Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Hajrá, nyugdíjas egyetemisták!

Gyógyító előadás részesei lehettek a Nyugdíjasegyetem harmadik ˝tanóráján˝ a hallgatók, akik ezúttal is megtöltötték a győri egyetem kis sportcsarnokát.

Dr. Fehér Rózsa belgyógyász ugyanis az időskori betegségekről beszélve megemlítette, hogy a megelőzésben sokat segít az élethosszig tartó tanulás és a mosolygás is. A szerdai rendezvény pedig alkalmat adott mindkét egészségedző módszerre. Ezért is mondta receptként a főorvos hallgatóságának: Hajrá, nyugdíjas egyetemisták!

A Nyugdíjasegyetem szervezőinek – a Széchenyi-egyetemnek, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának, a Pannon Nyugdíjas Szövetségnek és a Kisalföldnek – felhívására jelentkezett hallgatóság is jól példázta, hogy a legváltozatosabb korosztályt jelentik társadalmunkban az idősek. Nagyok az eltérések egészségi állapotuk között, attól függően, hogy fiatalabbként milyen életmódot követtek. A tegnapi előadáson dr. Fehér Rózsa belgyógyász arról is beszélt, hogy gyakran nem ismerik fel tüneteik okait, viszont a szív- és érrendszeri betegségek, ahogy világszerte, nálunk is vezető haláloknak számítanak.

„Helyes életmód, jobb időskor. Rajtunk múlik!
˝Helyes életmód, jobb időskor. Rajtunk múlik!˝ – hangsúlyozta dr. Fehér Rózsa. Fotó: Bertleff András

Érelmeszesedés, magas vérnyomás, szívritmuszavar, szívkoszorúér-betegségek, anyagcserezavarok, agyi katasztrófák, elhízás, dohányzás, köszvény, alvási légzési szünetek, változókor – ezek a kifejezések nem ismeretlenek a nyugdíjasok körében, sőt, gyakran sajnos meghatározzák mindennapjaikat. A főorvos azonban az ezek közti összefüggésekre is felhívta a figyelmet, majd a megoldásokról is beszélt. A testsúlykontroll részeként például a vízi tornát és a gyaloglást említette meg. Szerinte az élethosszig tartó tanulás az értelmi képességek romlása és a depresszió megelőzésében is szerepet játszik. Azt tanácsolta idős hallgatóinak, mosolyogjanak sokat és erre alkalmat is teremtett, vetített vidám ábráival, képeivel, amelyek az előadás illusztrációjaként szolgáltak és fokozták a szavai iránti figyelmet.

A Nyugdíjasegyetem sikerét bizonyítja, hogy az előadásokra egyre több helyet kell biztosítani a tudásszomjas résztvevőknek. Fotó: Bertleff András
A Nyugdíjasegyetem sikerét bizonyítja, hogy az előadásokra egyre több helyet kell biztosítani a tudásszomjas résztvevőknek. Fotó: Bertleff András

Dr. Fehér Rózsa azt tanácsolta idős hallgatóinak, mosolyogjanak sokat és erre alkalmat is teremtett előadása során.
Érdeklődését tagadni sem tudta volna például Mátyás Lajos, aki időben érkezve az első sorban foglalt helyet. A rendezvény végén leszögezte: pompás előadáson kapott megerősítést arról, amit nagyrészt eddig is tudott, de fontos tudatosítani újra meg újra. ˝Nem mindegy, hogyan élünk, fontos vigyáznunk arra az ajándékra, amit szervezetünk jelent. Goethe azt mondta, hogy az öregséget nem megérni nehéz, hanem megélni. Én ezt egy kicsit módosítanám: megérni is művészet, mert nem mindegy, hogyan jutunk el odáig˝ – jegyezte meg a nyugdíjas. Felesége megjegyezte: hálás a Nyugdíjasegyetem szervezőinek, mert az ˝alkonyodó korba jutottaknak˝ segítenek abban, hogy kedvesen, szépen élhessék meg ezt az időszakot. ˝Itt végre érezhetjük, hogy nem írják le az időseket, nem csak tehernek számítunk, ahogy sokszor tapasztaljuk. Ezzel a tudattal pedig könnyebb a nehézségeket is átvészelni, amit a megkopó életerő jelent.˝

Mátyás Lajosné
Mátyás Lajosné

– Nagyjából tisztában vagyunk a betegségek rizikófaktoraival, de ezúttal különösen élvezetesen adta elő a doktornő, amit tudnunk érdemes. Az előadó személyisége is nagyon tetszett. Emberközeli módon közelítette meg ezt a tudományos témát. A latin kifejezések ellenére megértettünk mindent. Sőt, még az ábrái, képei is alátámasztották magyarázatát, nem kis örömünkre, sok humorral – mondta el véleményét Szente Tamásné.

Szente Tamásné
Szente Tamásné

Férje hozzátette: egy éve néhány hétig többet mozogtak, több zöldséget, gyümölcsöt ettek és érezték is ennek hatását. Most a doktornő szavai ˝kellő lelkiismeret-furdalást˝ támasztottak benne, hogy újra elkezdjen párjával egy hasonló állapot- és kedélyjavító kúrát. Ehhez az is hozzájárulhat, hogy két hét múlva, március 24-én, szerdán fél 5-től Művészet és lélek címmel Borbély Károly festőművész előadását hallhatják ők is, akárcsak a Nyugdíjasegyetemre regisztrált többi olvasónk.

Szente Tamás
Szente Tamás

Az előadás témájáról bővebben olvashatnak a szombati Kisalföld Szieszta mellékletében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földimalacbébi a győri állatkertben - videóval

A ritka földimalacokból az egész világon alig több mint 60 példány él állatkertekben, a győri pár azonban olyan jól érzi magát, hogy a napokban egy kölykük is született. Tovább olvasom