Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Győr: önkormányzati gyorsmérleg

A költségvetés majd egyötödét költötte fejlesztésekre a győri önkormányzat tavaly.

Elkészült a győri önkormányzat 2005-ös gyorsmérlege, amelyet Eredics Imre alpolgármester ismertetett a pénteki városházi sajtótájékoztatón. Kiderült: a beruházások, beruházás jellegű kiadások költségvetésen belüli aránya 18,1 százalékot tett ki, összege pedig elérte a 6 milliárd 550 millió forintot. Ez meghaladja a korábbi évek értékeit (2002: 11,6 százalék, 2003: 15,7, 2004: 13,1). A hangsúly a közlekedési beruházásokra helyeződött: tavaly 2 milliárd 868 millió forintot költött ilyen célra a város, csaknem annyit, mint a megelőző három esztendőben összesen.

A hitel kétharmadát felvették

Eredics Imre a Kisalföld kérdésére elmondta, hogy ebben benne van a Nádor aluljáróra leszerződött 3,9 milliárdos hitelből tavaly felvett 2,7 milliárd forint is. A legnagyobb beruházás természetesen éppen az aluljáró és a kapcsolódó utak, csomópontok építése. Előkészítés alatt van a Zöld utca és az Erfurti utca kikötése a Fehérvári útra, az Adyváros mögötti út megépítése a Szauter utca folytatásában a Fehérvári útig, az Új Bácsai út meghosszabbítása a régi Bácsai útig. 2006 és 2008 között jelentős útkorszerűsítéseket, burkolat- és hídfelújításokat terveznek, amelyekre az önkormányzat a közgyűlés 2005. szeptemberi döntése értelmében 1,6 milliárd forint hitelt vesz fel. Az előkészítési munkák itt is zajlanak: idén 21 utca (81 ezer négyzetméter út, 7600 négyzetméter járda) pályamegerősítését, két csomópont korszerűsítését, valamint négy híd felújítását tervezik.
A környezetvédelmi fejlesztések közül a bácsai szennyvíztisztító a befejezés előtti stádiumban van. Részben európai uniós támogatásból folyik a panelépületek azbesztmentesítése, valamint állami pénzből a Győr és térsége hulladékgazdálkodási rendszer tervezése.

Cél az energiatakarékosság

Több fejlesztés az energiatakarékosságot célozta. Ezek közé tartozott 1416 panellakás felújítása (zömében nyílászárócsere történt). A program idén folytatódik, miután újabb 1339 lakás rekonstrukciójára nyert a város állami támogatást, amit az önkormányzat és a lakók egészítenek ki saját forrásaikkal. Emellett kilenc területen, illetve utcában korszerűsítették a közvilágítást tavaly.

A fontos kulturális beruházások közé tartozik a volt zsinagóga rekonstrukciója, valamint a győrszentiváni településközpont, közösségi tér megvalósítása. A további fejlesztések sorában a városháza akadálymentesítése, az Erdősor utcai vízvezeték-építés és a Mosoni-Duna torkolati műtárgyának tervezése szerepelt. A csapadékvíz-elvezetés javítása végett megszüntették a révfalui nagyárok Hédervári út alatti szűkületét, átépítették a pataházi átemelőt és befejezték az újvárosi csapadékvíz-elvezető rendszer második, gorkijvárosi ütemét.

Néhány üzlet meghiúsult

Kun András alpolgármester arról számolt be, hogy a gyorsmérleg szerint csaknem 800 millió forint folyt be tavaly ingatlaneladásokból. A politikus elmondta: ennél is nagyobb összeggel számoltak a büdzsé elfogadásakor, de az ingatlanpiac visszaesése és néhány üzlet meghiúsulása miatt ez nem sikerült. Nem tudta eladni az önkormányzat például a belvárosi Árpád-tömböt (ezért mintegy 400 milliót szeretne kapni), valamint várhatóan csak idén fizet a tanítóképző a Pattantyús-középiskola volt Gárdonyi Géza utcai épületéért. A legnagyobb tételt egyébként a Pápai úti állatvásártér eladása jelentette nettó 380 millió forintért, amelynek helyén valószínűleg bevásárlóközpont lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diákbérletek négyszeres áron

A buszjegytarifák kapcsán a győri képviselők elé (erről ugyanis a közgyűlés és nem a Volán-társaság dönt) tavaly év végén háromféle javaslat került. Közülük a gazdasági bizottság azt támogatta, amely a többi megyei jogú város gyakorlatához igazodva 1200 forintra állította volna be a diák- és a nyugdíjasbérletek árát. Az előbbi tavaly még 300, utóbbi 890 forint volt. Tovább olvasom