Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Győr város bemutatkozott Ilaván: ünnepség a vasminiszter tiszteletére

Baross Gábor halálának 120. évfordulója kapcsán ünnepségekre került sor ebben az évben mind Győrben, mind Ilaván, melynek méltó zárása volt az ilavai kulturházban tartott Baross kiállítás.
Az Ilavcsan kórus hangversenyét követően Simon Róbert Balázs Győr város alpolgármestere tartott ünnepi beszédet, melyben méltatta a XIX. század kiemelkedő személyének Baross Gábornak az életútját.

Győr város négyszeres országgyűlési képviselője és díszpolgára Ilaváról került a magyar Parlamentbe. Az alpolgármester kiemelte Baross Gábor érdemeit a vasúti közlekedés megújításában, a Duna szabályozásában, a vasúti tarifarendszer megalkotásában, a hidak és utak építésének tervezésében.


Bár a "vasminiszter" mindössze 44 évet élt, hatalmas munkája több évtizedre előre meghatározta Magyarország gazdasági felemelkedését.

Stéfán Dásko Ilava polgármestere örömmel üdvözölte a győri delegációt és kiemelte: Baross Gábor személye és munkássága összekötő kapocs Ilava és Győr között. Külön köszöntötte Görögné Horacsek Melittát a Győri Baross Gábor Szakközépiskola igazgatónőjét, akinek diákja Bodrogi Réka, Milán Rúfusz: "Modlitba za Slovesnsko" című versét szlovák nyelven adta elő. Ilava polgármestere elérzékenyülve köszönte meg a verset, és néhány magyar szóval köszönte meg a győri középiskolás diák szereplését.

Ezután a nagyszámú ilavai érdeklődő Bana József, a Győri Városi Levéltár igazgatója által összeállított Baross kiállítás anyagát tekintette meg, amelyhez szorosan kapcsolódott Nagy István győri fotóművész helytörténeti kiállítása.

A kiállítás megnyitóját követően Simon Róbert Balázs alpolgármester és dr. Schmidt Péter, a Baross Társaság elnöke Ilava polgármesterével, Stéfán Dáskoval közösen megkoszorúzták Klobusice temetőjében a Baross Gábor Mauzóleum falán elhelyezett emléktáblát, illetve Baross Gábor szarkofágját, valamint a temetőben nyugvó Baross leszármazottak, a XIX. század magyar emlékeit viselő Sipeky család felújított síremlékeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hónap késéssel észlelte a betörést

Egy jelenleg lakatlan családi ház ablakát kifeszítve jutott az ingatlanba a nyáron ismeretlen… Tovább olvasom