Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Hajléktalansors: Már nem fogad a téli krízismenhely

Győr - Április végén évről évre bezárják a hajléktalanoknak fenntartott téli krízismenhelyet Győrben, a Stromfeld utcában. A telet itt átvészelő, segítségre szoruló emberek visszatérnek szokott, vagy épp alkalmi búvóhelyeikre: lépcsőházakba, felújításra szoruló épületekbe és a közterületre. A Stromi – ahogy a hajléktalanok egymás között nevezik – idén is maximális kihasználtság mellett működött.
Szerdán bezárt a hajléktalanoknak fenntartott téli krízismenhely, amely november elseje óta várta a segítségre szorulókat. A 60 rászorulót befogadó épület az elmúlt szezonban is menedéket jelentett azoknak, akik éltek a lehetőséggel. Elsősorban azok a győriek lakták az épületet, akik a téli időszak beköszöntéig a közterületeken éltek.

A menhely emberbarát: lehetőség van a tisztálkodásra, az étkezésre, a pihenésre, valamint a mosásra is. A hatvan hely zömét idén is férfiak foglalták el.
– Az idei tél viszonylag enyhe volt, ezért a menhely minden időszakban fogadta az arra rászorulókat – szögezte le elöljáróban Sütő Csaba, a győri Hajléktalanokat Segítő Szolgálat vezetője.– Azt azért hozzá kell tenni, hogy így is több mint két héten keresztül százszázalékos volt a létszám, a többi hetekben, hónapokban pedig mindig kilencven százalék fölötti kihasználtságot jegyeztünk.

A menhelyen telelő emberek közül csekély azoknak a száma, akik nem dolgoznak vagy a szezonmunkából sem veszik ki a részüket.
A téli időszakban itt lévők az április végi zárás után szezonmunkára mehetnek, a betegségből gyógyulókat, a lábadozókat pedig a likócsi Segítőházba várják.

Itt orvosok és szociális ápolók közreműködésével ellátják őket. A menhelyet – normatív finanszírozás keretében – a város tartja fenn, az összeg a működtetés mintegy nyolcvan százalékára elég. Az épületet a következő hetekben, hónapokban felújítják.
– Idén a szükséges festés-mázolás mellett tervezzük a fűtéstechnika, valamint a vízvezetékek felújítását, de kiemelt figyelmet kell fordítani a mellékhelyiségek karbantartására is – folytatta a menhely vezetője. – A város a legszükségesebb felújításokat eddig mindig finanszírozta, nem titok, idén is ebben bizakodunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencvenmillióból oldódott meg sokak gondja

Győr - Befejeződött az útfelújítás, megépült a csapadékvíz-elvezető rendszer Szabadhegyen a Pannónia… Tovább olvasom