Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Három térség zöld hálója

A Magyarországon eredményesen működő Környezetvédelmi Civil Fórumhoz hasonló, de a határokon is átnyúló hálózat létrehozásáról állapodtak meg Szentgotthárdon a nyugat-dunántúli, burgenlandi és stájerországi zöldszervezetek képviselői.

Lajtmann József, a Reflex elnöke, a magyar küldöttség vezetője portálunknak elmondta: már egyeztettek a szlovák, szlovén és horvát civilekkel is, akik később kapcsolódnak be az együttműködésbe.

A projekt célja, hogy a jogi, a természet- és környezetvédelmi problémák hatékony megoldására közös programokat dolgozzanak ki. A győri környezetvédő az előbbire példaként említette: azt szorgalmazzák, hogy a zöld civilek ne a beruházások engedélyezése után, hanem az engedélyeztetés közben, és ne országokhoz kötötten, hanem egységben kapcsolódhassanak be véleményükkel az eljárásba. Lajtmann József beszélt portálunknak arról is, hogy a Fertő–Hanság Nemzeti Park, illetve az Írottkő Natúrpark osztrák és magyar oldala közötti eredményes együttműködést szeretnék az Őrségre, a Vend-vidékre és Stájerországra, Dél-Burgenlandra is kiterjeszteni. Sok más mellett gyalogos- és kerékpáros-bemutató útvonalak, pihenőhelyek kialakításával, kiadványok megjelentetésével segítenék, hogy a szomszédok minél teljesebben megismerhessék egymás természeti értékeit.

Lajtmann József elmondta, hogy a találkozón szó esett arról a 2014-re elkészülő dokumentumról is, amely a Duna-térség jövőképét és stratégiai célrendszerét foglalja össze. A tervezet számos olyan tevékenységi kört tartalmaz, amelyben szintén civilhálós, a környezettudatosságot javító, elsősorban a globális, klímaváltozási problémákhoz kapcsolódó együttműködést terveznek a szomszédokkal.


Szimpózium a Rábáról

Jövő tavasszal mintegy első lépésként Szentgotthárdon rendeznek egy közös szimpóziumot a Rábáról, ahol mintegy tesztelnék: miként és milyen hatékonyan tudnak együttműködni. Szeretnék felmérni, hogy mennyire tudja a két ország zöld civilhálózata az érdekét érvényesíteni például a Rába ügyében.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leteszteltük a 2. győri parkolóházat

A kisalfold.hu csapata kanyargott egyet a frissen nyílt Révai parkolóházban. Élménybeszámoló csak… Tovább olvasom