Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Gyarapodik az iskola

Koroncó - Meglepődtek a koroncói iskolában, amikor tanévkezdéskor összeadták a tanulók létszámát. Több gyereket írattak be szülei, mint amennyire számítani lehetett.

Pedig a 2007/2008-as tanév indítása előtt még veszélyben volt a helyi oktatás.

Az előző tanévben alaposan meghúzták a nadrágszíjat a koroncóiak, pedagógusokat küldtek el, ott spóroltak az iskolában, ahol s amin csak lehetett, szabadott. A csoportfinanszírozás szigorúságával nem lehetett vitatkozni, elegendő tanuló híján majdnem be kellett zárni az iskolát.

– Pedig számítógépterem, tornaterem, képzett pedagógusok, minden adott volt, amire szükség lehet – sorolja portálunknak Horváth Lóránt polgármester. – Mégis sokan Győrbe íratták gyermekeiket. Aztán az idei jelentkezések összesítésekor meglepetés ért bennünket, mert kiderült, hogy a kis elsősökön túl öt olyan diák is kérte felvételét, akikkel nem számoltunk. Volt köztük olyan, aki Győrből tért vissza. Ennek persze ezer oka lehet, mondjuk egy megszűnt munkahely, de felesleges firtatni, a lényeg, hogy most 135 diák tanul a nyolc évfolyamon.

Új fénycsövek, felújított, szép tanterem – minden a felnövekvő generációt szolgálja. Képünk az első osztályban készült. Fotó: H. B. E.
Új fénycsövek, felújított, szép tanterem – minden a felnövekvő generációt szolgálja. Képünk az első osztályban készült. Fotó: H. B. E.

Az önkormányzat amit lehet, megtesz az iskola megmaradásáért, fejlesztéséért. Nyáron sikerrel indultak a ˝Szemünk fénye˝ pályázaton, a világítás korszerűsítéséért ragadták meg a lehetőséget. Alig pár hét volt a tanévkezdésig, de nekivágtak, s hála a kivitelező cég rugalmasságának, az oktatás zavarása nélkül, délutáni munkával sikerült befejezni. A fénycsövek cseréje a hosszú élettartamú, energiatakarékos lámpatestekre a kultúrházban is megtörtént. A várható energiamegtakarítás elérheti a 32 százalékot. A beruházás összértéke áfa nélkül meghaladja a 4 millió 300 ezer forintot, amelyet 15 éves futamidőre szerződve az önkormányzat túlnyomórészt a megtakarításból finanszíroz.

Az önkormányzat évekkel ezelőtt megfogadta, ha többre nem is, évente egy tanterem teljes felújítására szorít forrást a költségvetésből. Tavaly egy, idén azonban három, padozattól mennyezetig rendbe tett tanteremmel indulhatott az új tanév a gyerekek örömére. Az iskola többi részén a szokásos karbantartás természetesen megtörtént.

Olvasóink írták

  • 2. kriszton79 2009. október 18. 01:44
    „Nos ez a magyar mentalitás.....süt a rosszindulat a hozzászólásból, teljesen mindegy hogy a hír pozitív változásokról szól. Tipikus nyuszika esete - ha van kalapja azért, ha nincs pedig azért! Mellesleg kíváncsi lennék, hogy a kedves hozzászóló mennyire jártas a gyermek egyik iskolából a másikba való átíratásában, ugyanis nemegyszer mire megkapja a szülő a papírokat a régi iskolából, az új iskolába évkezdés előtt jó ha két nappal be tudja íratni a gyereket hivatalosan. És miért is? Mert nem szívesen engednek el egy gyereket sem, mert az értük járó pénz lebeg a szemük előtt, és a csökkenő létszám. Szakmai berkekben is vannak bizonyos iskolák Győrben, amiket gyerekgyárnak hívnak! Nos talán azért íratják vissza ezeket a gyerekeket ebbe a bizonyos iskolába, mert itt még emberszámba veszik őket, és odafigyelnek rájuk! Talán ezt kellett volna felfogni és megérteni a cikkből!”
  • 1. jencifree 2009. október 17. 21:24
    „Komoly iskola lehet az, ahol másfél hónap alatt számolnak el 135-ig.. Bár Andrea gyorsasága is meglepő, ilyen rövid idő alatt összehozta a cikket.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért nincs rendelő és patika?

Kismegyerről még mindig Szabadhegyre kell járni orvoshoz. Tovább olvasom