Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Finom lesz a pázmándi dinnye

Valamikor hatan-nyolcan termesztettek dinnyét a megyében, mára egyetlenként a pázmándi Bacsa család foglalkozik vele. A legnagyobb méretű honi gyümölcs az idén finom lesz, a dinnyét megmentette az aszálytól néhány kiadós eső.
A pázmándfalui Bacsa Istvánnak 25. dinnyés idénye a mostani mint önálló gazdának. A megyében fél tucatnál is több dinnyéző volt, tanácsért szinte mindegyikük megfordult Pázmándon. Kikopott mindegyikük, Bacsa István, aki fiával dolgozik, maradt az egyetlen, aki kereskedelmi mennyiségben termeszti a dinnyét.

Tíz hektár a birtok

Pázmándfalutól keletre terül el a Bacsa-birtok. A tízhektáros dinnyeföld túloldalán jóval hatalmasabb táblában gyökérzöldség. A dinnyés szélén autóbuszból átvedlett csőszkunyhó. Páratlan onnan a panoráma, rálátni a Pannonhalmi Főapátságra.
– A fóliás dinnyetermesztés februárban kezdődik, a szabadföldi márciusban. A jól előkészített talajba ültetjük ki a palántákat, aztán tisztán kell tartani a földet – avatja be a laikust a gazda a szakma fogásaiba. – A fóliás nevelés ötször nagyobb költséggel jár, mint a szabadföldi, aztán százból kilencven esetben meg nem éri meg. Valamikor negyven hektáron is termeltem dinnyét, ma vakmerőség lenne ez. Most úgy tíz nappal előre vagyunk a dinnye érésében, két hete nagyon rosszak voltak a kilátások, az elmúlt hét négy kiadós zápora biztosan megmentette az aszálytól a gyümölcsöt. Már elmondhatom, hogy finom lesz az idei dinnyénk.

Idény: hat hét

Bacsa Istvánék három fajtát termesztenek, amerikai, holland és a szigetcsépi fajtákat. Külsőre nagy többségben a csíkos dinnyéket. Tizenöt éve még a vásárlók a fekete dinnyét keresték. Egy hektárról 200 – 300 mázsa termés várható és hat hét, mire a különböző idejű, kötésű dinnyék beérnek. Ez az igazi dinnyeidény.
A laikustól elmaradhatatlan – mikor tudja a gazda, hogy megérett-e a dinnye ? – kérdésre Bacsa úr azt mondja, elárulja a színe, a hangja, és megmondatja a tapasztalat.
– Ez, de tényleg ez a legnehezebb a mesterségben. Száz kiló dinnyéből megengedett, hogy hét kiló nyers, tehát éretlen vagy túlérett legyen. Egyszer azt mondtam egy vevőmnek, ha száz dinnyéből talál kettőt, amelyik nem jó, ingyen elviheti az egészet. Egyet nem talált. Ennél is nagyobb baj, hogy korábban és ma is süketek és vakok módjára dolgozik a parasztember. A szakfolyóiratokból százszor előbb olvasok arról, hogy áll a világban a strucc- és a csincsillatenyésztés, mint hogy mi várható a dinnye- vagy a zöldségpiacon. Ezért kell, hogy elautózzak Cecére, Meggyesházára, a dinnye hazájába és megbecsüljem, milyen termés várható. Ez nagyon drága. Az idén már volt három ilyen körutam és még lesz egy-kettő.
„ Nem apámtól, hanem nagy- és dédapámtól tanultam a dinnyézést. Nem sok fortélya van, de annak a kevésnek az elsajátításához valójában sok évre van szükség. "

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falfestmények a vasút alatt

Tavaly nagy siker volt Győrött a graffitifesztivál. A marcalvárosi részeket összekötő aluljárókat… Tovább olvasom