások, cáfolatok, újabb tervek, kimutatások, statisztikák ( miről is ? ? )...nem is folytatom.
  Így tehát költségtakarékosabb - és hatékonyabb - lesz Győrben az oktatás.
  Nem értem.”
 • 29. Dwatson 2011. május 16. 21:21
  „"vezetői helyükön maradnak: a bizalom nem csökkent irántuk",de azért nem tételezzük fel róluk hogy ők is el tudnák végezni azt amit a főigazgatók.Nem tudom,lesz-e annyi haszna a munkájuknak,mint amennyit rájuk költünk!
  A szavazók erre a programra adták a felhatalmazást a Fidesznek,de ha mégsem így lenne,akkor nem lennének "LEGITIMEK"!”
 • 28. háté 2011. május 16. 21:05
  „Egy újabb lehetőség a pénzek ellenőrizhetetlenségére-lenyúlására.
  Mert ahogy az önkormányzati cégeket létrehozták egy "holdingba" - a fityesz kormány hozott egy törvényt októberben,
  - az önkormányzati cégeknek, nem kell nyilvánosságra hozni pénzügyi tevékenységüket! - tehát mindenféle kontról- nélkül bánhatnak az adónkkal.
  Ha még is tudni akar valaki mit csinálnak a közös vagyonnal, azt esetleg bíróságon teheti, ami eltart évekig és nem biztos, hogy eredményes.”
 • 27. exodus 2011. május 16. 20:47
  „Somogyi Tivadar hozzátette: "van olyan győri iskola, ahol két udvari munkás dolgozik papíron, holott az iskolának nincs is udvara".
  - kérdem én, hogy akkor hogyan van működési engedélye? Ez az indoklás enyhén szólva is sántít! Megy itt a csoportos hülyítés rendesen.”
 • 26. Tabornok 2011. május 16. 20:31
  „19. Tabornok 2011.05.16. 17:44
  Helyet biztosítanak a politikai komisszárjaiknak.
  "A gazdasági ügyek ugyanakkor terveink szerint a főigazgatóságokhoz kerülnének, s ezek vezetői gyakorolják majd a munkáltatói jogokat is."
  A Főigazgató elvtárs, majd jobban tudja kivel kell az igazgatónak kiváló szakmai munkát végezni!
  FIDESZ! Rákosi elvtársatok röhög a túlvilágon, ha van, hogy legalább olyan jók vagytok, mint ŐŐŐ volt.
  "Egyre több olyan első osztály indul, ahol a gyerekek létszáma 12-14 fő, s ezek a számok kényszerítenek ki racionális lépeseket a szónak a jó értelmében" - közölte Somogyi Tivadar."
  Városházi logika: Kevés a gyerek az iskolában, növeljük az igazgatásukban lévők, nem dolgozók, létszámát.
  Ugye értitek?? Én nem értem.
  Ezek tényleg ennyire meghülyültek a hatalomtól, vagy bennünket néznek ennyire hülyének?”
 • 25. Valaki 2011. május 16. 20:22
  „"Egyre több olyan első osztály indul, ahol a gyerekek létszáma 12-14 fő, "

  Bizony Tivikém, ennyi lenne az ideális osztálylétszám!
  Egyszer be kéne ülnötök egy 30-as létszámú osztályba 8-16-ig! :)))”
 • 24. hazafi60 2011. május 16. 20:00
  „Eszem elmegy! Azért annyira nem,hogy eszembe ne jutna : ROKONOK
  (Móricz Zsigmond)

  Menjenek már de nagyon gyorsan a .........ba !”
 • 23. macizoli 2011. május 16. 19:24
  „Na! A szaporodó SÓGOR-KOMA-JÓ BARÁTOK-nak kell is a zsíros állás.Aztán majd őnekik is jár a négy karikás Német hikomat. A város úszik az adósságban. Rosszabbnál rosszabb elképzelések (dilettantizmus irányítja a várost) látnak napvilágot és valósulnak meg.”
 • 22. segítő 2011. május 16. 19:12
  „hol van 14 fős iskolai osztály? mi most leszünk elsősek 22 fős az osztály, szentivánon úgy hallottam 31 fölötti. logikátlan”
 • 21. rebeka78 2011. május 16. 18:56
  „Szomorú hogy ilyen könnyelmüen gondolkodnak,összevonás igazgató kevés a gyerek?talán az alap hibán kellene változtatni mert a kérdés az hogy miért nincs gyerek talán mert azokat el is kell tartani meg fel kell nevelni,tanítatni kell meg talán olyan szakmát adni a kezükbe amivel a saját szájukat be tudják majd tömmni és akkor nem beszélek az ő gyerekeiről .Én három gyereket nevelek keservessen de egyáltalán nem értek egyet ezzel a politikai lépéssel,mert ha lenne miből vállalnék még hármat.de sajnos a nagycsaládosok nem ehhez a társadalomhoz tartoznak mert aki neveli őket azt semmibe veszik, amit a gyerekekre költünk havonta ruhára meg iskolára azt az összeget kellene megadni mégegyszer a családosoknak és akkor lehetne még szülni ,nem pedig igazgatói fizetéskre költeni a zsíros pénzeket talán így lehetne sporolni és még a népesség is nőne”
 • 20. demeter 2011. május 16. 17:55
  „a cikkben nem ez a legfontosabb, de kedves Szeghalmi Balázs, bizonyára akad egy helyesírási szótár a közelében. nézze már meg a "megkívánnunk" szó jelentését - és utána szégyellje el magát. köszönöm.”
 • 19. Tabornok 2011. május 16. 17:44
  „Helyet biztosítanak a politikai komusszárjaiknak.”
 • 18. adalfold 2011. május 16. 17:11
  „rohadt mocskos tölgyfa”
 • 17. apex 2011. május 16. 16:44
  „Mennyi lesz a megtakarítása évente ennek a bürokráciát növelő eszementségnek? Talán annyi, amennyi a Győrszol holding létlehozása után keletkezett, vagyis lényegesen többe kerül ezentúl ez is a városlakóknak?
  A városházi oktatási osztálynak kellene ezeket a feladatokat (olcsóbb WC papír beszerzés, szakkörök szervezése...) megszerveznie, megvan hozzá az apparátus. Azt viszont elismerem, hogy a katasztrófális tanulólétszám helyzeten a főigazgatóság és a városháza valószínüleg segít a pedagógusok napi rendszeres b...gatásával.”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellopott gázóra miatt ömlött a gáz a győri Stromfeld utcában

Hétfő délután kapott riasztást a győri tűzoltóság, hogy egy lakatlan házból gáz szivárog a Stromfeld… Tovább olvasom