Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Győrben a bíróság akár egy nap alatt lezár egy emberölési ügyet - videó

Handó Tünde elmondta, nem a tárgyalási napok számától függ, mennyire alapos az eljárás, hiszen a bírótól elvárható a célirányos tevékenység.

A legnagyobb ügyszámú törvényszékek közé tartozik a győri, amelynek bírái a nagy munkateher ellenére jól teljesítenek - mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Győri Törvényszék pénteki összbírói értekezletét követő sajtótájékoztatón.

Videó: Oxygen Hírügynökség


Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek a 2012-es évben hamarabb juthattak az ügyeik végére - jegyezte meg.

Az OBH elnöke hozzátette: a nagy ügyszámot indokolja a megye lélekszáma és gazdasági ereje, s ez a két tényező kihatással van a büntetőügyekre éppúgy, mint a polgári perekre.

Handó Tünde elmondta, hogy az egy bíróra jutó ügyszámot tekintve a Győri Törvényszék "nagyon előkelő helyen szerepel”, s megemlítette: épp a mostani összbírói értekezleten hallott arról az esetről, amikor a bíró egy emberölési ügyet képes volt egy nap alatt lezárni.

Az MTI e példára vonatkozó kérdésére Handó Tünde arról beszélt: nem a tárgyalási napok számától függ, mennyire alapos az eljárás, hiszen a bírótól elvárható a felkészültség, a célirányos tevékenység.

"Amikor a bíróság iránti tiszteletről, megbecsülésről vagy bizalomról van szó, akkor nem hangzatos, a felsőbb vezetőktől származó nyilatkozatokkal lehet elsősorban erősíteni, hanem azzal, hogy a bírók a tárgyalóteremben felkészültek, odafigyelőek és okosak" - fogalmazott.

Takács József, a Győri Törvényszék elnöke arról beszélt: az ott működő társaságok tőkeereje alapján Pest megye után Győr-Moson-Sopron országosan a második, ez például olyanképp is megjelenik, hogy a társaságoknak van behajtható vagyonuk, így a pernyertesek "nemcsak egy ítéletet kapnak, hanem a végén még pénzt is".

Hozzátette, a tőkeerő árnyoldala a büntetőügyek számának emelkedése.

Ez megjelenik az adók, járulékok befizetésével kapcsolatos esetekben éppúgy, mint a kábítószerrel kapcsolatos ügyekben, amelyek ott jellemzőek, ahol az embereknek van pénzük a drogra. E téren pedig mára célállomás is lett a megye.

Szólt arról is: az érkezett és a folyamatban lévő ügyek számát tekintve második, a befejezettekben első a győri a törvényszékek között.

Olvasóink írták

 • 12. WeiseÖdenburg 2013. április 22. 14:57
  „Kérem ez attól is függ ki a Tanácsvezető! Viszont négy év elmúltával szabadlábra helyezni egy Borsodi banda 4 tagját,mert még nem voltak képesek ítéletet hozni,ott vizsgálni kellene az alkalmasság kérdését.A banda idős emberek kirablására specializálódott,két idős embert megöltek a többit megkínozták.”
 • 11. thermál 2013. április 21. 07:30
  „Egyáltalán nem tetszik ez a "rögtön ítélő" mozgalom. Egy jogállamban mindig a jog, a törvény az alapja a bíró döntéseinek.A gyorsaság az ügyek előkészítésénél fontos, nyomozás, stb. Ne legyen munka verseny a bíróságokon.”
 • 10. Csetneky 2013. április 20. 19:57
  „<moderálva> Az egyikük éppen mostanában akarja/akarta visszaperelni magát a nyugdíjból.
  Egyébként a felkészült bírákról annyit, tudok olyanról, amelyik nem képes bekapcsolni a számítógépet.”
 • 9. Szabra 2013. április 20. 17:10
  „A "nagy munkateher" -az annyira tetszett, hogy még sírtam is ! Valószínüleg azért akarnak olyan korán elmenni nyugdíjasnak a rengeteg és megerőltető munkateher után..... vagy inkább nem akarnak nyugdíjba vonulni, én már semmit sem értek....Hét akkor dolgozzanak halálukig. ne mehessenek soha pihenni, ha azt kívánja az EU. Parlament Ámen !”
 • 8. oxana 2013. április 20. 15:46
  „7. Dwatson

  Most az ítélethozatal idötartamáról van szó. Ha egy gyilkost elítélnek egy nap alatt 20 évre vagy 1 hónap alatt 20 évre, akkor is szabadulhat elöbb. De legalább nem került többe az adófizetöknek a rövid tárgyalás miatt.”
 • 7. Dwatson 2013. április 20. 15:06
  „4. oxana 2013.04.20. 10:32
  Még nem szabadok,de rövidesen azok lesznek a veszprémi gyilkosok,hogy aztán megint megforgathassák valakinek a szívében a késüket! Miért nem lehet az ilyeneket rendesen elítélni? Jó magaviselet miatt majd felezik-harmadolják a Győrben megkurtított büntetésüket!”
 • 6. oxana 2013. április 20. 14:54
  „5. Ha a bírók jól felkészültek, minden részlet megdönthetetlen, akkor nem kell több nap. Szerintem.”
 • 5. bajcsy 2013. április 20. 11:37
  „hát egy emberölési ügy azért több napot megér. talán?”
 • 4. oxana 2013. április 20. 10:32
  „3. drKotász

  Milyen gyilkost engedtek szabadon?”
 • 3. drKotász 2013. április 20. 09:34
  „2. oxana
  A gyilkosok szabadon engedése meg emberéletekbe kerül.”
 • 2. oxana 2013. április 19. 17:47
  „1. "... a perek végeláthatatlan hossza" rengeteg pénzbe kerül, amit az adófizetök zsebéböl veszik ki.”
 • 1. verembele 2013. április 19. 17:25
  „Tisztelettel:
  Köszönjük, ismerjük....
  A "társadalom" meg fel robban itéletük nyílvánossághozatala után.....
  Egy nap alatt kaphatnak pl. a "kézilabdások gyilkosai" akár két-három évet.......
  A köz-véleményt nem csak a perek végeláthatatlan hossza ingerli....Inkább az ítélet tartama...
  Fejlesszenek kicsit Kedves ÍTÉSZEK....
  Üdv.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr-Szol: méltányossági eljárás kérhető

Felülvizsgálatot kérhetnek a Győr-Szol Zrt.-nél azon ügyfelek, akik méltánytalannak érzik a törvényi… Tovább olvasom