Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Három hónap előzetes, hamis tablettákért

Győr - Valószínűleg drogfutárként tették próbára a drogterjesztők azt a 23 éves lányt, akit a rendőrök tavaly augusztusban fogtak el Győrben – 500 ecstasyt találtak nála. Közel három hónap múlva – a nő addig előzetesben volt – mondta ki a szakértő, a tabletták nem tartalmaztak kábítószert.
A Kisalföld tavaly augusztus 4-én számolt be arról, hogy Győrben, a Nádor utcában egy Suzuki átvizsgálásakor 500 ecstasy tablettát találtak a nyomozók. A Budapestről érkező autóban hárman utaztak, egy 23 éves lány és két srác. Mindhármukat őrizetbe vették. Később a fiúkat elengedték, mert a nő azt állította, ők nem tudták, hogy drogot hoz magával győri továbbértékesítésre. A rendőrök a ruházat átvizsgálásakor még egy zacskó port találtak a futár zoknijában.

– A gyorsteszt a helyszínen kábítószergyanús anyagot mutatott ki. A kapitányságon elvégzett vizeletvizsgálat során is találtak drogmaradványt, ami bizonyította, hogy a lány kábítószer-fogyasztó. Mindezek alapján két nappal az elfogást követően védencemet előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság – kezdte lapunk tájékoztatását a lány ügyvédje, dr. Glegyák Eszter.

Az ügyvéd elmondta, 500 ecstasy tabletta hatóanyagát figyelembe véve, a szállított kábítószer meghaladja a jelentős mennyiséget, amiért védencét akár 8 év szabadságvesztére is ítélhették volna. A fogyasztásért kábítószerrel visszaélés vétsége áll fenn. Büntetést nem szab ki a bíróság, ha a fogyasztó aláveti magát a 6 hónapos kezelésnek.
– A lány tizenöt éves kora óta rendszeresen fogyasztott kábítószert, füvezéssel kezdte, majd függővé vált. Sajnos emiatt az előzetes fogva tartás idején jelentkeztek nála az elvonási tünetek. Ezt erősítette, hogy másik két, ugyancsak drogfogyasztó nővel volt egy cellában. Így egymást „húzták rohamokba", ráadásul védencem anorexiában szenved. Előfordult, hogy két hétig nem vett magához ételt, alig volt harmincnyolc kilós – részletezte dr. Glegyák Eszter.

Végül ügyvédje határozott közbenjárására sikerült a lányt egészségügyi problémái miatt átvitetni a tököli rabkórházba. Két alkalommal az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyintézetben (IMEI) is megvizsgálták, ahol személyiségzavart állapítottak meg nála.

– Másfél hétig semmit nem tudtunk róla, mert nem volt telefonkártyája, ugyanis a tárgyait, ruháit nem vitték vele Tökölre a győri börtönből. Végül az ügyészhez fordultam, hogy fel tudjam venni a kapcsolatot védencemmel. Ekkor jött a váratlan fordulat, az ügyész közölte, még aznap szabadítja. Ez azt jelentette, hogy közel három hónap után megérkezett a szakértői vélemény. A tablettákban nem találtak kábítószert, de még annak előállítására alkalmas anyagot sem – magyarázta dr. Glegyák Eszter.

Az ügyvéd feltételezi, hogy védencét a hamis tablettákkal tehették próbára a drogterjesztők.
– A lány erősen kábítószerfüggő, s nem pénzért szállított, hanem azért, hogy kapjon anyagot. Amit a zoknijában találtak a rendőrök, az valóban drog volt – mondta végül dr. Glegyák Eszter.


A parlament előtt a törvénytervezet

Mintegy fél éve a parlament előtt van az a szigorú törvénytervezet, amely alapján akkor is felelősségre vonják majd a drogfutárt, ha nincs hatóanyag a drogban. Azokat is büntetni fogják, akik vállalkoznak a szállításra. Emellett a kábítószerek listája is bővül, bekerülnek olyan anyagok, amelyek eddig nem szerepeltek drogként, de kábító hatásúak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téten is megtörténhetett volna

Győr - A Téten meglőtt Hancz Péter – két műtét után – kedden hagyhatta el a kórházat,… Tovább olvasom