Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

H1N1: eszköz van elég

A győri kórházban áll rendelkezésre a legtöbb lélegeztetőgép; ha gyermekről vagy tartósan mesterséges lélegeztetésre szoruló betegről van szó, akkor Mosonmagyaróvárról, illetve Csornáról is szállítanak a Petzbe súlyos állapotú pácienseket.


A H1N1 világított rá erre a kérdésre.

A legfontosabbal kell kezdeni: ha valaki olyan súlyos állapotba kerül, hogy gépi lélegeztetésre szorul, azt a megye összes kórházában meg tudják oldani. A nagyobb kórházakban ezt a kezelést akár hosszú napokon át képesek biztosítani több páciens számára is, máshol addig teszik, amíg a beteget elszállítják a speciális ellátást nyújtó intézetbe – zömében a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba.

Napok óta a kórházakban kezelt, H1N1-fertőzött betegek felsorolásával kezdődnek a hazai híradások; kiemelve azokat az eseteket (legfőképp a kismamáknál), amikor mélyaltatást és gépi lélegeztetést kell alkalmazni. Hány ilyen beteget tudnak ellátni a magyar kórházak? 

Olvasóinkat nyilván az érdekli a leginkább, hogy a  Győr-Moson-Sopron megyei kórházak egyszerre hány súlyos állapotú beteget tudnak kezelni. Lássuk:

A többször említett győri Petz-kórházban a felnőttek lélegeztetésére alkalmas 15, illetve a gyermekeknél használható 8 gépen sokszor baleset vagy egyéb megbetegedés (például szívinfarktus) miatt kell alkalmazni ezt a kezelést. Muszáj leszögezni ezt a tényt is, hiszen a H1N1-fertőzés miatt súlyos tüdőgyulladást kapott betegből eddig – bizonyítottan – kettőt kezelnek az intenzív osztályon. Az ötvenes éveiben járó férfi állapota stabil, a  21 éves kismamánál az első napok javulása után most stagnálás állt be: altatják és lélegeztetik.

Speciálisan a kisgyerekek lélegeztetésére alkalmas gép nincs minden kórházban, a súlyos eseteket éppen ezért Győrbe szállítják, ahol nyolc darab, gyermekeknél használható lélegeztető áll rendelkezésre
 Speciálisan a kisgyerekek lélegeztetésére alkalmas gép nincs minden kórházban, a súlyos eseteket éppen ezért Győrbe szállítják, ahol nyolc darab, gyermekeknél használható lélegeztető áll rendelkezésre. Fotó: illusztráció

 Sopronban egy hete még öt betegről lehetett tudni, akit a H1N1 gyanújával vagy már bizonyítottan a vírusfertőzés szövődményével kezeltek. Mostanra az állapotuk annyit javult, hogy egyikük sincs az intenzív osztályon; egy csecsemőt azonban kezelnek a gyermekintenzíven – szerencsére őt nem kell lélegeztetni. Az Erzsébet-kórházban egyébként két-három lélegeztetőgép áll  rendelkezésre, amennyiben életet kell menteni.

  A mosonmagyaróvári Karolina Kórházban négy felnőtt beteg lélegeztetésére van lehetőség egy időben, ha azonban kisgyerekekről s az ő ellátásukra alkalmas gépről van szó, akkor a győri kórház jöhet szóba. Itt is igaz nyilvánvalóan, hogy mindenfajta betegség/sérülés következtében beállt légzéselégtelenséget kezelnek a lélegeztetőgépekkel – ezt azért kell ismét leszögezni, mert Mosonmagyaróváron jelenleg nincs igazolt H1N1-es beteg a kórházban, bár a hétvégén két influenzagyanús esetet feljegyeztek.

Csornán sincs H1N1-fertőzés miatt kezelt beteg a Margit Kórházban, a lélegeztetőgépek terén pedig a kisvárosi kórház ideiglenesen, az intenzív terápiához és szállításhoz szükséges időre biztosítani tudja minden betegnél a mesterséges lélegeztetést. Ha azonban tartósan szükség van az altatásra és a lélegeztetésre, akkor ezeket a betegeket szintén Győrbe irányítják.


Az első hullám csúcsán? 

Egyes jelek szerint  elérte tetőpontját az új influenza terjedésének első hulláma – igaz,  nem nálunk, hanem Németországban. Fellélegezni azonban nem lehet, ugyanis nem zárható ki egy újabb hullám megjelenése. Magyarországon, a nyugat-dunántúli régióban egyelőre annyi látszik, hogy a 47. hét kiemelkedően magas számú megbetegedései után a 48. hét csökkenést mutat: ezt dr. Paller Judit régiós tiszti főorvos mondta el megkeresésünkre. A cikkünkben megkérdezett kórházak többsége sem győzte hangsúlyozni, hogy  működnek náluk az oltópontok, s az emberek nagy számban jelentkeznek a vakcina beadatására.

Olvasóink írták

  • 1. nane 2009. december 11. 23:00
    „NNa erre kiváncsi leszek!! Már megint a népbutítás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már nyolc speciális gyűjtőbe dobható az e-hulladék

Győr - A használt fénycsövek, égők, lámpatestek tudatos gyűjtésére és az energiatakarékos izzók… Tovább olvasom