Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Győri segítség a Kárpátalján: az óvodaügy, ami összefog

Jövő tanévkezdésre teljesen elkészülhet a kárpátaljai Visk magyar óvodája, amelynek felújítása elsősorban megyei segítséggel – jelentős pénz- és tárgyi adományokból – valósulhat meg.

A magot három évvel ezelőtt a megyei magánerdő-gazdálkodók ültették el, hiszen amikor a kárpátaljai Visken tett látogatás búcsúestjén a vendéglátóktól megkérdezték, miben segíthetnek, az ottaniak azt felelték: szeretnének létrehozni egy magyar óvodát.

Amit az ottani református gyülekezetnek tíz év alatt – elsősorban anyagi helyzetük és a hivatalos akadályok miatt – nem sikerült önerőből előbbre mozdítani, annak lendületet adott az a kétezer eurós segítség, amit megyénkből először vittek a határon túlra.

Közben kicsit változott a helyzet, hiszen a szervezést az Országos Erdészeti Egyesület Rába-menti Helyi Csoportja vette át, amelynek titkára, a korábbi lelkes támogatók egyike, Pintér Csaba lapunknak elmondta: a gyűjtés, a segítők szervezése azóta is folyamatos.

Elkészült a viski magyar óvoda tetőszerkezete, hamarosan érkezik az ajándék cserép, így teljesen új héjazatot kap az épület.
Elkészült a viski magyar óvoda tetőszerkezete, hamarosan érkezik az ajándék cserép, így teljesen új héjazatot kap az épület.

– Többek között augusztusban egy szakmai napot szerveztünk Mórichida térségében, így a rábaszentmiklósi körkápolnában, ahová meghívtuk Jenei Károly viski tiszteletest is, aki részletezte a magyar óvoda építési munkálatait, pénzügyi helyzetüket, illetve dr. Végvári Mónika ügyvéd beszámolt "A viski magyar óvodáért" közhasznú alapítvány létrejöttéről és munkájáról – említette Pintér Csaba.

– Ezután csoportunk tagjai gyűjtést rendeztek, amelynek eredményeként közel félmillió forint gyűlt össze. Ezenkívül Borkai Zsolt polgármester javaslatára, a győri közgyűlés jóváhagyásával a győri önkormányzat egymillió forintot szavazott meg, Szabó Jenő, a gyirmóti részönkormányzat képviselője legutóbb ismét közel háromszázezer forintot adományozott a viski felújítási munkálatokhoz. Széles Sándor kormánymegbízott felhívására is komoly összegek érkeztek az ügy megsegítésére.

Pintér Csaba megemlítette azt is, hogy a pénzbeli adományokon kívül komoly ajándékot kaptak a Tondach Zrt.-től. Kató Aladár vezérigazgató szinte jelképes áron felajánlotta a cserepet a közel ezer négyzetméternyi tetőfelülethez, amely a református szeretetszolgálat "adományaként" jut el a napokban a viskiekhez. Az óvoda egyébként már szerkezetkész állapotban van, kész a tető, falait "földrengésbiztos" vasalattal, különféle statikai megoldásokkal megerősítették, amint a magyar cserép megérkezik Viskre, az új héjazat is az épületre kerül.

– Ennek az ügynek az alakulása számunkra nagy öröm, hiszen összefogással tudunk segíteni a kárpátaljai magyaroknak, számukra pedig azért fontos, mert ezzel a közoktatásban hiányzó láncszem, a magyar óvoda is rendelkezésükre áll, vagyis már legkisebb koruktól anyanyelvükön tanulhatnak a gyerekek – hangsúlyozta Pintér Csaba.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földhasználat korlátokkal

A családi gazdaságokat táplálná, a mezőgazdasági üzemeket viszont kiszárítaná a földtörvény… Tovább olvasom