Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Gyerekek is a menekültek között

Győr-Moson-Sopron - Új jelenség a „jobb világba" induló külföldiek körében, hogy gyermekek is a szülőkkel tartanak. Az embercsempészeknek csak a pénz számít, s mint legutóbb egy héten belül két alkalommal is, húsz embert zsúfolnak be egy furgon levegőtlen rakterébe.
Közös akciókat szerveznek a magyar, az osztrák és szerb hatóságok, hogy a migrációs útvonalat biztonsággal felügyeljék. A Szerbiával közös déli, úgynevezett uniós külső határunkon naponta 10-30 határsértőt fognak el. Akiket az embercsempészeknek mégis sikerül átjuttatniuk Magyarországra, megyénkben, az osztrák és szlovák határ közelében buknak le.

A megyei rendőr-főkapitányság közrendvédelmi és határrendészeti osztályvezetője, Borsa Csaba őrnagy a Kisalföld érdeklődésére elmondta, ez évben idáig közel négyszáz külföldi ellen indítottak idegenrendészeti eljárást. Ez mintegy 35 százaléka annak, amikor még vonalas határőrizet volt.

– Főként koszovóiak indulnak útnak Pristinából németországi és angliai úti céllal. Új jelenség, hogy most már a gyerekeket is hozzák magukkal a családok, ami korábban az afgán menekültekre volt jellemző. Koszovóban magyar embercsempészek szervezik az utat, akik fejenként félmillió forint körüli eurót kérnek a szállításért. Szabadkánál gyűjtik össze az embereket, majd gyalog átvezetik őket a szerb-magyar határon, ahol már várakoznak az oda rendelt furgonok, mikrobuszok – mondta Borsa Csaba.

A nagyobbak mellett kisebb létszámú csoportok is fennakadnak a rendőrség mélységi szűrőjén. A koszovóiakon kívül távol-keletiek is érkeznek, ők azonban az ukrán szakaszon, Záhonynál jönnek Magyarországra, s egyből menekült státuszt kérnek, hogy annak védelme alatt jussanak ki a cél országba.

– A menekült státuszért folyamodókat először Békéscsabán helyezi el a bevándorlási hivatal, majd két hét karantén után kerülnek át a debreceni befogadó állomásra. Többjükkel találkozunk, amikor onnét ismét útnak indulnak, hogy elérjék céljukat – tudtuk meg Borsa Csabától.

Az őrnagy a családok utaztatásáról elmondta, az embercsempészek nem törődnek azzal, hogy gyerekek, sokszor 1-2 évesek is vannak a csoportokban. S bizony van úgy, hogy az általuk utaztatott emberek – akiktől nem kevés pénzt vesznek el – több napja nem ettek. Pedig egy kisgyerek nehezebben tűri az éhséget, mint egy felnőtt. Volt, hogy egy idős nőt azonnal kórházba kellett szállítani, mert dialízis kezelésre szorult, amit több napja nem kapott meg. Még pár óra és sokkot kapott volna...

– Az embercsempészek az általános higiéniai és biztonsági feltételekkel sem törődnek. Egy furgonba zsúfolt társaságnál előfordulhat, ami egykor Győr mellett a tamilokkal, amikor tizennyolc ember halt meg. Az illegális migrációt visszaszorítani nem csak a törvények miatt kell, de látható, hogy tragédiákat előzhet meg – mondta végül Borsa Csaba.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majdnem a sírkövek között landolt a Skoda

Abda - Baleset történt pénteken a kora esti órákban Abdán. Egy Skoda Favorit és egy Alfa Romeo… Tovább olvasom