Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Győri kosarasok tragédiája - A sofőr nem tudta, kivel gyógyul egy kórteremben

Az élet kevés drámaibb helyzetet hozhat, mint amilyet Burdi Szabolcs és K. Mihály az elmúlt napokban átélt.

˝Semmire nem emlékszem, sőt, már a balesetet megelőző napra sem. Talán jobb is így, nincsenek rémálmaim. Nyolc napig altattak Szombathelyen, s csak akkor mondták el, hogy valójában mi történt, amikor már Győrben voltam. Kemény pillanat volt szembesülni Ákos és Péter halálával. Ahhoz képest végigcsinálni az elmúlt napokat, nem is volt olyan nehéz˝ – mondta hétfőn a győri kórház traumatológiáján Burdi Szabolcs, a győri kosarasok masszőre.

A fiatal férfit életveszélyes állapotban kezelték a szombathelyi kórházban. A mellkasa, a légcsöve sérült, érte hosszú napokig aggódtak a csapattársak, s persze a közvélemény is. Most már tehát Győrben van, és sokkal, de sokkal gyorsabban gyógyul, mint ahogy az ilyen sérülések után „illenék". Hétfőn reggel már a hazautat szervezte, mindenképp szerette volna elhagyni a kórházat. Kiderült, hazamehet. Ezért beszélt most először arról is, hogy ő tudja, ki (volt) a szobatársa:

Burdi Szabolcs tegnap elhagyhatta a győri kórházat és magával vitte a titkot.  Fotó: H. Baranyai Edina
Burdi Szabolcs tegnap elhagyhatta a győri kórházat és magával vitte a titkot. Fotó: H. Baranyai Edina

˝Talán visszajövök hozzá˝

˝Igen, tudom. Nem mondták meg kerek perec, de a mozaikokat összeraktam, így tisztában vagyok, hogy a tőlem második ágyban fekvő idős férfi az, aki vélhetően a balesetünket okozta. Ő viszont nem tudja, hogy ki vagyok. Hogy megmondhattam volna neki? Persze. De olyan mélyen megviselték az események, hogy ártani nem akartam neki. Enélkül is nehéz feldolgoznia mindezt. Szóba került persze a szobában, hogy velem mi történt. Csak annyit mondtam: autóbaleset. Ennyi elég. Nincs bennem düh vagy harag, hogy engem is ide juttatott; a kollégáim, barátaim pedig meghaltak. Jobb lenne vajon? Nem. Valószínűleg megmondom majd neki, négyszemközt, talán visszajövök hozzá. De ehhez nekem is erőt kell gyűjtenem˝ – mondta mérhetetlen bölcsességgel a fiatal férfi.

Burdi Szabolcs úgy tervezi, hogy „az Euroligára már repülni fogok a csapattal", vagyis a novemberi visszatérésben bízik. És vissza fog térni Szombathelyre is, hogy megköszönje az ottani orvosoknak, nővéreknek, amiért megmentették az életét. „És köszönöm Fodor Sándornak, a győri klub volt menedzserének is, aki éjjel-nappal velem volt Szombathelyen, a családomnak segített. Az ilyen szörnyű helyzetek nagyon-nagyon szép dolgokat hozhatnak ki az emberekből."

„Nálam senki, de senki nem sajnálja jobban, ami történt"

A fiatalember talán nem is sejti, hogy szép példát mutat ő is. K. Mihály (ő kérte, a vezetéknevét ne írjuk ki) minden bizonnyal most, az újságot olvasva tudja meg, ki volt a szobatársa. S megtudja azt is, hogy a kosarasok a saját fájdalmukon felülkerekedve látják, érzik, milyen nehéz lehet most neki. ˝Higgyék el, nálam senki, de senki nem sajnálja jobban, ami történt – nyilatkozta lapunknak K. Mihály. – Bár visszacsinálhatnék mindent. Jöttem haza, az agyam tényleg már a következő munkán járt. Egy pillanatra nem figyeltem, s már láttam velem szemben a buszt. A legszörnyűbb pillanat az volt, amikor megláttam az árokban... Az úton kerestem, mert biztos voltam benne, hogy a sofőr vissza tudta kormányozni. De nem... A kórházba az egyik sérült kislánnyal együtt hoztak be. Szégyelltem magam, nem mertem a szemébe nézni. De mit tehetnék már? Várom a sorsomat, egyelőre négy hétig még mozdulatlanul kell itt feküdnöm. Aztán a bíróság is dönt rólam."

K. Mihályt még hosszú hetekig ágyhoz köti a medencetörése. Fotó: H. Baranyai Edina
K. Mihályt még hosszú hetekig ágyhoz köti a medencetörése. Fotó: H. Baranyai Edina

„Nem ülök többet kocsiba"

Misi bácsi (a szobában így szólítják) nem tudhatta, miért kérdeztük tőle, hogy szeretne-e a buszon utazókkal találkozni, ha egyszer a sors úgy hozná. „Nem tudnék a szemükbe nézni – mondta fátyolos szemmel. – De bocsánatot kérek mindenkitől, leginkább a gyászoló özvegyektől, akiknek részvétemet fejezem ki. Én nem ülök többet kocsiba, valószínűleg dolgozni sem tudok már, de élnem kell, mert a családomnak szüksége van rám."

 Az utolsó műtét. A férfikórteremmel szemben Tullner Evelin fekszik, a fiatal kosarastehetséget a napokban újra operálni fogják. Remélhetőleg valóban már csak a plasztikai műtét van hátra, törött bokáját sikerült egy új módszerrel teljesen rendbe hozni. Mivel ő még nem kelhet fel az ágyból, ezért eddig Burdi Szabolcs látogatta meg – átsétált hozzá a szemközti szobába. Evelin is nagyon bízik a felépülésben, főképp, hogy látja gyúrójuk csodaszámba menő gyógyulását.

Tullner Evelinnek erőt és biztatást jelentett Burdi Szabolcs példája. A csapatból már csak ők ketten voltak kórházban. Fotó: H. Baranyai Edina
Tullner Evelinnek erőt és biztatást jelentett Burdi Szabolcs példája. A csapatból már csak ők ketten voltak kórházban. Fotó: H. Baranyai Edina


Köszönet Natasa Kovacevic édesapjától. A lábfejét elveszítő szerb sportoló édesapja levélben fejezte ki köszönetét. Mint írta, „nagyon sokat jelentett Natasának, hogy rögtön az első perctől kezdve vele voltak a csapattársai és nagyon sok látogató érkezett hozzá folyamatosan. Példaértékű, ahogy a Győr közelében lévő szinte összes szerb sportoló meglátogatta. (...) Natasa nagyon bátor és kemény lány, aki ezt a meccset is meg fogja nyerni, viszont egy ilyen kemény küzdelemben nagyon sokat segítenek az őszinte szurkolók. Magam és családom nevében köszönöm, és szeretném kifejezni részvétemet és együttérzésemet az elhunytak családjainak és kívánni mielőbbi felépülést a lányoknak."
Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. zakarias3 2013. szeptember 26. 19:20
  „Te szerencsétlen!ki az aki az utcán kussol,itt meg teszi a szépet,meg veri a családját?Látod,hogy hónapok óta nincs egy értelmes hozzászólásod!Már ne is próbálkozz,ez neked nem megy!Tanúlj! A közmondás is azt mondja!”
 • 30. Mankapunka 2013. szeptember 26. 15:57
  „Utcán kussol, itt meg teszi a szépet, aztán a saját családját veri a felgyülemlett feszültség miatt.”
 • 29. nils 2013. szeptember 26. 01:10
  „27. Így van! Mikor vonják felelősségre a buszvezetőt? Ki tudja, talán beszélgetett, mobilozott vagy éppen csajozott akkor? Lehet egyiket sem, viszont akkor is részleges felelősség terheli.”
 • 28. zakarias3 2013. szeptember 25. 20:16
  „25.Most ismét bebizonyítottad tudatlanságod határtalanságát!Miért gyávák itt az emberek? Az emberek kimernének maguk mellett állni!Elmagyarázatnád ezt az idióta hozzászólásod!Egyébbként itt csak egy agyalágyúlt van,saját személyed!”
 • 27. mondomatutit 2013. szeptember 25. 16:40
  „Miért csak ezt a kisöreget szapulják? Az rendben, hogy ő volt figyelmetlen, de a buszsofőr sem volt a helyzet magaslatán. Ha a buszsofőr nem rántja el a kormányt akkor max. kilapítja a Ladát és ennyi. Az öreg csak a tragédia elindítója volt, de más is kellett hozzá... Az is szomorú, hogy 70 évesen a következő munkán kell gondolkodnia vezetés közben.”
 • 26. bogica 2013. szeptember 25. 16:28
  „Aki autaba ül es vezet annak nem lankadhat a figyelme egy pillanatra Sem,rohano vilagban elünk,sok a stresz meg minden.Nagyon -nagyon sajnalom ami törtent es öszimte reszvetem.”
 • 25. Mankapunka 2013. szeptember 25. 16:16
  „Persze, hogy mérges vagyok, hisz nem fér a fejembe, miért ilyen agyalágyult-gyávák itt az emberek, mikor jó körülmények között élhetnénk, ha nem csak saját maguk körül építenének fel mindent, és ki mernének maguk mellett állni.”
 • 24. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 25. 12:09
  „22. Mankapunka 2013.09.25. 11:34
  Manka most valahogy nagyon mérges vagy a világra. A magam részéről nagyon sajnálom a "kosarasok" halottjait főleg a hozzátartózókat,mert ők itt maradtak nekik nehezebb.A sportolókat,főleg a tinédzser lányt kinek amputálták a lábát.
  Az öregurat is annak ellenére,hogy ő a vétkes és a gondatlansága ekkora tragédiát okozott.Ez a kíméletlen, felfokozott hajtós világ nem "embernek" való! Mennyivel egyszerűbb az igénytelen "polgárnak" segélyen és cs.pótlékon élni.Egy hónapban csak egyszer siet! A Polgi. Hivatalban felvenni a pénzecskét.”
 • 23. Lacika62 2013. szeptember 25. 11:42
  „1,14,16,22, Manka Manka megint nem hazudtolod meg önmagad.... Milyen ipart űzöl??? Akkor miért itt vagy?? menjél inkább dolgozni.”
 • 22. Mankapunka 2013. szeptember 25. 11:34
  „Kamionoskám, ezzel nem tudsz meghatni, én már kicsit régebbóta űzöm itt az ipart, hogy csak úgy feladjam.”
 • 21. Fedayn 2013. szeptember 25. 08:25
  „Ne szégyellje magát a vétkes sofőr!Figyelmetlen volt,nem akarattal csinálta, emberi hiba,kihagyás volt!Ez volt megírva,így kellett lennie!Szégyellje magát az,aki pl. csapatban támad 80-90 éves emberekre, vagy akarattal okoz másnak kárt,halált!”
 • 20. mc 2013. szeptember 25. 07:32
  „<moderálva>

  A balesetben résztvevők mindannyian megszenvedték annak a sajnálatos napnak, a bekövetkeztét.

  Gyógyulást testben, gyógyulást lélekben!”
 • 19. ekkenekepen 2013. szeptember 24. 22:36
  „8. Papírkutya 2013.09.24. 13:38
  sose szállított ez semmit se max a sörösüvegeket vissza a laki boltba :D
  rég melónélküli már amióta leszállították még a bicikliről is a korai agylágyulása meg tudatmódosítószer függősége miatt.”
 • 18. zakarias3 2013. szeptember 24. 21:36
  „16,Remélem érthetően kifejeztem megam,már csak rajtad a sor,hogy megpróbáld felfogni agyilag és értelmezni a neked szánt sorokat!Nehéz lesz,de próbálld meg!”
 • 17. zakarias3 2013. szeptember 24. 20:56
  „14.Légyszíves és írd le nekünk,hogy milyen poziciód van itt,amiről mi le akarunk mondatni téged!Mi csak a sok meggondolatlan ordenáré bunkó hozzászólásról szeretnénk lemondatni!De,azt tényleg!”
 • 16. Mankapunka 2013. szeptember 24. 17:32
  „Látható, a többség még kifejezni sem tudja magát normális körülmények között, de azt hiszi, amit ő képvisel, annak elfogadottnak kell lennie.”
 • 15. kamikaze 2013. szeptember 24. 16:54
  „Manka egy <moderálva>!!”
 • 14. Mankapunka 2013. szeptember 24. 16:02
  „Megint más az amit, egy újság leír, meg amit az ember gondol magában.

  Attól, hogy ti mindent elhisztek, amit leírnak, ez a ti bajotok, nem az enyém.

  Érdekes, ha bárki kimeri mondani, mit is gondol valójában, azt egyből leakarjátok mondatni a pozíciójából, és itt nem a miniszterekre kell egyből gondolni.”
 • 13. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 24. 15:26
  „10. titokban 2013.09.24. 13:41
  "Látszik, hogy IGAZI sportEMBEREK! Példát vehetünk róluk!"
  Az ország egyharmada lenne ilyen lélekvilágú és gondolkodásmódú, nem itt tartanánk.”
 • 12. gonzo 2013. szeptember 24. 13:46
  „A témához meg:szörnyű ami történt,aki sokat vezet az hibázik,bármelyikünkkel előfordulhatott volna már olyan,hogy tömegbalesetet okoz.Csak épp akkor nem jött senki,főleg nem egy busz tele utasokkal....
  Így akármekkora bajt is okozott a bácsi,ebben a történetben ő is áldozat,persze össze sem lehet hasonlítani az ő veszteségét az elhunytakéval,a sérültekével,az ittmaradottakéval,az özvegyekével,az árvákéval.”
31 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombatig dugó lehet, késhetnek a buszok Győrben

A Baross Gábor út – Wesselényi utca csomópontnál vízcsőtörés-javítás miatt bontják fel az… Tovább olvasom