Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 12°C Még több cikk.

Győr kerékpárosbarát díjat kapott

Átadták a Kerékpárosbarát település és munkahely 2015 pályázatok díjait; a települések közül idén Győr, a munkahelyek kategóriában a kiskunhalasi Halasi Média lett az abszolút győztes. Az első alkalommal kiosztott közönségdíjat mindkét kategóriában Jánoshida vehette át pénteken Vácon.

A kerékpárosbarát címet ebben évben 55 önkormányzat és 67 munkahely nyerte el. Az elismeréseket átadó Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy még soha ennyien nem nyerték el vagy újították meg a címet (összességében 62 település és 72 munkahely pályázott).

Az államtitkár felidézte, idén kilencedik alkalommal mérettethették meg magukat a jelentkezők az NFM és a Kerékpáros Magyarország Szövetség (KMSZ) közös pályázatán, melynek egyik legfontosabb célja a figyelemfelhívás. Arra szeretnék ösztönözni a településeket és a munkahelyeket, hogy a megfelelő infrastruktúra kialakításával, szemléletformálással tegyék lehetővé, biztonságossá és vonzóvá a környezetbarát kerékpáros közlekedést – fogalmazott.

Tasó László kiemelte, hogy ha a munkahelyi vezetők és az önkormányzati tisztviselők jó példát mutatnak, akkor ezzel népszerűsítik a programot. Hozzátette, hogy ugyanakkor a feltételeket is kell teremteni. Elmondta: jelenleg 28 helyen zajlik kerékpárút-építés, 50 van előkészítés alatt és közülük mintegy 20 még ebben az évben forrásokhoz jut. Az államtitkár jelezte, 2020-ig 50 milliárd forintot kívánnak útépítésre fordítani.

A települések között az idén élen végző Győrt képviselő Polgári István önkormányzati csoportvezető arról számolt be, hogy már zajlik a város újabb jelentős kerékpáros fejlesztése: megkezdődött a „Győr Bike", azaz az uniós támogatással megvalósuló közösségi kerékpárkölcsönző rendszer kivitelezése, és a befejezés idén őszre várható.

Király Gábor, a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. programszervezője egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy az igazán sikeres megvalósításhoz szükség van arra, hogy a munkahelyi vezető is támogatója legyen az ügynek, valamint elengedhetetlen a „tett, a kapcsolat, az összefogás és a barátság" a sikeres klubmozgalommá váláshoz.

Idén először közönségdíjakat is átadtak: az újonnan bevezetett elismerésre online felületen keresztül vagy egy applikáció segítségével bárki nevezhette települését vagy munkahelyét, és szavazhatott is rájuk. A közönségszavazáson 24 településre több mint 11 ezer, 14 munkahelyre pedig több mint 45 ezer szavazat érkezett, az online kampány és a közösségi oldal közel 300 ezer embert ért el. A közönségdíjat idén mindkét kategóriában Jánoshida, illetve a település Szent Norbert Idősek Klubja nyerte el.

A díjátadó ünnepségnek otthont adó Vác tavaly megnyerte a rangos elismerést, és idén is birtokosa lett a kerékpárosbarát település címnek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobilis: TÁBOR 2015. MOBILIS ÉLMÉNY7

Napközis táborok általános iskolásoknak! Tovább olvasom