Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Gárdavédő exminiszter a `cigánybűnözésről`

Győr - Cigánybűnözésről beszélt egy múlt heti győri bizottsági ülésen Szabó János volt agrárminiszter. A politikus annak visszatartó ereje miatt üdvözli a Magyar Gárdát.

A győri közgyűlés Pádár László szocialista önkormányzati képviselő, a Cigányok Érdekvédelmi Szövetségének megyei elnöke indítványára csütörtökön tárgyal arról, elhatárolódik-e a Magyar Gárdától. Az előterjesztéssel múlt szerdán foglalkozott a képviselő-testület közigazgatási bizottsága. Az ülés hivatalos – nem szó szerinti, hanem tartalmi – jegyzőkönyve tegnap került lapunk birtokába. Eszerint Szabó János, az ország 1993–94 közötti agrárminisztere, a testület külső tagja többek között arról beszélt, hogy a civil szerveződéseket és a civil kurázsit mindenki támogatja, és ilyen civil kurázsi a Magyar Gárda is. Statisztikai adatokkal igyekezett szemléltetni a cigányok által elkövetett bűncselekmények arányát, és úgy fogalmazott: azok döntő hányada vagyon elleni, tehát amit a lakosság nagy többsége felhalmoz, azt a kisebbség jogtalanul fogyasztja.

Szabó János volt agrárminiszter, a közigazgatási bizottság külső tagja ezek után úgy fogalmazott: ilyen körülmények között nem ítéli el, sőt, üdvözli a Magyar Gárdát – amely nem ok, hanem okozat –, ugyanis jelenléte visszatartó erejű. Jelezte, hogy nem érti a szervezettel kapcsolatos félelmeket, mert a gárda nem rendezett pogromot a cigányok ellen, a cigányok részéről viszont két alkalommal is volt ilyen a magyarok ellen. Megjegyezte: a cigány fajt nem lehet általánosságban elítélni, de a tendenciát meg kell állítani. Beszélt arról is, hogy a cigányság nagy része nem szeret tanulni, dolgozni, éppen ezért önvizsgálatra lenne szükség.
Mondandója végén kifejtette: két megoldás létezik a probléma kezelésére, az egyik a kiirtás, a másik az eltartás. Szerinte miután az előbbi szóba sem jöhet, marad az utóbbi, az eltartás.

Lapunk tegnap este elérte a politikust, aki elmondta, hogy a tartalmi jegyzőkönyv hűen visszaadja az általa a bizottsági ülésen megfogalmazottakat. Kijelentette: benne semmilyen averzió nincs a cigánysággal kapcsolatban, ő csupán a cigánybűnözést ítéli el. Kérdésünkre hozzátette: a kiirtás vagy az eltartás alternatíváját egy cigány vezető mondta mint a magyarság lehetőségeit, de a kiirtás szerinte természetesen szóba sem jöhet. (Rákérdeztünk az ominózus cigány vezető kilétére, de Szabó János azt nem tudta megmondani.) Kíváncsiak voltunk arra is, mit értett cigány fajon, hiszen az emberiség egyetlen faj, amire azt válaszolta: cigány népet, etnikumot.

„A büntető törvénykönyv célja az is, hogy a társadalom többi részét visszatartsa a bűnözéstől. Ennek a szempontnak a Magyar Gárda már a puszta létével megfelel, mert kinyilvánította, hogy a cigánybűnözés ellen kíván fellépni" – szögezte le a Kisalföldnek a politikus. Kérdésünkre, nem tart-e attól, hogy lesznek, akik fajgyűlölőnek, rasszistának minősítik a szavait, azt felelte: az általa elmondottakat mindenki úgy értelmezi, ahogyan akarja.

„Nehogy már én, aki a többséghez tartozom, ne mondhassam el a véleményemet a kisebbség egyes tagjairól" – tette hozzá.

Megjegyezte, hogy az ülésen ő is megszavazta az előterjesztést, amely szerint „Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselő-testülete elhatárolódik minden szélsőséges szervezet által képviselt eszmeiségtől és tevékenységtől. Határozottan fellép a gyűlöletkeltő, rasszista magatartás ellen, amely etnikai vagy bármilyen alapon embereket vagy embercsoportokat bélyegez meg."

Névjegy

Szabó János győri ügyvéd. A Független Kisgazdapárt jelöltjeként szerzett országgyűlési mandátumot a megyében 1990-ben. A földművelésügyi miniszteri posztot 1993–94-ben töltötte be. A legutóbbi parlamenti választáson – nem párttagként – a Magyar Demokrata Fórum színeiben indult a győri 2. számú választókerületben. Lapunk úgy tudja, hogy a városi közgyűlés közigazgatási bizottságába politikai alku nyomán került be, miután a 2006-os országgyűlési választások második fordulója előtt  az utolsó pillanatban visszalépett a fideszes Szakács Imre javára.

Képviselői reakciók

A bizottsági ülésen Pádár László (MSZP), a Cigányok Érdekvédelmi Szövetségének megyei elnöke szélsőséges nézeteket vallónak nevezte Szabó Jánost. Szerinte a bűnözésről ismertetett adatai nem helytállóak, és dr. Szabadfi Árpád megyei rendőrfőkapitányra és dr. Holló Sándor győri rendőrkapitányra hivatkozva azt állította, nincs különbség a bűnözési statisztikában a cigány, illetve a nem cigány elkövetők között. Schreiner László szocialista képviselő arra hívta fel a figyelmet, a Magyar Gárda tagjai ugyanazon a helyen esküdtek fel, ahol annak idején Szálasira esküdtek, és szerinte fasiszta jelképei is ugyanazok. Megjegyezte, nehezen állta meg, hogy Szabó János beszéde alatt ki ne
menjen a tárgyalóból.

Lapunk hétfőn este megkérdezte a bizottság kereszténydemokrata elnökét, Herkely Ákost. Ő kifejtette: az általa mélyen tisztelt és sokra tartott Szabó János véleménynyilvánítása a szólásszabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága jegyében minden civilizált demokráciában teret kaphat. Ő ennek szellemében Pádár Lászlónak is megadta hosszasan a szólás lehetőségét. „Viták, nézetkülönbségek alakultak már ki más bizottságokban is, melyeket kulturáltan kell kezelni" – tette hozzá.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. kicsi32 2009. július 09. 17:12
  „Mért mindig öket kell védeni? Hisz lassan többem vannak mint a magyarok! Na akkor ki is a kissebbség??????? Teljes mértékbe igazad van! A vér nem válik vizzé! TEGNAP ESTI ESET: A HÁZUNK ELÖTT PARKOLTUNK LE EZ ESTE NEGYED10 KOR VOLT! A RENDÖRNŐ 10 ORA 2 PERCKOR BECSÖNGETETT HOGY FELTÖRTÉK A KOCSIT DE MEGVANNAK AZ ELKÖVETÖK! IGEN ÁM DE AZ EGYIK 14 A MÁSIK 13 MULT! NEM BÜNTETHETÖ! AZT ILYENKOR MI VAN! SEMMI! BATYOGHATUNK ÉS SAJÁT KÖLTSÉGRE MEGCSINÁLTATHATJUK MERT A SZÜLÖK UGYANEZT AZ IPART ÜZIK! ÉS MÉG EZEKET VÉDIK!!!!!!!!!!! EL KÉNE GONDOLKOZNI! ÉS HOGY BÜNTETHETÖ LEGYEN 10 ÉVES KORRA LEVINNI! UGYAN ADDIGRA EGY GYEREK TISZTÁBA VAN AZZAL MIT SZABAD ÉS MIT NEM!”
 • 41. sqrt(144) 2008. február 03. 19:34
  „igy igaz!! a vér vizzé nem válik!”
 • 40. MAGYAR 2008. január 29. 05:30
  „MIVEL A CIGANY-ROMA ( TOK MINDEGY ) MARAD AKI VOLT !!!! NEM TAGADJA MEG ONMAGAT!!! (moderálva)”
 • 39. "bin Laden" az Origo fóruáról 2008. január 28. 11:29
  „Beszéljünk tényadatokkal : ma nálunk kb. 17 000-en vannak börtönben, akik kb. 75 %-a cigány, ez 12750 lakó. A maradékból ha levonjuk az ázsiai, a román, ukrán, szerb, stb. lakók létszámát, kb. 10 % marad, aki magyar, tehát 1700 fő. Vegyük a cigányság összlétszámát 800 000 főnek, ahogy az OCÖ állítja. A magyarok létszáma igy 9 200 000 fő.
  Az első számból vonjuk le a 14 év alattiak létszámát, ami hatalmas jóindulattal legyen csak 25 %, a magyaroknál ez az arány legyen kb. 20 %. Marad tehát 600 000 büntethető nagykorú cigány és 7 360 000 büntethető magyar. A börtönben lévők létszámát szorozzuk meg 10-zel, ami azt jelenti, hogy benne vannak azok is, akik valaha az életük során már voltak börtönben, vagy később fognak eljutni oda.
  A két szám: a cigányoknál 127 500 fő, a magyaroknál 17 000 fő.
  Arányítsuk ezt a két számot az össz lakossághoz, beleértve az egynapos gyermekeket és a százéves időseket is : tehát 800 000 /127 500 = 6.27, 9 200 000 / 17 000 = 541.1.
  A számítás alapján tehát minden 6. cigány, aki szembejön velünk az utcán, az börtöntöltelék, vagy volt, illetve lesz. A magyarok közül csak minden 541. ember.
  Ez a cigánybűnözés.”
 • 38. sqrt(144) 2008. január 25. 15:13
  „valóban létezik a tolerancia! de ezt már a szóhasználat jelzi!
  roma => tisztességes, dolgozó, tnault!!!!!!!!!!!!!!!
  cigány => az összes többi!
  és itt nem a romákról hanem a cigányokról van szó!
  a cigyánokról akik putrikban laknak! akik a segélyen kívül nem ismernek más kereseti lehetőséget! a cigányokról akik lopnak, csalnak, hazudnak, élősködnek!
  az unios képviselő a parlamtben (roma) csak dísz.....nem többen csak sűrűbben vannak vele az amúgyis agytröszt képviselők!”
 • 37. antalszabo 2008. január 25. 13:57
  „Nincs statisztika arra nézve, hogy mennyi cigánybünöző van. Nem is lehet.
  Nem hiszem, hogy különbséget kellene tenni a két emberi faj között.Számszerüleg azért több, mert a kevesebb emberből él, több bűnüző életet.

  Engedjétek meg:
  Létezik a tolerancia, és igenis ki kell emelni azokat,akik tenniakarásukkal, műveltségükkel a többi közül, kiválnak.Általánosítani meg végképp nem lehet.El kell ismerni, vannak nagyjaink a romák között, akik elismert, megbecsült állampolgárok.

  A tolerancia leginkább azt az elkötelezettségünket fejezi ki,hogy senkinek az életét nem tartjuk előbbrevalónak a másikénál.
  És az eszme, olyan komoly kihívást jelent a mindig mindent elbíráló emberi szellem számára,hogy csupán az egyetemes szeretet megtapasztalásán keresztül vagyunk képesek megérteni.
  Megeshet,hogy nem értek egyet veled,
  Megeshet,hogy szinte mindent gyülölök,amit csak mondasz, és teszel.De semmiképp nem vonom kétségbe,hogy te is az egyetemes emberi család tagja vagy.

  A Magyar Gárda nem igazságosztó, és nem is azért jött létre, de meg kell mondanom, nem is azért alakult meg, hogy majd ők a romák nevelője legyen.”
 • 36. há´se´, pucsika!? 2008. január 24. 19:15
  „te is pucsi, kedves sándór?”
 • 35. Orsós Sándor 2008. január 24. 18:27
  „Jelezném, hogy van cigány képviselő az európai parlamentbe 11!!! Már jó pár éve. Tisztelettel!”
 • 34. sqrt(144) 2008. január 24. 10:02
  „baloggal értek egyet!:D:D:D:D
  vagy ha nem hadsereg akkor ostorral rendelkezdő munkafelügyelő hatásköre alatt takarodjanak autópáylát építeni!:p
  Sajnos Orsos Sándor úrral nem tudok egyetérteni semmiben!
  a cigyánság országról országra jár és felemészti a tartalékokat!
  tőünk nyugatra volt eszük és kiutasították őket! szal maradunk a saját szarunkban! pedig de jó lenne ha elhuznának!
  persze ezek után is a magyaroknak osztják az észt a unioban hogy igy a kissebség meg ugy! be kéne rakni pár kan cigáynt a kedves UNIO-s képviselők házaiba! elég lenne egy hét;)”
 • 33. balog 2008. január 24. 09:22
  „A cigány kérdést úgy lehetne megoldani,hogy hadsereget kellene belőlük toborozni! aztán megtámadtatni velük Romániát!
  Ha győznek miénk lesz Erdély!
  Ha vesztenek miénk lesz Magyarország!”
 • 32. lHunter 2008. január 24. 09:14
  „Kedves Orsós Sándor!
  Nem tudom honnan vetted a statisztikádat,mert állítólag nem vezetnek külön statisztikát a cigány bűnözésről!Vagy még is?
  A cigányok valóban nem gyilkolnak?Olaszliszka,az osztály társát agyonverő "sportoló",hogy csak a legpublikáktabbakat említsem!
  Ennek a fajtának a vérében van az erőszak!Szerinted meg lopni már nem is bűn?A hozzá szólásod alapján valóban cigány vagy!Az a borzalmas dolog,hogy ha ezek a ..... ellen fellép valaki és elmeri mondani az igazat ,egyből meg vannak sértődve és diszkriminációt emlegetnek!”
 • 31. Orsós Sándor 2008. január 23. 22:07
  „Kedves vidéki! Sok talpig magyar honfitársad sajnos rossz hazát választott, ugyanis nem tartja be a törvényt! Az életellenes büncselekmények legnagyobb részt nem kisebbséghez tartozó követi el. Azaz nem cigány. Ez tény! Melyik büntény súlyosabb, ha mondjuk valaki lop, vagy mondjuk megöli embertársát. Sajnálom, de ez a nagy helyzet. Súlyos bűncselekményeket talpig igaz magyarok követik el. Borzalmas dolog. Mindenkinek szép napot.”
 • 30. videki 2008. január 23. 20:18
  „orsós akárki!ennek az országnak mint általába,a többinek is van egy alkotmányos jogrendje ill.törvénykezése.Ha valaki itt akar élni.ill.ezt tekinti hazájának.kötelessége lenne a fenn emlitett dolgokat betartani ill.betartatni!!Ha egy kissebség ugymond hazát választ magának,ne várja el ,hogy ő hözzá alkalmazkodjon a "házigazda"!!!17-éve mást sem hallok mint a cigányság felzárkóztatásának fontosságát!!itt élni nem kötelező nagy az unió !Igaz másik országnak is vannak törvényei azt is be kell tartani,ha nem akkor könyötelenül sipirc!!valamiért nem kelletek a romák lásd:kanada,anglia,franciaország,olaszország,csak a "rasszistákat"emeltem ki ugye érti?és ne próbálja meg magyarázni a más kulturával ismerem a KISSEBSÉGET gondolom elhiszi egy ÓZD-i lakosnak!!”
 • 29. KLMD 2008. január 23. 19:55
  „Bárcsak be tudnák bizonyítani hogy nem olyanok mint gondolom őket.
  De ez nem fog előfordulni, továbbra a többség fogja elszenvedni a sérelmeket, mert nincs semmi szerveződés. Magyar magyarnak farkasa...”
 • 28. yence 2008. január 23. 19:39
  „ÉLJEN A MAGYAR GÁRDA!!! SZEBB JÖVŐT!!!

  (13 évet szenvedtünk végig egy zalai kis település külterületi néhány házas lakótelepén 1986 - 1999-ig, mert a kommunista elöljárók és akaratuk körénk telepítette a cigányság leg antiszociálisabb szemeteit! Aki védelmezi az ilyeneket annak szívből kívánom az "élményeinket"! Utána nyilatkozzanak majd!)”
 • 27. sqrt(144) 2008. január 23. 19:27
  „a .....vagy eltartanival egyetértek! legfőképp a ......!
  eltartani ugyanis sajnos lehetetlen ezeket! egyre többen leszenek szaporodnak mint egy vírus! MEG KELL ÁLLÍTANI! de ugyse fogja senki! mindenkinek (köztük nekem is) csak a szája jár! ha valaki valamit tesz azt meghurcolják rasszistának titulálják ellehetetlenítik! mindezt olyan izékért mint a cigányok!
  Kedves honfitársaim! elértünk arra a szintre amikor retteghetünk a buszon, a pub-okban vagy az utcán esetleg otthon a cigyánok miatt! és ezt megfordítani már nem tudjuk! a magyar nép elveszett mert a vezetőink olyan országot teremtettek ahol a kissebbségnek nagyobb hatalma van mint a dolgozo becsületes MAGYAR embernek! nézzük meg a gazsikat az utcán! egyre hájasabbak egyre zsirosabbak! mindeközben családok állnak az összroppanás szélén mert az "ingyenes oktatás" kissé leterhelő!
  és persze NEM lesz gázáremelés!
  de visszatérvae! véleményem szerint minden baj forrása a cigáynság! mondják erre sokan hogy tuléltük a törököket bla bla bla! egy valamit nem látnak! a törökök és társaik mind kívülről támatak! kívülről olyan korban amikor tudta az ember ki barát és ki ellenség! ez a jelenre nem mondható el!
  az uj ellenségünk 1000000000000 fejű, belülről rohasztja szét szép MAGYAR HAZÁNAKat, és sose tudni ki van veled és ki ellened!
  a felsőoktatott cigényoknak további jo munkát kívánok! mellesleg a diplomátokat a MAYGAR állam finanszírozta, ezt is köszönjétek meg neki!”
 • 26. Orsós Sándor 2008. január 23. 15:09
  „Tisztelt Papa Úr!

  Elismerem azon elméletét, hogy a cigányok között sokan nem dolgoznak, hozzáteszem, aki tanult és intelligens annak elhelyzkedése sokkal nehezebb mint a többségi társadalom tagjainak. Remélem ezt Ön is és a vitában résztvevők is elismerik. Engedje meg, hogy az iménti ötletét tovább vigyem; kerítsünk el olyan részt is ahol magyar "naplopók" kedvükre élhessenek. Higgye el számtalan honfitársa kerülne ide is. Nagyon büszke a magyar nép, köztük én is még akár magyarságomra is. (Cigányságomra is ) Hogy erre joguk és alapjuk van mint Önöknek mint magamnak kétség nem fér. De vigyázzanak a kirekesztésre, hogy mi (cigányok) alantasabb, semmirekellőbb stb. népnek gondolnak. Ugyanis ha egy pár kilométert odébb megyünk bizony-bizony ugyanezt gondolhatják Önökről is, mint mihaszna népecske. Emellett megjegyeznék valami pozitívat, ami utmutató és örvendetes, de korántsem elegendő; környező országokhoz viszonyítva még mindig az mondható itt ebben a kis országban, átlagban a legjobb helyzetűek a romák. Viszonyítva hozzáteszem, statisztikailag. Ez nem kétség. Más kérdés, hogy ez is nagyon kevés. Sajnos. Ezt az utat kellene még-még intenzívebben folytatni. Kultúrálisan a gyökereket nem kiírtva magyarország csak jól járhat a "cigányokkal". Nem akarok, hogy hosszíra nyúljon a mondanivalóm, egy dolog fontos, mielőtt nagy-nagy lenézéssel nyilatkoznának. Önök ugyanilyen helyzetbe kerülnek ha kimozdulnak a kishazából. (Nyelv; kevés lakos; gyenge ipar; kevés hatalom) Sok-sok dolog van amiről érdemes lenne beszélgetni. Itt befejezném, mindenkinek szép napot.”
 • 25. Papa 2008. január 23. 12:27
  „Orsós úrnak! Szivesen vennék olyan ajánlatot olvasni valóra amely azt elemzi, hogy miért kellett Indiát,mint szülőhazát anno elhagyniok. Erre vonatkozóan valóban tájékozatlan vagyok.Az olvasásra vonatkozó intelmét még ma is komolyan veszem,bár az érdeklődési köröm nem feltétlen az Ön által ajánlott. Ezt tekintse be magas /74/ koromnak”
 • 24. Orsós Sándor 2008. január 23. 12:06
  „a legutóbbi hozzászolónak üzenem, hogy olvasni,olvasni...(történettel kapcsolatban;Fraser;Formoso;Nagy Pál műveit ajánlom)
  Megmondom azt is, hogy sok dimplomás roma nem kap állást, csupán a bőrszine miatt. Kányszerpálya az egész. Te nem vagy cigány, nyilván nem tudod átérezni milyen barnaként élni ebben az országban!!!
  Szóval olvasni és kérdezni, mindenkinek ajánlom.”
 • 23. Papa 2008. január 23. 12:05
  „Van cigány ismerősöm,aki feleségestől együtt 30 éve folyamatosan dolgozik. Nem vár állami segélyre!! Őket egyenrangu félnek tekintem és tisztelem. Rájuk és a hozzájuk hasonlóra nem vonatkozik az alábbi,az internetről származó /nem is nagyon/ vicc; A holdon egy fekete folt; mi az?! Egy cigány!
  A holdon sok fekete folt?! A megoldás !!!!
  Tessék: Hozzanak létre az ország erre alkalmas területén ipari létesitményeket,adjanak mezőgazdasági területeket,ahol csak cigányok dologoznak és dolgozhatnak.Itt hozzanak létre önkormányzatot. Irányitsák fajtestvéreiket és termeljék ki a saját megélhetésükön kivül naplopóik segélyeit is.”
42 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi pótlék: többet, többen és korábban

Győr-Moson-Sopron - Központosítják a családipótlék-kifizetőhelyeket. Az államkincstár biztonságot és… Tovább olvasom