Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Győr visszakap 700 millió forintot

Győr - A győri önkormányzat 700 millió forintot visszakap a kétmilliárd forintot meghaladó állami lefölözésből. Az indítványt több jobboldali képviselő nem szavazta meg.
Az Országgyűlés hétfőn este szavazott a 2006. évi zárszámadásról szóló törvénytervezethez érkezett módosító indítványokról. Közöttük volt két győri szocialista országgyűlési képviselőé, Balogh Józsefé és Molnár Csabáé: a politikusok azt indítványozták, hogy a győri önkormányzat a magas adóerő-képessége miatt az eredetileg tervezett 950 millió forinton felüli újabb 1,1 milliárdos elvonásból 700 millió forintot kapjon vissza. A javaslatot 193:133 arányban megszavazta a T. Ház.

Termelés a Rába nyrt. gyárában. A győri önkormányzattól azért von el az állam, mert magas a helyiadó-bevétele. Fotó: H. Baranyai Edina

Molnár Csaba tegnapi győri sajtótájékoztatóján elmondta: szívós lobbimunkával érték el, hogy az MSZP-frakció hétfőn délelőtt úgy döntött, támogatja az indítványt.

Így tett az MDF is, míg a Fidesz, a KDNP és az SZDSZ képviselőcsoportja ellenezte azt. Molnár Csaba hangsúlyozta: elszomorító és megdöbbentő, hogy a győri képviselők közül csak Szakács Imre (Fidesz) voksolt igennel, Lanczendorfer Erzsébet (KDNP) és Medgyasszay László (KDNP) nemet nyomott, míg Szijjártó Péter (Fidesz) nem szavazott. Utóbbi nem szerepelt az igazoltan távol lévők között.

A politikus hozzátette: a megyéből valamennyi szocialista képviselő – így Kránitz László, Papp József és Tóth Tiborné is támogatta a javaslatot, ugyanakkor például Áder János (Fidesz), Firtl Mátyás (KDNP) és Molnár Ágnes (Fidesz) ezt nem tette meg. Molnár Csaba szerint ez azért is meghökkentő, mert a győri önkormányzat Fidesz–KDNP többségű, míg a baloldal ellenzékben van. Szerinte ő és Balogh József ezzel újra hitet tettek amellett, hogy Győrt a városvezetés pártállásától függetlenül minden erejükkel támogatják.

A Kisalföld felvetésére, hogy Győr esetében a lefölözés így is meghaladja az 1,4 milliárd forintot, Molnár Csaba elmondta: a még az Orbán-kormány által bevezetett, a győriek által nyilvánvalóan nem szeretett szabály célja a területi kiegyenlítés, azaz hogy a jobb helyzetben lévő önkormányzatok segítsék a szegényebb sorsúakat. Megjegyezte: most egyedül Győr kap ilyen visszatérítést.

Simon Róbert Balázs, a város pénzügyekért felelős alpolgármestere közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe, amelyben pozitívan értékeli és megköszöni a parlament döntését. Kiemelte: Borkai Zsolt polgármester korábban egyeztetett Győr országgyűlési képviselőivel, hogy párthovatartozástól függetlenül lobbizzanak az igazságtalan elvonás megváltoztatásáért. „Sajnálatos tény, hogy az elvonás mértéke még így is meghaladja az 1,4 milliárd forintot, amely számos fejlesztés megvalósítását tette volna lehetővé" – tette hozzá.

Lapunk megkereste Lanczendorfer Erzsébetet és Medgyasszay Lászlót, akik elmondták: méltatlannak tartják, hogy a több mint kétmilliárd forintos elvonásból csak 700 milliót adnak vissza, s nem szavazatukkal ez ellen tiltakoztak. Szijjártó Péter kérdésünkre azt válaszolta: a szavazásnál nem volt jelen, de nem érti, miért kell annak örülni, hogy a kormány által elvett 2100 millió forintból 700 milliót visszajuttat az állam, és „csak" 1400 millióval rövidítik meg a győrieket.

Olvasóink írták

  • 1. Nagy Árpád 2007. október 31. 20:52
    „Az teljeséggel bizonyosnak tűnik, hogy a FIDESZ győzni fog a legközelebbi választásokon. Akkor meg fogja majd változtatni ezt a helyi adó elvonási szabályozást? A Szíjjártó Péter úr lehet még kiskorú volt mikor ezt a szabályt a Viktor bácsiék bevezették. Várom már 2010-et akkor már csak az arányokon kell gondolkozni, mennyi tej, vaj és méz legyen itt Kánaánban! :-)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Göncz házaspár: A politikát házon kívül hagyják

Győr - A győri Virágpiacon tegnap sokan nagyot néztek: tényleg ő az? Nos, Göncz Árpád volt… Tovább olvasom