Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Fűtés takarékosan: Érteni kell a radiátorok kezeléséhez is

Győr - A takarékos fűtéshez nem elég „becsomagolni” a házakat, szükséges a fűtési rendszer korszerűsítése is a házgyári épületekben. A tapasztalatok azt mutatják, tanulni kell a „technikai használatot” is.
Kísérleti jelleggel (önkormányzati támogatással) öt győri paneles épület összesen 172 lakásában korszerűsítették a fűtést. Az egycsöves rendszert átalakították úgy, hogy a radiátorok szabályozhatók, alkalmasint elzárhatók legyenek, termosztatikus szelepeket és hőmennyiségmérő készülékeket szereltek fel, az épületeket önálló hőközponttal látták el. A munkálatokkal éppen a fűtési szezon kezdetére készültek el.

A kivitelező szerint így legalább harmincszázalékos lesz a megtakarítás a fűtési számlában. A lakók az átalakítás költségét öt évig részletekben fizetik (havi 1200–1800 forint, lakásmérettől függően), a vállalkozó addig öt százalék engedményt ad a számlákból. A futamidő letelte után természetesen a lakóké a teljes megtakarítás.

A fűtési idény kezdetétől eltelt két hónap már hozott bizonyos tapasztalatokat. A Győrhő úgymond „szakmai érdekeltségből" figyelemmel kíséri a projektet. A vállalkozó kivitelező ígérete valós: a szóban forgó öt épületben legalább 30, de van, ahol 40 százalékkal csökkent a hőenergia felhasználása. A Győrhő igazgatója, H. Szováti Miklós azonban azt is elmondta lapunknak: úgy tapasztalják, sokaknak meg kell tanulniuk, hogyan is tudnak valójában takarékoskodni.
Azt vették ugyanis észre a szakemberek, hogy a felszerelt berendezéseket, például a termosztatikus szelepeket sokan nem tudják megfelelően kezelni. Ezeken a szelepeken a skála 0–5 fokozat között állítható – nem csupán egyszer, hanem bármikor, ha valaki úgy gondolja, hogy hűvösebb vagy melegebb helyiséget kíván. Furcsa gyártási technikai visszásság, hogy a Radal radiátorokon lévő fekete gomb fordítva működik: akkor van zárva, ha a jelzés párhuzamosan áll a radiátorra, illetve a csővel. Aki hűvösnek érzi radiátorát, fordítsa a gombot keresztbe!

H. Szováti Miklós arról is beszélt, egészen biztosan sok észrevétel érkezik majd hozzájuk az idényben a már szigetelt épületekből, hogy miért fűtenek olyan nagyon. Nos, ezek a „becsomagolt" házak (műanyag nyílászárókkal, külső szigeteléssel ellátva) valóban jól tartják a hőt. Előfordulhat, hogy 26 fok is van a lakásokban. Csakhogy a hőszolgáltató nem tud alacsonyabb hőfokú vizet produkálni, mert ugyanarról a hőközpontról más, még szigeteletlen épületek is kapnak fűtést, ott viszont fáznának. Az igazi megoldás az, hogy a valódi takarékossághoz nem elé a szigetelés, a fűtési rendszert is át kell alakítani.

Békési Jánostól, a XXX. Lakásszövetkezet elnökétől megtudtuk: azokban az épületeikben, ahol a kísérletben átalakították a rendszert, valós az ígért megtakarítás. Ezt ugyan a lakók a fűtési számlákban még nem nagyon érzik, mert egy tavalyi átlag alapján fizetnek díjat, egyformán, függetlenül attól, hogy melyik lakásban ténylegesen hogyan bánnak a szabályozási lehetőséggel. A radiátorokra szerelt költségmegosztó műszerek adatait a fűtési szezon végén összesítik, s majd az akkori „végelszámoláskor" derül ki a lakásonkénti takarékosság. Az a 30–40 százalék összesítve bizony sok ezer forint lehet. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr az óriások földje lett

Győr - Több mint tíz bevásárlóközpont nyílt meg eddig Győrött, s közismert, hogy a sornak még nincs… Tovább olvasom