Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Felmentette Rédly Elemért a püspök

Egészségi állapota miatt felmentette Rédly Elemért, a győr-szabadhegyi plébánost Pápai Lajos megyés püspök. A katolikus pap neve az államadósság elleni összefogás miatt ma már országosan ismert.

A Kisalföldnek elmondta: örömmel fogadta a püspök felajánlását: „a világ legtermészetesebb dolga, hogy a mi szolgálatunk sem tart örökké, hiszen ötvenhárom éve szenteltek pappá." A hittudományi főiskolán betöltött megbízatása megmarad.

Nem új keletű gyakorlat az egyházmegyék életében, hogy a pünkösd utáni papszentelést átszervezések követik, a most augusztusra tervezett változások azonban Rédly Elemér neve miatt országos érdeklődésre tarthatnak számot.

Mint arról a Kisalföld is többször beszámolt: a győr-szabadhegyi plébános egymillió forintos felajánlásával létrehozója az Összefogás az Államadósság Elleni Alapnak, amely a múlt héten tartotta alakuló ülését. A Kisalföld ismét megkereste a plébánost és felmentésével kapcsolatban az egyházmegyei hivatalt is. J. Kovács Andrea, az egyházmegyei hivatal sajtóreferense elmondta: az atyát egészségi állapota miatt, az ő egyetértésével menti fel a püspök, egyébként a hittudományi főiskolán betöltött megbízatása megmarad. Szolgálatát augusztustól Tájmel Antal, a csornai Jézus Szíve-plébánia papja látja el.

Rédly Elemér elmondta: valóban az egészsége teszi indokolttá a döntést, mert legfőbb panasza – mint vallja –, hogy 77 éves.

– A jelen változások okán a püspök atya megkérdezte tőlem – felajánlva a választási lehetőséget –, hogy mit szólnék a felmentésemhez, mire én azt mondtam, hogy örömmel fogadom el – mondja Rédly Elemér. A főiskolai munkát továbbra is folytatom, de a plébánosi szolgálat egyre nagyobb terhet jelentett – avat be a részletekbe az atya, akitől azt kérdeztük, mi okozta a legfőbb nehézségeket.

Rédly Elemér
Rédly Elemér


– Leginkább az állóképességemet tette próbára a munka, ebben a melegben például egy temetés megtartása már nem az én szervezetemnek való, talán a szívem sem bírná sokáig. Nincs ebben semmi különleges: a világ legtermészetesebb dolga, hogy a mi szolgálatunk sem tart örökké, hiszen ötvenhárom éve szenteltek pappá – reagált megkeresésünkre az államadósság elleni mozgalom kezdeményezője. Kérdésünkre hozzátette: még nem tudja, mikor tartja utolsó miséjét.

Olvasóink írták

 • 14. öröksoproni 2011. június 22. 11:36
  „Sajnálom a csornaiakat, akik Antal atyához jártak. 8 éves koromtól 19 éves koromig a soproni gyülekezetébe jártam, remek pásztor. Persze túl jól végezte a dolgát, elhelyezték. Pedig a Szentlélek templomi ifjúsággal együtt remekül összefogtak minket. Nem értek egyet a felülről jövő áthelyezgetésekkel, mert megszakítja a lelki munkát. Jobb a protestánsoknál, hogy addig marad, amíg a gyülekezet elégedett vele és meghívásos alapon ők választják ki a lelkészüket.”
 • 13. kerteszb 2011. június 22. 09:24
  „A szellemi állapotával lehet némi probléma, ha pénzt ad az enyveskezű fijjugnak, cseppet a tengerben.”
 • 12. okostojas007 2011. június 22. 08:59
  „isten pénzét nem lehet két kézzel szórni..
  pláne egy olyan államnak aminel az isten pénze sem elég....”
 • 11. annobon 2011. június 22. 08:25
  „"A főiskolai munkát továbbra is folytatom, de a plébánosi szolgálat egyre nagyobb terhet jelentett" Ha minden katolikus pap 62 éves korában nyugdíjba menne, kiürülnének a plébániák...”
 • 10. Kis.Virág 2011. június 21. 23:45
  „Kedves Olvasók!
  Ez a cikk egy győri plébános nyugdíjazásáról szól illetve megemlítik, ki folytatja a szolgálatot helyette. Erre mit olvashatunk rögtön a hozzászólásokban? Támadást, pocskondiázást, hátsó szándékot... csupa személyeskedő ostobaságot. Szégyellem magam Önök helyett! Biztos vagyok benne, hogy mindkét plébános úr áldozatos munkát végzett és fog még végezni.
  Az, hogy Csornán kivel mi történt, más lapra tartozik. Akik anno megfutamodtak, meg sem ismerték Antal atyát, úgy gondolom, ne is mondjanak róla véleményt. Jómagam hosszú évek óta járok a Jézus Szíve templomba. Eszembe sem jutott máshova menni. Most újabb csúcson jár a közösség (csornai50 nélkül...).
  Sajnálom, hogy ilyen hamar elbúcsúzunk Antal atyától. Minden jót kívánok neki az új helyén!”
 • 9. csornai50 2011. június 21. 22:10
  „Kedves Vörösbegy!
  Hozzászólásod kulcsszava az "elüldözött" Most akkor a pap miért is munkálkodik? Vagy a püspök úr nem ismeri az "emberhalász" meg a "lelkipásztor" kifejezéseket? Az OK, hogy irigykedik, mert hát ő is ember, de ennyire nem ismeri a munkatársai képességét. Miért tesz egy 100%-ig antiszociális embert egy "csúcson járó"közösség élére.
  Kedves nagytibi elég szomorú, hogy csak három év után kezdik elfogadni. Úgy látszik én és családom is hasonlóan több száz társunkhoz "haszonlesők és nagyképűek, önmaguktól ellszállt emberek" vagyunk, mivel a Premontreibe járunk szentmisére.”
 • 8. Vörösbegy 2011. június 21. 20:58
  „@csornai50 igen, Németh László atya megtöltötte a Jézus Szíve-templomot, Antal atya a premontrei templomot töltötte meg. Csornai ismerős mesélte, a plébános irigykedett is a premontreiekre, mert a Jézus Szívéből elüldözött hívek hozzájuk menekültek.
  @embertelen A püspök úr inkább tudós, mint közösségi ember, ennek tudatában van, ezért nagyon irigykedik azokra a papjaira, akik összetartó közösséget képesek szervezni. Megfigyelhető, hogy mindig akkor helyezi el ezeket a sikeres plébánosokat, mikor a közösségi élet a csúcson jár.”
 • 7. nagytibi 2011. június 21. 20:36
  „Tájmel Antal nagyon jó atya, örülök, hogy az isteni gondviselés Csornára hozta. "Tisztulási folyamatának" hála kikerültek azok az emberek a templomból akik álszentek, haszonlesők és nagyképűek, önmaguktól ellszállt emberek. Sajnálom, hogy püspök atya elhelyezte, épp mostanra kezdték elfogadni Csornán azok az emberek is, akik templomot csak kívülről láttak, meg esküvőn, de a szájuk be nem állt.
  Szabadhegyi egyházközség jól járt vele!
  Adjon az Úr neki boldog szép életet, és kitartást, erőt a továbbiakra!”
 • 6. csornai50 2011. június 21. 19:45
  „Kedves Tájmel Úr!
  Ismét egy aktív közösségi ember évtizedes munkáját tiporhatja sárba!!! A "tisztulási folyamataival" Végre új emberek becsületébe gázolhat. Higgye el Csornán nagyon sokan fognak pezsgőt bontani távozásakor. Csak bízni tudok abban, hogy a győri talán összetartóbb közösség mihamarabb kiebrudalja Önt soraiból! Önnek kellene nyugdíjba menni!!!!!!!!!! (Győrben remélhetőleg már nem úgy érzi magát mint egy 100-as égő a disznóólban)”
 • 5. embertelen 2011. június 21. 18:09
  „A papoknak mindenüket az egyházra kell hagyni. Az, amit Elemér atya indításként befizetett az Államadósság Elleni Alapnak, az a pénz az egyház számára elveszett. Valószínűnek tartom, hogy ez is hozzájátszhatott az "egészségi állapotának" romlásához, legalábbis a püspök úr megitésése szerint. De lehet, hogy tévedek és más rossz fát tett a tűzre.”
 • 4. btl 2011. június 21. 17:40
  „Nem értem, miért kell minden mögött hátsó szándékokat keresni. 77 évesen már igazán joga van a nyugdíjára, melyért 53 éve dolgozik. Az átlag polgár 62-65 évesen megy nyugdíjba, sokan kedvezménnyel hamarabb, akkor mi a probléma?
  Áldott nyugdíjas éveket kívánok, mely idő alatt még sok hasznos dolgot lehet tenni, ha nem kell az időt plébániai adminisztrálással tölteni.”
 • 3. Goldmund 2011. június 21. 14:44
  „"legfőbb panasza - mint vallja -, hogy 77 éves"

  Ezzel diszkréten bevallja, hogy nincs semmi panasza, tehát az egészségi állapot csak ürügy. Hogy mi a valós ok, azt mindannyian sejtjük.”
 • 2. Tudós-1 2011. június 21. 13:11
  „A külsős pártpolitikus papot az egyháza nem vállalja fel!”
 • 1. Madarász 2011. június 21. 08:57
  „A végén még elhisszük... nála sokkal betegebb papok is szolgálnak, a minap láttam, hogy száguldott a plébánia felől a templomba. Nem úgy nézett ki, mint akinek az egészségi állapota indokolja a felmentését.
  Talán nem kellett volna politizálni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táncra perdül Győr

A Győri Táncművészeti Biennálé, amely idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre június 23-tól… Tovább olvasom