Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Fiatalok az erőszakos társadalomban

Győr - Valamivel kevesebb fiatal-, illetve gyermekkorú bűnelkövető vált ismertté Győrben a korábbi évekhez képest, de nagy a latencia. Míg 2006-ban a 14–18 évesek közül 251, tavaly 208 elkövető ellen folytatott eljárást a rendőrség.
„Fiatalok, alkohol, erőszak" címmel rendezett szakmai napot a Győri Rendőrkapitányság, amelyen Horváth Csaba alezredes, városi kapitány a gyermek- és fiatalkorúak által, illetve ellenük elkövetett bűnesetek alakulását elemezte.

A kapitány elmondta, hogy a fiatalok által leggyakrabban elkövetett bűncselekmények a lopás, rongálás, testi sértés, rablás, illetve a garázdaság.

Győrben az érintett korosztály kedvelt találkozóhelye a Kálóczy tér, ahol a diszkókban éjszakánként sok a gyermekkorú is. Jellemző a fiatalok túlzott alkoholfogyasztása. Tavaly Révfaluban az összes bűncselekményt figyelembe véve a fiatal sértettek aránya meghaladta a 20 százalékot.

A fiatalok sérelmére elkövetett vagyon elleni bűncselekményekkel egy főre vetítve 31.400 forint volt az okozott kár. Horváth Csaba elmondta, a bevezetett megelőző intézkedéseknek köszönhetően némi csökkenés tapasztalható a fiatalok és gyerekek által elkövetett bűncselekmények számában. Míg 2006-ban 251, 2007-ben 217, tavaly 208 fiatalkorú elkövető vált ismertté a kapitányság illetékességi területén.


A szakmai napon Kaliba Edit őrnagy, a kapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője ismertette a „Közterületek rendjének fokozása" című komplex pályázati program lefolyását. A programra mintegy 5 millió forint állt rendelkezésre, amiből a szakmai csoport prezentációkat készített, amelyek segítségével tantestületeknek, illetve a szülőknek szülői értekezleteken mutatták be a fiatalkori bűnelkövetések megelőzésének lehetőségeit. A szórakozóhelyek tulajdonosait is bevonták a programba.

A Győri Városi Ügyészség vezetője, dr. Takács Róbert az eljárási tapasztalatokról tájékoztatta a szakmai nap résztvevőit. Hangsúlyozta, hogy a program során 6 általános és 10 középiskolába jutottak el, 2 ezer diákkal, 1800 tanárral, szülővel ismertették meg a fiatalkori bűnelkövetés, illetve áldozattá válás megelőzésének lehetőségeit. A szakmai nap végén a részt vevő fiatalok tartottak fórumot a témában.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csecsemőszínház

Győr - A Vaskakas Bábszínházban a hétvégén utoljára játsszák vasárnap délelőtt 10 órakor a… Tovább olvasom