Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Gyakorlaton a győri katonák - fotók

A győri Arrabona Légvédelmi Rakétaezred ezúttal Kecskeméten, egy NATO-magyar gyakorlaton vette részt.

Kecskemétre települt az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred egy ideiglenes alegysége, hogy részt vegyen a NEWFIP 2014 „RAMSTEIN GUARD 5" NATO-magyar elektronikai hadviselés gyakorlaton. Az alakulat közel százfős személyi állománnyal és csaknem félszáz tételt számláló műszaki apparátussal képviselteti magát a 2014. év fő feladatai egyikének tekintett kiképzési eseményen.

A kijelölt állomány hónapok óta tartó elméleti és gyakorlati felkészítést követően indult Bács-Kiskun Megye székhelyére, mely alapozó tantermi foglalkozások mellett, valós harci helyzetet szimuláló tűzirányítási gyakorlásokat is magában foglalt. A likócsi laktanya falain belül tartott kiképzés befejezését követően a technikai eszközök felkészítésén, valamint az egyéni felszerelések összeállításán volt a sor, az 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra történő áttelepülést megelőző utolsó momentum pedig a technikai szemle volt.

Gyakorlaton a győri katonák


A győri honvédek az úgynevezett kombinált (vasúti szállításból és közúti közlekedésből egyaránt álló) menetet május 31-én kezdték meg a kecskeméti repülőtérre, míg az elektronikai hadviselés viszonyai között - harcászati repülő, légvédelmi rakéta és radar alegységek részvételével - zajló, valós repüléssel egybekötött, harcászati szintű, légvédelmi rendszergyakorlat június másodikán vette kezdetét.

Az Észak-atlanti Szövetség által előírt NEWFIP (NATO Electronic Warfare Force Integration Period) gyakorlat célja felkészíteni a NATO integrált légvédelmi rendszerének (NATINAMDS) részét képező nemzeti egységeket, alegységeket az elektronikai hadviselési technikák felismerésére, és a védelmi rendszabályok alkalmazására. Ez a Rába parti város alakulatának vonatkozásában nem mást jelent, minthogy a katonáknak elektronikus zavaró tevékenység ellenére is képesnek kell lenniük feladataik ellátására, vagyis az ellenséges légi eszközök felderítésére, követésbe vételére és - jelen esetben - imitált megsemmisítésére.

A műveletek során a győri terepruhások a Magyar Honvédség - főként a légierő - egyéb alakulataival is együttműködnek, hiszen a gyakorlatnak helyszínt biztosító MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis mellett az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ, valamint az MH 54. Veszprém Radarezreddel is érintett a feladatban. Mindazonáltal a kiképzési esemény többnemzetinek is tekinthető, lévén a gyakorlat a NATO ramsteini, valamint torrejóni parancsnokságának irányítása alatt zajlik, ahol nemzetközi katonákból álló törzs teljesít szolgálatot.

Ugyan az ötnapos gyakorlat június 6-án véget ér, s a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred állománya szombatra visszatelepül a béke-helyőrségbe, ám az Elemző-Értékelő Csoport a további szakmai fejlődés érdekében még összegezni fogja a terepen szerzett tapasztalatokat.

A beszámolót Sályi Gergő tőrzsőrmester készítette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonat elé hajtott az autós Nyúlon - Árokba csapódott a kocsi - fotók

Egy Veszprém felé haladó, személyszállító vonattal ütközött egy személygépkocsi Nyúlon, a vasúti… Tovább olvasom