Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Grafikák Egyiptomból


Kortárs egyiptomi grafikákból nyílt kiállítás a győri Városi Művészeti Múzeumban. A kiállítás érdekessége, hogy jól szemlélteti a kortárs egyiptomi grafikára jellemző három fő törekvést: az ókori egyiptomi művészet és az iszlám művészet továbbélését a motívumhasználatban, valamint az egyetemes művészet nyelvét használó, ahhoz közvetlenül kapcsolódni kívánó legújabb tendenciát.

A Városi Művészeti Múzeum 1994-ben alapított nemzetközi grafikai gyűjteménye több mint ötven ország kortárs grafikaművészetét reprezentálja. A művek jelentős része A grafikai művészetek mesterei - Nemzetközi Rajz-és Grafikai Biennálén szerepelt, vagy az ott díjat kapott művészek ajándékaként került az intézménybe, kisebb részét – elsősorban a magyar alkotásokat - vásárlás útján szerezte a múzeum.

Az egyiptomi grafikai anyag részben ettől eltérő módon, nagykövetségi ajándékként került a gyűjteménybe, két nagyszabású, a kortárs egyiptomi grafikát bemutató kiállítás után (Múzeumi Képtár, 1994; III. Nemzetközi Biennálé nemzeti kiállítása, 1995). Ezt a negyven db-ból álló gyűjteménymagot gyarapította tovább az intézmény a győri Nemzetközi Művésztelepre és önálló kiállításra meghívott Farouk Shehata (a Kairó Nemzetközi Grafikai Triennálé elnöke, alexandriai egyetemi tanár) és Tarek Salem (a kairói Képzőművészeti Akadémia tanára) alkotásaival, valamint a 4-6. biennálén részt vett egyiptomi művészek alkotásaival, köztük a norvég nemzetközi grafikai biennálét alapító Herman Hebler és a kairói Képzőművészeti Akadémia három nagyhírű mestere: Mariam M. Abdel Aleem, Husein El-Ghebali, Fathi Ahmed sokszorosító grafikai alkotásaival.

A tárlat 2002. május 30-június 17. között tekinthető meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kaktuszvarázs

Különleges kiállítás lesz szombaton és vasárnap Győrött a Gyermekek Házában (Aradi vértanúk útja… Tovább olvasom