Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Gyógynövényáldás Pannonhalmán

A Pannonhalmi Főapátság idén is megtartotta a hagyományosnak számító gyógynövényáldás szertartását a Pannonhalmi Arborétumban és Gyógynövénykertben.

Hortobágyi Cirill perjel atya ünnepélyesen megáldotta a gyógynövényeket, a gyógynövényhét foglalkozásain készített csokrokat, a vendégek által otthonról hozott gyógynövényeket.

A középkori bencés monostorokban a szerzetesek a szakrális és a világi feladatok ellátása mellett már a legkorábbi időktől kezdve gyógyászati tevékenységet is folytattak. Egy 1201-ből származó hiteles helyi oklevél a bizonyíték arra, hogy Szent Márton hegyén a 996-os alapítástól kezdődően ispotály működött, ahol a szerzetesek mellett a környék lakossága is ellátást kaphatott.

A gyógynövények mindennapos használatáról tanúskodik egy 1697-ben írt szertartáskönyv is, mely a különféle betegségek kezelésére javasolt gyógynövényekhez rendelt áldások szövegét tartalmazza. Reisch Elek 1735-ből származó kézirata csaknem 600-féle recepturát tartalmaz, köztük nagyjából 50 gyógytea receptet is, de különféle kenőcsök, alkoholos tinktúrák, gyógynövény fürdők elkészítésére vonatkozóan is adatokkal szolgál.

A századokon át megszakítás nélkül működő monostorok óriási tapasztalatot halmoztak fel a gyógyítás terén. A most élő bencés szerzetesközösség folytatja e téren is hagyományait. A levendulaültetvények ölelésében 2010-ben a főapátság egy kettős hasznosítású bemutató gyógynövényes kertet alakított ki, melyben a gyógynövények termesztése azok bemutatását, vendégeikkel való megismertetését is szolgálja.

Itt tartotta meg a gyógynövényáldást Hortobágyi Cirill perjel. A rövid imádság tulajdonképpen áldást kért az emberre, az emberek épségéért imádkozott az atya. Áldást, segítséget kért az Istentől az emberekre és a teremtett világ gyógyító erejére is, hogy azt az emberek gyógyításra használhassák.

A népi vallásosság régóta elterjedt gyakorlata, hogy Nagyboldogasszony napján, az ünnepi szentmise végén gyógynövényeket áldanak meg. A XVII. század végi pannonhalmi szakramentáriumban is megtalálható a Nagyboldogasszony-napi gyógynövényáldás szövege, amely a pannonhalmi hagyományt bizonyítja.

Ezen a napon úgy tekintünk Szűz Máriára, Jézus édesanyjára, a testestül-lelkestül mennyekbe felvett asszonyra, mint a megdicsőített testű, a megváltott, meggyógyított ember mintájára. Nagyboldogasszony napjának üzenete: az egész teremtést Isten jóságos, emberről gondoskodó keze irányítja; Isten gyógyító ereje, a teremtményein, a növényeken keresztül is elér bennünket.

Gyógynövényhét, 08. 13-20.

Pannonhalmi Arborétum és Gyógynövénykert

Augusztus 13-20. között naponta 13 és 16 óra között lehet önállóan, ingyenesen megtekinteni a levendula lepárló műhelyt és a gyógynövényházat. Tablók mutatják be a levendula lepárlásának folyamatát, a hagyományos kolostori gyógynövényeket, ezek hatásait és a kolostori gyógyászatot. Minden nap gyógynövény-felismerő vetélkedő gyermekeknek, családoknak, barátoknak, valamint kézműves foglalkozás: gyógynövény csokor- és koszorúkötés.

Gyógynövényhét és Szent István-napi rendezvények a Pannonhalmi Főapátságban

Augusztus 16.
11.00 - A pázmándfalui Huszár Pincészet bemutatkozása

Augusztus 17.
11.00 - Rendhagyó arborétumi séta a Győrsági Hagyományőrző és Lovasegylet közreműködésével

Augusztus 18.
11.00 - Nemezelés a tápi Hegysor Kulturális Közhasznú Egyesület közreműködésével

Augusztus 19.
11.00 - A pannonhalmi Zümi Méhészet bemutatkozása
Augusztus 13. és 19. között naponta 14 órakor a gyógynövénykert bemutatása és interaktív foglalkozás

Augusztus 20.
10.00 - Szent István napi ünnepi szentmise a Boldogasszony Kápolnában
11.00–15.00 - Családi játékos programok a Karzat Színház Nonprofit Kft. közreműködésével

15.30 - Kiss Zsolt orgonaművész hangversenye a Boldogasszony Kápolnában

18.00 - Pál István „Szalonna" és bandája népzenei koncert és táncház a gyógynövénykert udvarán

20.00 - Szent István intelmei Imre herceghez - Újhelyi Kinga színművész és Lukács Miklós (cimbalom) előadása a Hospodár kertben
További info: www.bences.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virágok a győri virágpiacon - FOTÓK

Nyárvégi virágok a győri virágpiacon: az érces napraforgó, a cínia, az őszirózsa, a sóvirág és… Tovább olvasom