Kisalföld logö

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 8°C | 19°C Még több cikk.

Győri pénzügyőrök: jól teljesítettek

Győr-Moson-Sopron - A regionális vámparancsnokság 56,7 milliárd forintos bevételéhez a Győri Fővámhivatal 33,3 milliárd forinttal járult hozzá az elmúlt évben. A győri hivatal 37 százalékkal több jogsértést tárt fel tavaly, mint az előző évben, s közel duplájával több, 16 millió forint mulasztási bírságot szabott ki.
A VPOP Nyugat-dunántúli Regionális Parancsnokság nagyon elégedett a Győri Fővámhivatal 2007-es teljesítményével, jelentette ki a Kisalföld kérdésére válaszolva Fekete Attila alezredes, parancsnokhelyettes a fővámhivatal előző évet értékelő értekezletén.

Az alezredes hangsúlyozta, a regionális parancsnokság megítélésében a legfontosabb kritérium a bevételek teljesítése. Tavaly a régió 56,7 milliárd forintos bevételéhez a Győri Fővámhivatal 33,3 milliárd forinttal járult hozzá.

– Kiemelt feladata volt a vám- és pénzügyőrségnek a külföldről behozott gépjárművek utáni részleges regisztrációsadó-visszatérítés. Kétezer-egyszáz ilyen kérelem érkezett be a meghatározott féléves intervallumban. A fővámhivatal valamennyit határidőre elbírálta, s ami lényeges, csak egy olyan eset volt, amikor a regionális parancsnokságnak mint másodfokú hatóságnak meg kellett változtatni a győri döntést. Ez kiemelkedő jelentőségű – mondta Fekete Attila.
A parancsnokhelyettes hozzátette, más területeken is megalapozottak a döntései a Győri Fővámhivatalnak. A 14 ezer elsőfokú döntésből, mindössze 30-at kellett másodfokon megváltoztatni, ami elenyésző.

Az értekezlet végén a fővámhivatalban emléktáblát avattak az Európai Unióhoz csatlakozás során megszűnt vámhivatalokban dolgozott pénzügyőrök, alkalmazottak tiszteletére. Fotó: Tóth Gyula

– Jelentős változás, hogy a mobil ellenőrző csoport a központi járőrszolgálati parancsnoksághoz került át december elsejével. Azonban továbbra sem hagyjuk a régió, illetve a fővámhivatal ellenőrzése nélkül Győr-Moson-Sopron megyét. Belső létszám-átcsoportosításokkal, akciók szervezésével próbáljuk meg az eredményeket pótolni. Ugyanis rendkívül sok jogsértés volt, van a közlekedésben, például pihenőidők túllépése vagy a fuvarengedélyek körüli problémák. S ez a közlekedésbiztonság szempontjából sem elhanyagolható. Emellett az elmúlt évben hatmillió szál cigarettát foglalt le a régió, s ebben is a győri fővámhivatal volt a legsikeresebb – tudtuk meg Fekete Attilától.

A fővámhivatal munkájáról a parancsnok, Tajti Tamás alezredes számolt be az értekezleten. Többek között elmondta, 2007-ben 2,3 milliárd forint vámbevételt, 12,3 milliárd áfa-, 17,9 milliárd regisztrációs adó, 115 millió forint bérfőzési szeszadó, 105 millió forint környezetvédelmi termékdíj, 7,8 millió gépjárműadó-, 142 millió közigazgatási bírság és 484 millió forint jövedéki bírság bevételt produkáltak.

Az eredményesség és hatékonyság másik mutatója a felderítési eredményesség. A fővámhivatal többek között 208 büntető-, 263 szabálysértési eljárást folytatott le. Jövedéki törvénysértést 1027-et tártak fel, 1086 nemzetközi személy-, illetve árufuvarozással kapcsolatos szabálytalanságot derítettek fel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árdzsungelbe vezetett vevők

Győr-Moson-Sopron - Az árfeltüntetést üzletekben ellenőrző fogyasztóvédelmi hatóság megyénkben… Tovább olvasom