Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

GPS-túrák a Sokorótól a Rábáig

Országosan is egyedülálló az a megyei, uniós forrásokon alapuló kezdeményezés, mely során digitálisan gyűjtik össze a Kisalföld legismertebb túrázó helyszíneit. Így a túrázás lehetősége a jövőben jó eséllyel nem ismer majd határokat, s nem utolsósorban a kistérségek turisztikáját is fellendítheti.

Manapság sokan érdeklődnek a természetjáráshoz kapcsolódó internetes információk után. Sok adatot közölnek a honlapok gazdái, ezekre azonban nehéz rátalálni – legalábbis ingyenes szolgáltatásként –, csak néhány érhető el linkgyűjteményekben. Holott a turistaszállások, vendéglők, boltok, vízvételi helyek, látványosságok, földrajzi elhelyezkedését roppant nehéz külterületi címek és leírások alapján, webes térkép nélkül a terepen elképzelni, s főleg megtalálni. Többek közt ezen próbál segíteni az osztrák határon is átnyúló, uniós forrásokból útjára indult megyei projekt, a GPS-túrák a Sokorótól a Rábáig.
 
Célkeresztben a turizmus

„A terv lépéseit a Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Többcélú Társulása valósította meg. A kistérség területe a Sokorói-dombságtól a Rábaközig tart, nem véletlenül utal erre a hivatalos cím is" – kezdte a Vasárnapinak Tompa Krisztián. „A projekt elsősorban a turizmus technológiai hátterének fejlesztését célozza meg hosszú távon. Egy újszerű, innovatív megoldással, GPS alkalmazásával szeretnénk elérhetővé tenni turisztikai értékeinket. Így nincs feltétlenül szükség nyomtatott térképekre, táblarendszerre, mivel azokat elektronikusan összeállítható útvonalak helyettesítik" – folytatta a területfejlesztési referens.

Fotó: http://www.geocaching.hu/


A jövőbeni fejlesztés irányaként a Sokoróalja – Győr és környéke – Pannonhalma – Rábaköz – Fertő-part vonalat határozta meg a kistérség. A pályázati program során már meg is valósult az első újdonság: a túraútvonalakat nyomtatott térkép nélkül, GPS készülékbe rögzített útvonalon követhetik ezentúl a turisták. Az útvonalak kialakításánál elsősorban a kerékpáros turistákat célozták meg, de nem feledkeznek meg a lovas és gyalogos turistákról, a családos kirándulókról és a tájfutókról sem az ötletgazdák.

„A projekthez kapcsolódó informatikai fejlesztés a korábban elindított Sokoróalja Portál (www.sokoroalja.hu) rendszerében, de önálló oldalon (www.gpstura.hu) is megtörtént. Ehhez rendelkezésre állt a saját internetes szerverünk, a portál háromnyelvű anyaga és az adatbázisok, melyek megfelelő keretet adtak az oldal létrehozásának. Ehhez csatoltuk a rendelkezésre álló térképeket, melyek magáncélra szabadon használhatók" – számolt be az eddig elért eredményekről Tompa Krisztián.
 
Keresni a közös szálakat


„Alternatív térképes megoldásként együttműködést kezdeményeztünk a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesülettel (MGKE), akik a www.turistautak.hu oldalon folyamatosan saját készítésű térképet fejlesztenek, melyek magáncélra szintén szabadon elérhetők. Az említett oldalon megtalálható egy országos alaptérkép, a Pannonhalma-Sokoró vidék turistatérképe azonban még nem készült el. Ennek kapcsán fölmerült, hogy az egyesülettel közösen elkészítjük a kistérség turistatérképét, s így jogot kérhetünk az MGKE térképeinek használatára mind a GPS-készülékeken, mint weboldalunkon" – magyarázta Tompa Krisztián. Aki hozzátette: „a pályázat a határokon átívelő Interreg program keretében valósult meg, így nem lehetséges, hanem szinte kötelező keresni a közös szálakat az osztrákokkal".

Kincset találni koordináták alapján

A túrázásra vagy koordináta alapú kincskeresésre (geocaching) alkalmas GPS-készülékek ma már egy jobb mobiltelefon áráért, durván 30 ezer forintért vásárolhatók meg. Akik csak kipróbálnák a készüléket, az értékesítő üzletekben általában bérelhető GPS-t is találnak. A téti kistérségben akad már olyan vállalkozó, aki túraszervezéssel foglalkozik és GPS készülékekkel is rendelkezik (www.webturista.blogspot.com). A szállásadók előtt pedig tálcán kínálja magát a lehetőség egy-egy készülék beszerzésére, hisz így vendégeiknek több napnyi túrautat biztosíthatnak.


Olvasóink írták

  • 1. gli 2008. február 17. 08:38
    „Ebben csak az az "országosan egyedülálló", hogy megyei támogatással úniós forrásért folyamodnak a megvalósításhoz.
    A cikkben is említett www.turistautak.hu önkéntes közreműködői már évek óta fejlesztik -nonprofit alapon- az egész ország területét lefedő digitális térképet, amely GPS-be, ill. számítógépbe letölthető. Ez a térkép naponta frissül, tartalma bővül.
    Úgy gondolom, érdemesebb lenne ebbe beledolgozni, mint egy külön állományt létrehozni. Azt is mondhatnám, jobban körül kellett volna nézni a forrás kutatás előtt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra útra kelhet a Tűzhangya

Vasvári János anno Győrben tanult a Széchenyi főiskolán, most pedig a Csendes-óceán meghódítására… Tovább olvasom