Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Győriek a Tatooin bolygón

Kitoloncolták azokat a győrieket Tunéziából, akik a Star Wars-rajongókról akartak filmet forgatni.
Buzás Mihályt és csapatát tavasszal kitoloncolták Tunéziából, ahol a Star Wars-rajongókról szóló dokumen- tumfilmjükhöz akartak forgatni. Nem adták fel, karácsony előtt „berepül- tek" a Tatooin bolygóra, ahol a rendőrök most „Welcome to Tunisia!" mondattal fogadták őket. Még akkor is, amikor tévedésből a nemzeti gárda székházát vették filmre.

Az egész világon szinte vallásos révület uralkodik a Star Wars-rajongók között. Akadnak szekták, fanklubok és egyházként funkcionáló csoportok, ahol szent szöveg és történet a George Lucas által megálmodott filmeposz. Erről és a forgatási helyszíneken fellelhető ereklyékről készít dokumentumfilmet Buzás Mihály győri filmrendező és csapata. Tunézia, ahol a Csillagok háborúja több részét is forgatták, kulcsfontosságú helyszín, hiszen még most is megtalálhatók a díszletek és a kellékek közül jó néhány. A filmkészítők ezért is szerettek volna forgatni ott, de idén májusban kitoloncolták őket (Kisalföld, 2005. május 27.). Máig tisztázatlan, mi volt a problémája a vámosoknak.

A stáb tavasz óta nem adta fel. Igaz, operatőrt kellett váltaniuk, a Mediawave nemzetközi filmfesztivál igazgatóját, Hartyándi Jenőt kérték fel arra, utazzon velük karácsony előtt a sivatagba.

Mosolygó rendőrök mindenütt

Hartyándi Jenőről sokan tudják, hogy a Mediawave-fesztivál igazgatója, de azt talán kevesebben, hogy számtalan filmet készített már" – meséli megérkezésük után pár nappal Buzás Mihály. Szemlátomást boldog, hiszen elkészült a dokumentumfilm egyik alapjául szolgáló rész, májusban már akár kész is lehet az egész film.

„ Repülővel mentünk, nem komppal, mint májusban, a hatóságokkal így semmi összetűzésünk nem akadt, pedig Tunéziában feltűnően sok rendőr cirkál az utcákon. Sokszor megállítanak és ellenőrzik az iratokat, de soha sem kötözködnek. Mosolyognak, kedvesek, és minden esetben azzal fejezik be, hogy »Welcome to Tunisia!« Még akkor is, amikor tévedésből a Tunéziai Nemzeti Gárda központi épületét forgattuk. Úgy látszik, csak a kikötői vámosok kötözködnek, és ők is csak akkor, ha a hajó késik kb. 14 órát és már mennének haza."

Berber tevepásztor német nyelven

A filmesek autót béreltek, és több ezer kilométert tettek meg a sivatagban, hiszen a Star Wars forgatási helyszínei egymástól meglehetősen távol fekszenek.

„ A helyszínek jelentős részét pontosan tudtuk, hogy hol kell keresni. Na és persze van szánk és kezünk-lábunk is, amivel kérdezősködhetünk, ha eltévedünk, mivel a pontos leírásokat sem mindig olyan egyszerű követni a Szaharában. Az egyik alkalommal, amikor már régóta kóvályogtunk a homokdűnék között, megláttunk egy berber tevepásztort. Odamentünk és próbáltuk megtudni tőle, hogy a sivatagnak ebben a szegletében tud-e valamiféle díszletfaluról. Egy órája bénáztunk már a homokba rajzolt jelekkel, amikor a tevepásztor egyszer csak ránk nézett és megszólalt: »Einschuldigen Sie bitte! Sprechen Sie Deutsch?« Majd ezt követően hibátlan németséggel útba igazított bennünket."

prhajóval lomizó helybeli

A németül perfekt berber tevepásztor mellett számos meglepetés érte a csapatot. Találkoztak például egy élelmes lomizóval a buckák között, aki hátsó udvarában nem roncsautókat, hanem űrhajóalkatrészeket, androidokat, robotokat, díszlet- és kellékelemeket halmozott fel, szigorúan üzleti céllal, eladásra. „Az öreg pont olyan volt, mint Wattoo, a Star Wars újabban forgatott epizódjai közül az elsőben szereplő Junkdealer, az a lógó orrú szárnyas roncskereskedő Mos Espából" – mondja nevetve Misi, de a többi részletet kicsit elhallgatja a találkozásról. „Kell a dokumentumfilmbe is valami meglepetés" – teszi hozzá sejtelmes mosollyal.

Lucast és csapatát számtalan helyi épület, helységnév ihlette a film forgatókönyvének megírásakor. Mi sem jobb példa erre, mint az a település, melyet véletlenül Tataouine-nek hívnak.
A győriek tapasztalata szerint a helybeliek jelentős részét egyáltalán nem érdekli a Star Wars, vagy nem tudják, mi az, vagy nagy ívben tesznek rá. Persze némi kutatómunkával mindig lehet találni olyanokat, akik dolgoztak a produkcióban, statiszták voltak, vagy kisegítő munkások. Az ő segítőjük például az egykori rákhalász, Abdel Kazim volt, aki egykor Obi Van Kenobi kunyhója mellett dolgozott a tengerparton. (A filmben a kunyhó nem vízparton látható, mert alsó kameraállásból filmezték!)
Majdik Péter, a stáb Star Wars-szakértője szerint a Tuné-

ziában leforgatott 30 óra nyersanyagból 2006 májusára egy valóban érdekfeszítő filmet lehet összehozni. Olyat, amelyik bepillantást engedhet a három évtizedes kulisszák mögé, és talán valamit megsejtet abból is, miért van ilyen nagy kultusza ma is a Csillagok háborújának. Ehhez a munkához egyébként megyebeli rajongók jelentkezését is várják! Akár a Kisalföldön keresztül: ajanlo@kisalfold.hu!
A Kisalföld információja szerint Buzás Mihály egy érdekes eredeti kelléket is hazahozhatott Tunéziából, melyet jótékony célra árvereznek el hamarosan, feltehetően a megyei kórház valamelyik részlegének javára.

Karácsony Tunéziában

Tunéziában napközben átlag 20 Celsius-fok hőmérséklet van. Éjjelre a hőmérséklet szinte nulla fokra csökken, és a nagy széllel, főleg a Szaharában, bizony a télikabát is elkél. Feltéve, ha van a turista filmeseknél. Ha nincs, akkor pulóverek minden mennyiségben, és összebújni a motelágyon. Az arab országban a karácsonyt értelemszerűen nem ünneplik, semmilyen előkészületet erre nem láttak a győri filmesek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri lett az év cégére

2005 legjobb cégérének választotta egy szakértői zsűri a Hoffmann család győri üzletének díszét. Tovább olvasom