Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Földrengés volt hajnalban Kóny és Ikrény térségében

Kisebb földrengés volt szerdára virradó éjjel Kóny és Ikrény térségében, Győr-Moson-Sopron megyében.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese, Horváth László főhadnagy tájékoztatása szerint a Richter skála szerinti 3,8 erősségű földrengés volt az éjszaka megyénkben, Ikrény és Kóny térségében. Károkról nem érkezett bejelentés az ügyeletre, lakossági jelzés 15 volt.

A főhadnagy elmondta: a közútkezelőktől kért információ szerint kár nem keletkezett, utak, hidak nem sérültek.

Ugyanez mondható el a MÁV és GySEV vasúttársaságoktól kapott tájékoztatás alapján is.

12 óra 7 perc - A földrengés rendkívül gyakori jelenség, a világon naponta akár több tucat is előfordulhat, de ezek legtöbbjének erőssége annyira csekély, hogy csak műszerekkel érzékelhetőek és semmilyen kárt nem okoznak.

Szerdán éjjel nulla óra 56 perckor kisebb földrengés keletkezett Kóny és Ikrény térségében. A rezgés magnitúdója a Richter skálán 3,8 körüli volt. Többen érezték a rengést, álmukból felkeltek. A földrengést az MTA GGKI Szeizmológiától Kiszely Márta szeizmológus faxon megerősítette és egyben tájékoztatott arról, hogy Magyarország területén évente 100-120, kisebb, mint 2,5 magnitúdójú földrengést regisztrálnak az érzékeny szeizmológiai hálózat segítségével, melyek nagy része nem éri el az érezhetőség határát. A rengések gyakorisága alapján, az ország területén évente négy-öt 2,5-3,0 magnitúdójú, az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat  még nem okozó földrengésre kell számítani. A 3,0-3,9 magnitúdójú földrengés - mint amilyen Kóny és Ikrény térségében jelentkezett - a rengés erejét tekintve még nagyon gyenge, károkat nem okoz, de jól érzékelhető. A lakosság pl. a bútorok rezgését, csillár kimozdulását érzékelheti, a szekrények ajtajában lévő üvegek berezonálnak, kinyílhatnak a szekrényajtók, edények megcsörrennek, a falakon nagyon vékony hajszálrepedések, ill. vakolatrepedések keletkezhetnek.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei ügyeletére és a győri tűzoltóság híradóügyeletére összesen 18 állampolgári érdeklődő, tájékoztató telefonhívás érkezett, kárbejelentés azonban nem. Az igazgatóság ügyeleti szolgálata felvette a kapcsolatot a társszervekkel, a gázszolgáltatóval, az E-ON-nal, a vasúttársaságokkal az esetleges károk felmérésére. A földrengés a gázszolgáltatásban és az áramszolgáltatásban fennakadást nem okozott, a szolgáltatókhoz hiba,- és egyéb bejelentés nem érkezett. A MÁV és a GYSEV vonalain vezetékszakadást, vasúti pályarongálódást nem tapasztaltak.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az állampolgárok védelme érdekében a megyében lévő veszélyes anyagot gyártó, tároló, felhasználó üzemeket értesítette, a visszajelzések alapján az ott található üzemekben sem keletkeztek károk, veszélyes anyag tárolók nem sérültek.

 Felkészültünk a bevetésirányítási központ megalakítására is a beledi  eset mintájára, hiszen megyénkben legutóbb 2004. május 25-én Beled községben érzékeltek 3,7 magnitúdójú földrengést, ami akkor károkat is okozott, hiszen a  településen épületek kéménye, ill. tűzfalakról téglasor dőlt le, több családi ház falán, válaszfalaiban hajszálrepedések keletkeztek. Az akkori károk indokolttá tették bevetésirányítási központ megalakítását, a különböző kárhelyszíneken folyó munkálatok koordinálását, erre azonban a mai Kóny, Ikrény térségében keletkezett földrengés kapcsán nem volt szükség. Mint ahogy a pénteken megalakított MOSON Mentőcsapat is készen állt a feladatok végrehajtására, azonban bevetésükre, kárhelyszínre vezénylésükre nem volt szükség. 

Célszerű magatartási formák földrengés esetén:

Földrengés esetén a legnagyobb veszélyt a megsérülő épületek leomló falai, lezuhanó szerkezeti elemei jelentik, ezért legfontosabb az épület mielőbbi elhagyása. Ne akarjunk mindenáron azonnal kimenekülni! Meg kell várni a legcélszerűbb pillanatot, vagyis a rengések közti szüneteket. 
Amennyiben nem lehetséges az épület azonnali elhagyása, úgy valamilyen erősebb bútordarab alatt célszerű ideiglenes menedéket keresni.

Ha helyiségben nincs olyan berendezési tárgy, mely védelmet nyújthat, célszerű a legvastagabb falakkal határolt sarokba kuporodni. Fejünket összefont karjainkkal, vagy összehajtott ruhával védhetjük.

Az előrengések általában rövid ideig (10-30 mp) tartanak és néhány perces, esetleg tíz perces szünetekkel követik egymást. Ezen időszakot célszerű kihasználni a kimenekülésre.

Ha erre lehetőség van, célszerű a lakást áramtalanítani, a nyílt lángot kioltani.

Az épületből való kimenekülés során senki ne kísérelje meg értékeinek, vagyonának kimentését. Ezzel sok időt veszíthet és a különböző tárgyak akadályozhatják a mozgásban.

Hűvös idő esetén a kimenekülést megelőzően a legszükségesebb meleg felsőruházatot magunkhoz kell venni, mert előfordulhat hogy a földrengés elmúltáig akár több órát kell a szabadban lenni.

Az épület elhagyása után célszerű a szabadban házaktól, épületektől, fáktól, elektromos vezetékektől távol elhelyezkedni. Ezek romosodás, összeomlás, eldőlés esetén veszélyt jelentenek a körülöttük tartózkodókra.

A magas épületekből történő kimenekülés esetén fokozott körültekintéssel kell eljárni, mivel ezek elhagyása hosszabb időt igényel.
Ilyen esetben soha nem szabad a liftet használni!

A földrengés hatására az elektromos vezetékek megrongálódhatnak, a felvonók szerkezeti elemei deformálódhatnak, ami lehetetlenné teheti működésüket. Az ilyen körülmények között a liftben rekedt személyek kimentésére kevés az esély.

Azokból az épületekből, amelyekben sokan tartózkodnak, fokozott óvatossággal kell kimenekülni. Az épület elhagyásakor kerülni kell a torlódást és a pánikot, gyorsan, de soha nem futva kell közlekedni.
A futó ember ugyanis könnyebben elveszítheti egyensúlyát és aki ilyen helyzetben elesik, azt a tömeg könnyen agyontaposhatja.

Célszerű magatartási formák földrengés után:

Leszakadt elektromos vezetéket megközelíteni, vagy megérinteni tilos!
Kerülni kell azokat a helyeket, ahol tűz keletkezett.
Az épületekben és az utcákon keletkezett tüzek oltásával senki se kísérletezzen.

A közművek sérüléseinek a lehetőségekhez képest el kell kerülni, ezek ugyanis veszélyesek lehetnek.

Az utcákon gyalogosan történő közlekedés esetén célszerű középen haladni. Ezzel csökkenthető a megrongálódott épületek leomló részei által okozott balestek valószínűsége.

Földrengés esetén is célszerű kisebb csoportokban, de legalább kettesével közlekedni.

Kerülni kell a nagyobb csoportosulásokat, mivel az emberek ilyen helyzetben hajlamosak a pánikra, viselkedésük kiszámíthatatlanná válhat. A rémült tömeg elsodorhatja, vagy eltaposhatja a közéjük került személyeket.

A földrengés sújtotta területről való kimenekülés legbiztonságosabb módja a gyalogosan történő közlekedés.

A romok alá került személyek kimenekítésére csak abban az esetben célszerű vállalkozni, ha törmelék kézi erővel veszélytelenül eltávolítható.
Könnyebb sérüléseket bárki elláthat, aki ismeri az elsősegélynyújtás alapvető szabályait. Súlyosabb esetekre csak az vállalkozzon, aki alaposan ismeri az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

Amennyiben vegyi anyagok kiáramlását észleljük, legfontosabb a környék elhagyása.

A földrengés által érintett településekre visszatelepülni csak akkor célszerű, ha azt a hatóságok javasolják.


9 óra 32 perc - Megkérdeztük az ikrényieket, hogy érezték-e az éjjeli földrengést és akikkel beszéltünk, azok fele nem vett észre semmit, nem ébredt fel hajnalban. Akik érezték a földrengést, azok rövid, halk morajlásról számoltak be és arról, hogy kicsit mozgott az ágyuk. Kissé megijedtek, néhányan kifutottak az utcára és megnézték, történt-e valami házukkal. Azonban nem félnek, nem tartanak újabb és nagyobb rengésektől.

Németh Tamás polgármester hajnali fél egyig dolgozott, és mivel a vasút mellett lakik, azt hitte, hogy egy jól megrakott szerelvény haladt el háza mellett, mert az ilyen szokott rezgéseket okozni. Korán reggel édesapja mondta neki, hogy szerinte földrengés volt. A faluvezető délelőtt azzal foglalkozik, hogy a község összes intézményét átvizsgáltatja, keletkezett-e bennük kár. Egyelőre semmi nyomát nem találták az épületekben sérülésnek és a lakosok se számoltak be ilyesmiről. A polgármester felkészült az ilyen helyzetekre, ám szerinte ezúttal más tennivalója nincs. Úgy véli, nem volt jelentős az éjjeli földrengés és ennél nagyobbra ezen a környéken nincs esély.
 

7 óra 52 perc - A két említett település polgármesterének nincsen tudomása arról, hogy okozott volna komolyabb károkat a Richter-skála szerint 3,8-es erősségű földmozgás.

Aller Imre (független), Kóny polgármestere és Németh Tamás (független) ikrényi településvezető is azt közölte szerda reggel az MTI-vel: órákon belül tudnak végleges adatot közölni az esetleges károkról.

A kormányhivatal illetékesei már érdeklődtek a települések vezetőinél arról, van-e szükségük sürgős segítségre.

A katasztrófavédelem megyei ügyeletének szerda reggeli tájékoztatása szerint sem az áram-, sem a gázszolgáltatásban, sem a vasúti közlekedésben nem okozott fennakadást a földmozgás.

Az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet Szeizmológiai Obszervatóriuma korábban azt közölte az MTI-vel: a négy perccel 1 óra előtt történt, a Richter-skála szerint 3,8-es erősségű földmozgást többen érezték, álmukból felébredtek.

Kiszely Márta szeizmológus közleményében ismertette: Magyarország területén az érzékeny szeizmológiai hálózat segítségével évente 100-120 kisebb földrengést regisztrálnak, ezek nagy része nem éri el az érezhetőség határát. A rengések gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt 2,5-3,0-as magnitúdójú, az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okozó földrengésre kell számítani. Jelentősebb károkat okozó rengés 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5,5-6,0-os magnitúdójú földrengés 40-50 évente történik.

Hajdú Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI megkeresésére elmondta: személyi sérülésről, anyagi kárról eddig nem érkezett bejelentés, csak arról, hogy észlelték a földmozgást.

A katasztrófavédelem ügyeleti szolgálata megkezdte a közműszolgáltatók és a térségben lévő veszélyes ipari létesítmények értesítését, illetve monitorozását arra vonatkozóan, hogy okozott-e bármiféle üzemzavart a földrengés.

A közműszolgáltatók eddig nem jelezték, hogy emiatt probléma keletkezett volna a víz-, a villany- vagy a gázellátásban, és eddig még arról sem érkezett visszajelzés, hogy az ipari létesítményeknél történt volna bármilyen rendellenesség. A vasúttól sem érkezett jelzés eddig sínek megrongálódásáról vagy felső vezetékek leszakadásáról - mondta Hajdú Márton.

Előzmények:

Kisebb földrengés volt szerda hajnalban Magyarország területén, Kóny és Ikrény térségében, Győr-Moson-Sopron megyében. Kisebb földrengés volt szerda hajnalban Magyarország területén, Kóny és Ikrény térségében, Győr-Moson-Sopron megyében. A négy perccel 1 óra előtt történt és a Richter-skála szerint 3,8-es erősségű földmozgást többen érezték, álmukból felébredtek, de károkról nem érkezett bejelentés - közölte az MTI-vel az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet Szeizmológiai Obszervatóriuma.

Kiszely Márta szeizmológus közleményében ismertette: Magyarország területén az érzékeny szeizmológiai hálózat segítségével évente 100-120 kisebb földrengést regisztrálnak, amelyek nagy része nem éri el az érezhetőség határát. A rengések gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt 2,5-3,0-as magnitúdójú, az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okozó földrengésre kell számítani. Jelentősebb károkat okozó rengés 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5,5-6,0-os magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki.

Hajdú Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI megkeresésére elmondta: személyi sérülésről, anyagi kárról eddig nem érkezett bejelentés, csak arról, hogy észlelték a földmozgást.

A katasztrófavédelem ügyeleti szolgálata megkezdte a közműszolgáltatók és a térségben lévő veszélyes ipari létesítmények kiértesítését, illetve monitorozását arról, hogy okozott-e bármiféle üzemzavart a földrengés.

A közműszolgáltatók eddig nem jelezték, hogy emiatt probléma keletkezett volna a víz-, villany- vagy gázellátásban, és eddig még arról sem érkezett visszajelzés, hogy az ipari létesítményeknél történt volna bármilyen rendellenesség. A vasúttól sem érkezett jelzés eddig sínek megrongálódásáról vagy felsővezetékek leszakadásáról - mondta Hajdú Márton.

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. Szemerei62 2011. november 04. 12:36
  „Győrszemerén is lehetett érezni, arra riadtunk hogy mozog az ágy alattunk és zörögnek a bútorok. Pár másodpercig tartott csak, de nagyon félelmetes volt.”
 • 60. Túrabakancs 2011. november 02. 22:20
  „Azt azért tudni kell, hogy a talaj nem egyformán vezeti a rezgéseket, még pár
  száz méteren belül is eltérő lehet az adott föld rétegződése. Ahol homokosabb, lágyabb
  a talaj, ott nem érezni általában a kisebb lökéseket, de ahol tömöttebb, kövesebb a
  talaj szerkezete, akár a károk is látványosak lehetnek adott esetben, még 3-8-as kicsinek
  mondható földrengés esetén is. Én sajnos nem éreztem a rengést, pedig minden apró
  zajra felébredek. A szobában lévő kutyám sem jelzett, bár ha visszaemlékezem, akkor
  rémlik valami, mintha a fülemet nyaldosta volna a kutymorgó valamikor az éjjeli órákban.
  Lehet így vezette le a stresszt.”
 • 59. mrcsopi 2011. november 02. 22:13
  „Azoknak akik poénkodnak csak annyit üzennék éljenek át egy hasonló földrengést.Mosonszentmiklóson még mély morajlást is lehetett hallani.”
 • 58. Dwatson 2011. november 02. 21:51
  „Kóny és Ikrény között van még két falu:Rábapatona és Enese!
  Patonán azt hittem hogy a Bandi fordult meg a pótkocsis teherrel a ház előtt,ahogy szokott,mire jobban felébredtem,rájöttem hogy ilyenkor már ő is alszik,szerencsére én is aludtam tovább.”
 • 57. Pama58 2011. november 02. 20:14
  „A mért rengést az elkövetkező napokban utórengések követik, amit be se mondanak.
  A beledi, majd a répcelaki rengéskor csak két-három kisebb repedés lett a házunkon, két hét múlva már 1-1,5 cm-es rés volt a helyén. Figyeljétek és hívjátok a biztosítót. Azóta is javítgatjuk, de időről időre elválik egymástól a két rész. És sajnos azóta házunk állaga nagyon romlik, sok-sok repedés keletkezett a falainkon és a plafonon is, ahol 30 évig egy szem repedés nem volt.”
 • 56. kisnyanya 2011. november 02. 20:13
  „Nagyszentpálon is lehetett érezni!Persze azt hittem álmodom,hogy mozog az ágy és zörögnek a redőnyök,de mire felültem az ágyamban ijedten már csak egy morajlást hallottam,és persze amikor hallottam a rádiót reggel,akkor eszméltem rá,hogy nem álom volt,hanem valóság!”
 • 55. kenderice 2011. november 02. 20:02
  „A földrengés meglátogatta az Orbán sújtotta vidéket!”
 • 54. robi04 2011. november 02. 19:36
  „50.:P”
 • 53. sutyu 2011. november 02. 19:19
  „Csak azt nem értem, hogy miért Ikrényt és Kónyt emlegetik, holott Rábapatonán volt a földrengés epicentruma. Félreinformált média... Erről ennyit.”
 • 52. bali00004 2011. november 02. 18:00
  „vagy csak a Kónyi bika kanyarintott!:-) vicceltem. de van egy ilyen mondás. miért is? egyszer hallottam a történetet, de már nem emlékszem rá.:-))”
 • 51. Rozikavagyok 2011. november 02. 17:32
  „Györujbaráton lakom éjjel 1-órakor arra ébredtem

  minha bedobtak volna valamit a szobám sarkában. A szekrényen tartok egy üveget amiben gyüjtöm az öt forintosokat és zörgött bent a pénz.Nem tudtam hova tegyem ezt a jelenséget. Délelött hallottam a hírekben, hogy földrengés volt. Mindenre gondoltam csak erre nem.”
 • 50. tradermike 2011. november 02. 17:12
  „Nálam épp Matolcsy beszélt a TV-ben a jövő évi inflációs várakozásokról. Hát csoda, hogy megmozdult a plafon? :o)”
 • 49. bübü 2011. november 02. 16:28
  „Akkor ezek szerint még altatót nem kell felíratnom! Szerencse hogy a szobában nincsen vitrin,nem csörögtek a poharak,60 kiló meg már rég elmúltam,úgyhogy az ágy se ment alattam.Remélem a világvégét is így végig alszom!”
 • 48. fenesbarieszter 2011. november 02. 14:51
  „Nagyon kellemetlen érzés volt. R.patonán ért a rengés minket. Mind a négyen felriadtunk, megindult az ágy, csörögtek a poharak, zörögtek az ablakok, ajtók és az egész ház rezgett. Rettenetes, félelmetes robaj, kísérte. Az állatok is megérezték. Hamar lezajlott, de nem szeretném újra megélni. Nappal sem jó, de éjszaka, amikor erre ébred álmából az ember és azt sem tudja hirtelen hol van, vagy álmodik-e még? De akkor mi lehet olyan helyen, ahol minimum 6-os erősségű a mozgás? Belegondolni is rossz, meg abba is, hogy ez ellen tenni sem tudunk igazán .”
 • 47. mugen 2011. november 02. 13:56
  „Győr, Zrínyi utca. Megmozdult az ágy, az ablak rezgett, a bútorok megreccsentek. Olyan érzés volt, mintha egy álló hintaágyat hirtelen, váratlanul meglöktek volna alattam egy pillanatra. Kb 2másodpercig tartott, de nagyon félelmetes érzés volt. A hirtelen történő, minden előrejelzés nélküli, érthetetlennek tűnő, ismeretlen és váratlan esemény miatt olyan félelmetes mindezt átélni abban a pillanatban. Utólag már könnyű azt mondani, hogy bagatell.”
 • 46. Pepiii 2011. november 02. 13:50
  „Én Csornán lakom, a 85-ös számú főút mellett közvetlen. Itt minden nap minden órában remek az egész ház..észre se venném ha földrengés lenne.”
 • 45. bocikriszti 2011. november 02. 13:28
  „szintén hülyén éreztem magam reggel mikor meséltem hogy éjjel meg mozdult az ágyam:) kitaláltak a munkatársaim már mindent, a hülyeségtől a perverzig:) na de mikor bemondták....nagyon rossz érzés erre ébredni, pedig azért nem Ikrény közelébe lakok, hanem Ady városba. nem szeretnék ennél nagyobbat, tuti.”
 • 44. kriszton79 2011. november 02. 12:38
  „Hát viccesnek én sem nevezném, bár délelőttig, amíg nem meséltek erről az egészről, totál hülyének gondoltam magamat :) Én is felriadtam éjjel, és az volt az érzésem, h megmozdult a ház, és mintha vmi hangot is hallottam volna... persze végigfutottam a lakáson, nem láttam semmi különöset... a kutyák is csendbe voltak, gyerekek aludtak, szóval azt gondoltam, hogy hülyülök és ezért már hallucinálok... Amit nem tudtam hova tenni, az az, hogy utána egy órán keresztül alig tudtam visszaaludni és nagyon rossz érzésem volt, és minden apró neszre figyeltem, h mi lehet az... Mostanra megnyugodtam.... mégsem hallucinálok, vagyis még nem léptem a hülyülés rögös útjára :)))”
 • 43. Coffee 2011. november 02. 12:26
  „Tényleg nem vicces, mikor ülsz a fotelba és egyszer csak mint ha ráncigálnák a fotelt és zörög minden!”
 • 42. tutyika83 2011. november 02. 12:22
  „Győrben a Nádor utcában este óta fura zajok voltak a lakásban.Hajnali 1 előtt valamivel még néztem a tv-t.Olyan érzés volt ez a földrengés mintha az egész házat oldalról erősen meglökték volna.Egy pillanat műve volt csak az egész.Minimális pohárcsörgéssel.”
61 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közlekedésbiztonságot javító tükröt helyeztek ki Adyvárosban

Újabb közlekedésbiztonságot javító tükör került kihelyezésre Radnóti Ákos választókörzetében… Tovább olvasom