Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Frigyes laktanya: Meddig kell még várni?

Tizennégy évvel azután, hogy a győri Frigyes-laktanya üresen maradt, van egy befektető, aki hasznosítaná. De nincs adásvétel.
Frigyes-laktanya (Kattintson a képekre )
A győri Frigyes-laktanya hasznosítására tervek sorát nyújtották már be az elmúlt években, de eddig egyetlen kapavágás sem történt a területen. A laktanya épületeit – amelyeket a szovjet hadsereg 1989-ben hagyott el – az állam 1990 márciusában adta át ingyenesen a győri városi tanácsnak. Az ingatlant a város 1995-ben az Universitas – Győr Alapítványnak ajándékozta. Az alapítvány azonban néhány hónapon belül nyilvános versenytárgyaláson eladta a Mischek Hungária Építő Kft.-nek.

A tulajdonos jelenleg is a Mischek Hungária Építő Kft., de a tulajdoni lapon 1999 óta széljegyként szerepel egy másik cég tulajdonjog-bejegyzés iránti kérelme. Úgy tudjuk, már az előszerződésig is eljutottak a felek, de – a szóbeszéd ellenére – ezenkívül nem történt előrelépés. Mindezt a Mischek kft.-nél is megerősítették, nincs tehát tulajdonosváltás.

A buszpályaudvar kulcskérdés

Mindez azért fontos, mert a beharangozott bevásárló-, kulturális és szabadidőközpont felépítésének nyilvánvalóan akkor áll neki az ingatlanfejlesztő társaság, ha a tulajdonviszonyok véglegesen rendeződtek. A tervek impozánsak: az egykori kaszárnyában a volt kaszinót megtartanák és új szállodával kapcsolnák össze, a legdélebbi részen lakások, irodák, éttermek épülnének, s részben átépítenék a Schlichter-villát is. A mai buszpályaudvar helyébe többszintes szabadidőközpontot húznának fel parkolókkal.

Itt azonban álljunk meg: a buszpályaudvar kérdése ugyanis az egyik, amely megosztja az érintetteket. A leendő beruházó ugyanis ezzel kezdené a fejlesztést. Információink szerint úgy kalkulál, hogy a helyén épülő bevásárlóközpont hasznából invesztál a laktanya fejlesztésére. „De mi és ki garantálja azt, hogy a katonák által egykor használt épületegyüttes hasznosítására akkor is sor kerül, ha esetleg a tervezettnél kevesebb bevétellel kell számolnia az új tulajdonosnak?" – tették fel legutóbb a kérdést a kételkedők.

Az engedélyt megkapnák


Mindenesetre az tény, hogy Bertold Riehl, az ingatlanfejlesztő Interbonum Kft. ügyvezető igazgatója ismét gyakori látogató Győrben, megerősíti a feltételezést: a cég nem adta fel a több mint tízmilliárdos terveit. Ez persze még kevés, hiszen az előbb is utaltunk rá, nincs aláírás a szerződésen.

A Interbonum Kft. a közelmúltban lakossági fórumra hívta a helyi lakókat és a városrész önkormányzati képviselőjét. Dézsi Csaba András képviselő szerint a körzet érdeke az lenne, hogy valóban történjen már valami, mert a jelenlegi helyzet már tarthatatlan. Azonban ha a közlekedés megoldására nem dolgoznak ki reális tervet, akkor ez a fejlesztés nem megoldást, hanem csak újabb problémákat jelent. Feltétlenül szükséges lenne a Tihanyi Árpád úti aluljáró megépítése, még a beruházás befejezése előtt, amihez azonban a városvezetés akarata is kell.

Azzal mindenesetre számolhat a befektető – tudtuk meg tegnap Balogh József győri polgármestertől –, hogy a műemlékvédelmi szakhatósággal egyeztetve (a laktanya ugyanis 2001-ben műemléki védettség alá került – a szerk.) az építési engedélyt megkapják, a rendezési tervek ugyanis tisztázottak.

Ezzel együtt sem jelenthető ki, hogy Riehl úr gyakori látogatásával biztosra vehető: az ígért két éven belül, a laktanya kiürítésének tizenötödik évfordulóján már nem csak kikandikáló fűcsomók fogadják a területre tévedőket.

Kapcsolódó cikkek >>

Bevásárlóközpont és táblabíróság együtt? (2002-09-23) >>
Jungi: megoldás a Figyes-laktanyára (2002-07-22) >>
Vita a laktanyáról (2002-09-19) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Madárgyűrűzés

A gyirmótiakat a szomszédos települések lakói már évtizedek óta csak „gólyásoknak”… Tovább olvasom