Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Háromszáz eurós csekk: rövid út nagy ára

"Férjemet Berlinben kórházba kellett szállítani, ahol ellátták, mert a nemzetközi tb-kártyáját felmutatta. Pár hónap múlva kaptunk 300 eurós csekket Berlinből a tűzoltóságtól: fizessük ki a kórházba szállítás árát" - írja olvasónk.

Olvasói kérdés
Férjem Svédországból hajózott hazafelé munkája során. Evett egy fasírozottat, ivott egy üdítőt és pár óra múlva nagyon rosszul lett, a hasa görcsölt, remegett, zsibbadtak a végtagjai. Elérte berlini úti célját, de kérnie kellett: hívjanak hozzá mentőt. Beszállították a kórházba, ahol ellátták, mert a nemzetközi tb-kártyáját felmutatta.

Pár hónap múlva kaptunk 300 eurós csekket Berlinből a tűzoltóságtól: fizessük ki a kórházba szállítás árát. Pedig a kórházból a visszaút (2,6 km) taxival 10 euró volt. A csekket csak Németországban lehet befizetni, vagy átutalható, ami még pluszösszeg. Kihez forduljak segítségért?

Az unió tagállamaiban ugyanazok az egészségügyi ellátások járnak a magyaroknak, mint az adott ország lakóinak, de külföldön többnyire nem ingyenesek ezek a szolgáltatások. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya alapján a magyaroknak a tagállamok az ellátást olyan feltételekkel nyújtják, mint saját biztosítottjaiknak, azaz az ellátások önrésze az állammal szerződött egészségügyi szolgáltató által meghatározott összeg. Ezért fordulhatott elő, hogy olvasónk csekket kapott Berlinből.

A Nyugat-dunántúli Regionális Egészségbiztosítási Pénztár tudatta: van lehetőség a költség visszatérítésére, de ennek feltétele a számla rendezése. A csekk befizetése után az OEP kirendeltségénél (Győr, Szabolcska utca 1/A) kell benyújtani a számlát az eset körülményeinek ismertetésével. A szakemberek felveszik a kapcsolatot külföldi kollégáikkal, s egyeztetés alapján van esély a kifizetett összeg utólagos visszautalására.

A tagállamok nem állami egészségügyi szolgáltatói viszont nem kötelesek elfogadni az Európai Egészségbiztosítási Kártyát és szolgáltatásuk árát általában kiszámlázzák. Ha a magyar ügyfél vitatja az összeget, kérhet számlavisszavonást, de ezt magának kell megtennie.

"Sokszor látszólag csekély szolgáltatásért nagy összeget számláz a külföldi szolgáltató. Nem szerződött szolgáltatóként ugyanis lehetősége van piaci árai érvényesítésére" – közölte az egészségbiztosítási pénztár.

Olvasóink írták

 • 7. Csörfi 2010. december 25. 11:23
  „Tisztelt Goldmund!Azt ugye Ön is elfelejti,hogy a kinti átlag keresetek 1200 és 1800 euró között vannak.Lehet,hogy egy német állampolgár is infarktust kapna,hogy egy Mo.i látogatása során kórházi beszállításra kerülne sor,majd kapna a magyar államtól egy 300 eurós csekket!!
  Majd az utána történő herce-hurca, a papírok helyes lefordítása,a pénz utalása stb.”
 • 6. Goldmund 2010. december 16. 14:46
  „5.hsz-ra:
  "Nem hisszük hogy jogunk van mindenhez ingyen ,de a Nemzetközi Egészség Kártya ezért van "

  A cikkben írt válaszban világosan benne van: az van ingyen, ami az ottani (jelen esetben németországi), TB-ellátott embernek ingyen van.
  Aki több országon átutazik, annak érdemes utánanéznie, hol mi mennyiért van, így jelen esetben valószínűleg nem a mentőt választotta volna.

  Egyébként sajnos abban teljesen igaza van Ing.Böcknek, hogy a magyar embernek a 300 Ft vizitdíj is sok volt, így sok embernek nehéz elképzelnie, hogy máshol az egészségügyi szolgáltatás a TB-ELLÁTOTTAKNAK IS (!!!!!) kőkemény pénzbe kerülhet.”
 • 5. Csörfi 2010. december 16. 14:07
  „Ing.Böck: nem jogos egy cseppet sem ,mivel nem akart ételmérgezést kapni a férjem, és ha tudta volna hogy ennyibe kerül a korházba szállítás megoldotta volna másképp mégha fetrengett a fájdalomtól akkor is. Nem hisszük hogy jogunk van mindenhez ingyen ,de a Nemzetközi Egészség Kártya ezért van , csak a baj az volt a mi esetünkben hogy épp a "fizetős" mentő jött ki.”
 • 4. Babenko 2010. december 15. 19:54
  „Régen is volt lehetőség, visszaigényelni a külföldi kórházi számla árát. Be kellett vinni a számlát és a jelentést a TB-hez fél éven belül. Mi csak kb. 9 hónap után tudtuk meg véletlenül, hogy van ilyen lehetőség. 370 márkánk bánta a dolgot. A doktornő anno nem tartotta érdemesnek felvilágosítani bennünket. De az Európai Egészségbiztosítási Kártyára vissza lehet igényelni.”
 • 3. annobon 2010. december 15. 13:22
  „"A csekk befizetése után az OEP kirendeltségénél (Győr, Szabolcska utca 1/A) kell benyújtani a számlát az eset körülményeinek ismertetésével. A szakemberek felveszik a kapcsolatot külföldi kollégáikkal, s egyeztetés alapján van esély a kifizetett összeg utólagos visszautalására." Nos némi (esetleg néhány óra) OEP-s sorbanállás után, "van esély" a visszautalásra. Csak azt nem írták meg, hogy hány % az esély! Mert ugye az lehet 1% is, vagy 99%. Nem mindegy. Gyanítható, hogy a tényleges esély inkább egyszámjeggyel fejezhető ki...”
 • 2. fortuna54 2010. december 15. 10:50
  „Györben pedig csak 200 euró dugipénzért,operálták meg a barátomat.Erre számlát sem kapot.”
 • 1. Ing.Böck 2010. december 15. 10:15
  „N agyon jogos !!! miért nem ment taxival vagy villamossal a korházba, a magyarok szivese hiszik, hogy minden szolgáltatáshoz joguk van, és ingyen !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hódok tanyáznak a Marcal-parton

Hódok tanyáznak nemrégtől a Marcal gyirmóti szakaszán. Jelenlétüket szinte naponta jelzik új nyomok. Tovább olvasom