Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Felismeri aranyát?

A csillogással kecsegtető átverések ellen védelmet jelent a tudás, az aranyismeret – állítja a műtárgyszövetség etikai bizottságának megyei tagja.

S mivel ezzel kevesen rendelkeznek, ingyenes előadásokat, bemutatókat tart.

˝Akinek aranya van, annak mindig van fizetőeszköze˝ – tartja a régi zsidó mondás és Németh István szerint ez ma is igaz. Nincs még egy olyan érték, ami háborúk idején és most is egy órán belül pénzzé tehető.

Ám e nemesfém megbecsültségével sokan visszaélnek a Magyar Műtárgy- és Régiségkereskedők Országos Szövetségének vezetőségi tagja szerint.

Nem az ékszer fényét kell figyelni, hanem mondjuk a fémjel széleit. Képünkön Kovács Elvira. Fotó: B. A.
Nem az ékszer fényét kell figyelni, hanem mondjuk a fémjel széleit. Képünkön Kovács Elvira. Fotó: B. A.

Vitatható, mennyire és hogyan lehet jó befektetés az arany, de manapság a válság miatt a családi ékszert jobban őrizgetik az emberek és többen próbálnak házalással, kapualjban aranynak mondott ékszert eladni. Ám utólag kiderülhet az otthoni vagy az utcán vett holmiról, hogy ugyan fénylik, de nem arany. Németh István tapasztalatai szerint még mindig sokan bedőlnek az ˝elcsépelt˝ trükköknek. Annak, ha az utcán azzal szólítják le őket: ˝Nagyon kéne a pénz kenyérre, odaadnám aranyam 2–3 ezer forintért.˝ Vagy út szélén lerobbant autóban arra hivatkoznak, nincs náluk pénz benzinre, de van ékszerük. Az is a csalók módszertárába tartozik, hogy épp előttünk hajolnak le az utcán és ˝véletlenül˝ elvesztett gyűrűt találnak. Persze mindjárt nekünk adnák pár ezerért.

– Egyre többen ilyen eset miatt fordulnak hozzám tanácsért, de csak utólag, és bosszant, hogy az emberek többsége megtéveszthető. Ezért ingyenes előadást tartok az arany felismeréséről. Bemutatom, mi az, amit az átlagember maga is megnézhet, mi az, amihez szakértelem, eszközök szükségesek – mondta el a műtárgyszövetség etikai bizottságának tagja. Jelentkezni az antikexpo@gmail.com e-mail címen lehet.

Még mindig sokan bedőlnek az ˝elcsépelt˝ trükköknek - mondta Németh István.
Még mindig sokan bedőlnek az ˝elcsépelt˝ trükköknek - mondta Németh István.

Nem a csillogásra kell figyelni – magyarázza a szakember –, mert a réz is sárga, ha kipolírozzák, egy-két napig őrzi a fényét. Viszont érdemes az aranynak tartott ékszer súlyát a tenyérben latolgatni. Nagyítóval megnézni a fémjelet, amit úgy ütnek bele, tehát csak hamisításnál, öntés során lehet a mintázatának széle rücskös. Az is ellenőrizhető, hogy az arany csak bevonat-e az ékszeren. Felületét kis helyen kell eltávolítani – de ehhez gyakorlat kell, hogy ne csökkentsük az ékszer értékét – és karátvizsgáló folyadékot kell rácseppenteni. Réz esetében az zöldes színűvé, szúrós szagúvá válik, pezsegni kezd.

Olvasóink írták

 • 5. elemér 2009. október 12. 17:27
  „kackac nem találkoztunk, pedig volt egy bicskám eladó a Dunakaputéren.”
 • 4. kackac 2009. október 12. 16:51
  „elemér aranyere ócsón eladó
  kackac”
 • 3. jánosi 2009. október 12. 15:20
  „Nem kell útszélen aranyat venni, aki mohó ráfázik. Ugyanez érvényes a jobbnál jobb befektetésekre
  is. Nagyot kaszálni ( szeretne ! ) és nagyot bukik. EZ TÖRVÉNYSZERŰ !, csak az eladó nyerhet.”
 • 2. elemér 2009. október 12. 14:53
  „Na most mit csinálhat az aki bedült ? Továbbadhatja egy másik baleknak.”
 • 1. Truder 2009. október 12. 14:15
  „"Az is ellenőrizhető, hogy az arany csak bevonat-e az ékszeren. Felületét kis helyen kell eltávolítani - de ehhez gyakorlat kell, hogy ne csökkentsük az ékszer értékét - és karátvizsgáló folyadékot kell rácseppenteni. Réz esetében az zöldes színűvé, szúrós szagúvá válik, pezsegni kezd."

  Nálam mindig zsebben vannak ezek a felszerelések :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havi bruttó százezer lenne a létminimum

A kötelező bérminimum jelenlegi 87.500 forintos összege nettó értékben elmarad a létminimumtól.… Tovább olvasom