Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Féltik a fenyvest a kisbácsaiak

„Maradjon az erdő! A csónakázó csak mese!" – kiáltották a kisbácsaiak a lakossági fórumon
Háromszor annyian gyűltek össze minap Bárány István győr-kisbácsai önkormányzati képviselő fogadóóráján, mint általában szoktak. A napirendre került téma, a szitásdombi fenyves és környékének ügye láthatóan sokakat érzékenyen érint. Az iskolai tanteremben még az asztalokon is lakosok ültek, amikor a terület tulajdonosait képviselve Nemeskéri Attila ismertette fejlesztési koncepcióját. Ahogy lapunk április 30-i számában „Három városrésznek egy tó" címmel már írtunk róla, a terv szerint az erdő helyén lakópark épülne, de „kárpótlásként" a Bálványosi-nádast csónakázótóvá mélyítenék, parti sétányt, parkerdőt, strandot, szolgáltatóövezetet is kialakítanának a közelben.

Túl szép, hogy igaz legyen

A tájékoztatót a lakosok hozzászólásaikkal többször félbeszakították. Firtatták azt, hogyan került magántulajdonba a fenyves, hogyan bánna vele egy jó gazda, és azt, miért szemetes. Felajánlották, hogy segítenek megtisztításában. A felvázolt ötleteket a legtöbben hitetlenkedve fogadták. Az egyik környékbeli számítása szerint a teljes koncepció megvalósítása jóval többe kerülne, mint amennyi nyereséget hozhatna. Arra a kérésre, hogy „Láthatnánk költségvetést?", Nemeskéri tömören válaszolt: nem. Később annyit mondott, kalkulációkat folytatnak, forrást keresnek, pályázati úton is. Úgy vélte, a fórumnak nem a múlt eseményeire, hanem a jövő lehetőségeire kellett volna koncentrálnia, azokra a fejlesztésekre, amelyek a lakosok érdekeit is szolgálják. Megemlítette: a fenyves és a nádas tűzveszélyes.

Előbb az egyeztetés...

Aláírások a fenyvesért
– Aki másokkal, kérés nélkül jót akar tenni, annak azt alázattal kell tennie. Először meg kellene beszélnie az érintettekkel, utána kellene terveznie – jegyezte meg dr. Ottófi Rudolf. A fenyves közelében élő Horváth Emil sem hiszi, hogy a beruházó a lakóparkon kívüli ötleteit is megvalósítaná, az önkormányzatnak pedig szerinte másra sincs elegendő pénze, nemhogy tóásásra. Bognár Ferenc, aki az erdő mellett lakik, úgy véli, a teljes koncepció megvalósíthatatlan. Neki egyáltalán nem szimpatikus a beruházó hozzáállása a lakosokhoz.

Bárány az erdőről

Tiltakozásukat a fakivágás és az erdőterület rendezési tervben való átminősítése ellen a megjelentek az önkormányzati képviselő kérésére kézfeltartással megerősítették. Céljuk érdekében már szórólapokat is terjesztenek és háromszáz aláírást összegyűjtöttek. Mindezek miatt Bárány megígérte: az önkormányzatnál támogatja törekvésüket.
– Ma már egy befektető nem diktálhat, a magán- és a közérdeket össze kell hangolni. A várossal szemben egy vállalkozói csoport tartósan nem menetelhet. Változtatást javasolhat, de azt véleményeztetnie kell. A „zöld" fejlesztésnek, amilyen egy tó is, örülök, de annak nem lehet túl nagy ára, mondjuk egy erdő elvesztése.

Szerintem megakadályozható a fenyves kivágása azzal, hogy a rendezési terv nem teremt lehetőséget a terület beépítésére. A lakosok érdekeinek kell érvényesülniük, ők pedig elutasítják az új lakóparkot, ragaszkodnak az erdőhöz, a nádas pedig amúgy is az önkormányzaté – szögezte le a városrész képviselője és hozzátette: a rendezési terv módosítása várhatóan júniusban kerül a közgyűlés elé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindentudás Egyeteme Győrben

A mára nemzetközi sikereket elért Mindentudás Egyeteme ősztől Győrben nyitja meg kapuit. Tovább olvasom