Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Győr 94 milliót veszített

A strasbourgi bírósághoz fordulna a győri önkormányzat, mert szerinte a Vektor rt. elleni perben a bíróság kárt okozott.

Ebben részben megváltoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság 2004. májusi döntését, amely a várost mintegy 230 millió forint megfizetésére kötelezte. Az új verdikt szerint Győr hozzávetőlegesen 94 millió forint elmaradt kamatot köteles átutalni a Vektornak 2005 első heteiben, és meg kell fizetnie az 1 millió 50 ezer forintos perköltséget is. Vektor Rt.-nek csupán fél millió forint fellebbezési eljárási költséget kell megtérítenie, míg a le nem rótt 900 ezer forintos fellebbezési illetéket az állam vi seli.

Nyolc év, öt ítélet

Az ügy hátterében a belterületi földek után járó önkormányzati részesedés áll. Annak idején a Vektor rt. számos önkormány zatnak felajánlotta, hogy 15 szá zalékos sikerdíj fejében segíti a te lepüléseket, hogy hozzájussanak járandóságukhoz, de Győr a Rá ba – utóbb kiderült, 1 milliárd forintos – üzletrészéért csak 4 százalékosat volt hajlandó fizetni. A város végül csupán ötmillió fo rintot utalt át: úgy ítélte meg, a Vektor érdemi munkát nem vég zett, miután a kifizetések egy leg felsőbb bírósági ítélet nyomán megtörténtek.

A Vektor rt. megtámadta a győri önkormányzat döntését, de az ötmillió forintos összeget a megyei, majd a Legfelsőbb Bíró ság is jogszerűnek találta. Utóbbi később mégis megváltoztatta íté letét, aminek következtében Győr további 34 millió forintot fizethetett. A Vektor erre újra bí rósághoz fordult, most már az el maradt árfolyam- és kamatvesz teség miatt. A megyei bíróság el ső fokon 230 millió forintot ítélt meg, s a Fővárosi Ítélőtábla ezt az összeget szállította le kevesebb mint a felére, mert csak az elma radt kamatokat találta jogosnak.

Összevissza döntöttek?

„Nem tudjuk elfogadni, hogy az önkormányzatra hárítsák a ka matveszteséget. Ez amiatt következett be, mert a bíróságok nyolc éven át elhúzták az ügyet, s az LB összevissza dön tött, még a saját jogerős ítéletét is megváltoztatta" – jelentette ki a Kisalföld kérdé sére Balogh József polgármester.

A politikus már több jogi szakértővel – köztük egy alkotmánybíróval – konzultált az esetről, s a szakértői vélemények alapján komolyan fontolgatja, hogy a strasbourgi nemzetközi bíróság elé viszi az ügyet. Szerinte a 94 millió forint mintegy kétharmadát az állam kártérítés címén meg kell hogy té rítse az önkormányzatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntető cím a főapátságnak

A Magyar Örökség és Európa Egyesület által felkért testület 37. alkalommal hozta meg döntését korunk, valamint a második világháborút megelőző időszak legjelentősebb magyar teljesítményeinek megnevezésében; a kitüntető címeket tanúsító okleveleket szombaton adták át a Magyar Tudományos Akadémián. A díjazottak között van a Pannonhalmi Főapátság is. Tovább olvasom