Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Felkészülés a rendkívüli téli időjárásra

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal adott otthont szerdán annak a közös sajtótájékoztatónak, amely a rendkívüli téli időjárásra történő felkészülésről számolt be.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság elnöke, a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és megyénk rendőr-főkapitánya mindazokról a szakterületi lépésekről, intézkedésekről, közös feladatokról beszámolt, melyek a kiemelt helyzetet kiválóan kezelik.

A sajtótájékoztató az alábbi gondolatra épült:
„Az állam felkészült és a közigazgatás készen áll a rendkívüli időjárás által okozott helyzetek kezelésére."Győr-Moson-Sopron megyében minden település vonatkozásában elkészült az a kockázatelemzés, ahol a települések veszélyességi kategóriába sorolása megtörtént. Nincs egyetlen olyan település sem, ahol a védelmi rendszer kialakítása ne a védelmi viszonyokhoz lenne szabva.
A megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felmérte a melegedő-, fűtött-, és befogadó helyeket, a mentésbe bevonható polgári-, védelmi-, és egyesületi tagokat. Felvette a kapcsolatot és egyeztetett a vöröskereszttel, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal - akiknek tízezer aktivistája van és tevőlegesen is megtalálhatóak a legkisebb településeken is -, a társszervekkel, a tűzoltó- és a polgárőr szövetséggel.

A rendőrség az elmúlt évben a társszervekkel együttműködve 22 megyei állampolgár életét mentette meg a kihűléstől, a biztos fagyhaláltól. Ezek az emberek alapvetően a létminimum határán lévő, vagy hajléktalan, vagy szellemileg, testileg leépültek voltak. Egyetlen fagyhalál történt a megyében, az is balesetből adódott. Ezekről az eseményekről folyamatos volt a lakosság tájékoztatása.Az idei évben is megtörtént a rendőrök felkészítése mások megmentésére, a rendőri felszerelések, technikai eszközök áttekintése, pótlása.
Jelenleg nincs egyetlen olyan elhagyott, faluszéli ház sem, melyről lakossági támogatással a körzeti megbízottnak tudomása ne volna. Az idős, egyedülálló emberek vissza-visszatérő ellenőrzése folyamatos.
A rendőrség rendelkezik egy olyan adattárral, amely a megye hófúvás veszélyes útszakaszait térképezi fel, valamint tartalmazza a mentésbe bevonható eszköztárat is. Veszélyelhárítási feladatterve a munka tervszerűségét szabályozza nagy mennyiségű havazásnál.

A rendőrök a lakosság körében lévő állandó jelenlétük mellett felvették a kapcsolatot az életmentőkkel, főként a katasztrófavédelemmel, karitatív szervezetekkel, hajléktalanszállók vezetőivel, az önkormányzatokkal, közterület felügyelőkkel, polgárőrökkel, hogy közös összefogással a megye polgárainak védelmére legyenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatták a tankerületi igazgatókat Győrben

Széles Sándor, a megyei kormányhivatal vezetője mutatta be szerda reggel a megyei tankerületi… Tovább olvasom