Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Fürdőjegy és póló a füstmentességért

Nyugat-Dunántúl - Csütörtökön sorsolták ki a „Füstmentes osztály" program három nyertes iskolai csoportját, amelyek belépőt nyertek a győri termálfürdőbe és osztályképükkel ellátott pólót kaptak.
Verseny: 91 jelentkező iskolai osztályból csak 38 maradt versenyben

Az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézete a kistérségi intézetek közreműködésével hirdette meg a „Füstmentes osztály" versenyt, amelynek célja a gyerekkori dohányzás megelőzése és megakadályozása, főleg a 7–8. osztályos tanulók körében. Országos felmérések szerint ugyanis a 13–16 évesek hetven százaléka(!) már kipróbálta a cigarettázást.

A pályázatra olyan általános iskolások jelentkezhettek, akik vállalták, hogy a kiírás ideje alatt nem gyújtanak rá és teljesítik a havonta kapott
feladatokat.

Tóth-Horváth Kinga az Esélyek Házától (balról), Jenes Mária, a megyei ÁNTSZ egészségvédelmi osztályának munkatársa és Hazler Mónika ifjúsági védőnő sorsolta ki a nyertes osztályokat. Fotó: Krizsán Csa
Tóth-Horváth Kinga az Esélyek Házától (balról), Jenes Mária, a megyei ÁNTSZ egészségvédelmi osztályának munkatársa és Hazler Mónika ifjúsági védőnő sorsolta ki a nyertes osztályokat. Fotó: Krizsán Csa


A verseny 91 csapat részvételével indult, de a győri kistérségből 14, a vasiból 13, a zalaiból csak 11 osztály teljesítette a hat hónap alatt a szerződésben foglaltakat. A számos feladat közül a diákoknak képet, plakátot, logót kellett készíteniük, amelyben figyelmeztették a „bagós" felnőtteket és tinédzsereket a dohányzás káros hatásaira.

A szerencse a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium nyolcadik, a lövői Általános Iskola és Óvoda, valamint a szombathelyi Paragvári Utcai Általános Iskola hetedik osztályainak kedvezett. A sorsolást az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézetében tartották, amit az Esélyek Házától Tóth-Horváth Kinga, a megyei ÁNTSZ egészségvédelmi osztályának munkatársa, Jenes Mária és Hazler Mónika ifjúsági védőnő segített. A három nyertes csapat indul az országos nyereményért is, ami 300 ezer forint értékű sportszerutalvány lesz.

A dohányzásmentes ifjúságért

A fiatalok dohányzási szokásait feltáró kutatások eredményei szerint nemcsak a dohányzás kipróbálása, de a rendszeres cigarettázás is egyre fiatalabb életkorban alakul ki. 2003-ban közzétett magyar adatok szerint tíz tanulóból hét már kipróbálta a cigarettázást, és 17,7 százalékuk ezt 10 éves kora előtt megtette. Számos más vizsgálat is bizonyítja, hogy a gyermek-, illetve fiatalkori dohányzás egyre nagyobb közegészségügyi-társadalmi problémát jelent, amelyet az egészségfejlesztés területén kiemelten kell kezelni.


Olvasóink írták

 • 3. Biggus 2008. május 23. 16:19
  „naon baba mindenki de legjobb a lövői 7.”
 • 2. KOVIVI 2008. május 23. 10:05
  „NAON JÓK VAGYUNK CUPP
  KOVIVI

  LÖVŐI 7. OSZTÁLY”
 • 1. KITTIKE 2008. május 23. 10:01
  „JOK VAGYUNK!!!!!!!!!!!!!

  LÖVŐI 7. OSZTÁLY!!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnap a gyerekeké lesz a győri állatkert

Győr - A békák jegyében telik az idei gyereknap a győri állatkertben, 2008-at ugyanis a béka évének… Tovább olvasom