Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Felfüggesztett büntetés, de örök emlék

Megszületett az ítélet annak a sofőrnek az ügyében, aki csaknem két éve áthajtott a piroson és halálos balesetet okozott Győrben. A férfi a Volán-társaságnál maradhatott, de nem vezet. Összeállításunkban az elmúlt évek nagyobb buszbaleseteit gyűjtöttük össze.
A megyeszékhelyen, illetve a Győr környéki utakon az elmúlt években történt buszbalesetek rendszerezését egy tegnapi esettel kezdhetjük, bár a gyarmati ütközés biztosan nem kerül be a megyei krónikákba. Az elsődleges vizsgálatok szerint a jármű vezetője későn vette észre, hogy le kellett volna kanyarodnia az útról, megállt és tolatni kezdett, de nem figyelt a mögötte álló autóra, amelynek így nekiment. A balesetben nem sérült meg senki.

Ennél sajnos sokkal emlékezetesebb volt, s a közelmúltban ítélkeztek annak a sofőrnek az ügyében, aki 2002 márciusában halálos balesetet okozott. Akkor többször is cikkeztünk az esetről: a férfi az utolsó kunszigeti járatot vezette, amikor Győrben az Újlak utcánál lendületből áthajtott a piros lámpánál és elütötte a szabályosan közlekedő személygépkocsit. Az autó vezetője, egy 27 éves nő a helyszínen szörnyethalt, utasa életveszélyes sérüléseket szenvedett. A halott nő emlékét azóta is virágok őrzik a baleset helyszínén.

Egy év, nyolc hónap fogház

A harmincéves sofőr 1 év 8 hónap fogházbüntetést kapott 3 év próbaidőre felfüggesztve, ezenkívül 3 évre eltiltották a közúti vezetéstől (ez a három év nyilvánvalóan 2002 márciusától érvényes). A jogerős ítélet tavaly októberben született. A férfi most is a Kisalföld Volánnál dolgozik, de nem vezet: az üzemfenntartáson segédmunkásként jegyezték be, javításokat-szereléseket végez, csoportvezetője szerint dicséret illeti munkájáért. „Akkor, a legnehezebb helyzetben melléálltunk, úgy érzem, mintha ezt most a munkájával szeretné visszaadni" – mondta.
A volt buszsofőr esete nem kirívó a társaságnál, ha lehet, maradhatnak a munkatársak, de ha hibáztak, nyilván más munkakörben. Az is tény: az életük innentől megváltozik – nem csak az új munkakör miatt –, hiszen nem könnyű a baleset emlékeivel élni.

Vezetés közben rosszul lett

Ugyancsak nagy visszhangot keltett annak a buszvezetőnek az esete, aki 2002 szeptemberében okozott balesetet szintén Győrben, de kiderült: mégis vétlen volt. A látszólagos ellentmondás abból fakad, hogy a 49 éves férfi a balesetet megelőzően rosszul lett. A megállóból kihajtó buszt nem tudta irányítani, a jármű lelassult ugyan, de két oszlopon így is áthajtott, a szemből érkező autót pedig két másiknak csapta. Csak az út menti családi ház kerítése állította meg. Az ütközés után a busz, illetve a szerencsétlenül járt gépkocsi utasai is megpróbáltak segíteni a sofőrön, aki akkor még élt, de mire megérkeztek a mentők, meghalt. A balesetben más nem sérült meg.

Vétlen volt a sofőr

Nem a sofőr hibájából következett be az a baleset, amely 1999-ben egy férfi halálával végződött. A 83-as főúton Győrszemere határában egy trabantos ismeretlen okból sávot váltott, majd frontálisan ütközött a megyeszékhely felől érkező járattal. Csodával határos módon a buszon senki sem sérült meg, a sofőr ugyanis jól manőverezett: a busz így az árokba fordult, de kikerülte az út menti táblát. A balesetet okozó vezetőről később kiderült, többgyermekes apa, akinek felesége ismét babát várt. A civil szervezetek gyűjtést is szerveztek a család megsegítésére.

Sok kisebb baleset

Sok hasonló esetről írtunk, mint amilyen a 2000. februári volt: a sofőr itt is tehetetlen és vétlen volt, de legalább szerencsésen végződött a baleset, amelyet egy nyolcéves kislány figyelmetlensége okozott. A kerékpárral haladó gyermek az édesanyját követve a helyi buszjárat elé hajtott. A buszsofőr fékezett, de az ütközést így sem tudta elkerülni, s a jármű nekiment a kerékpárnak. A helyszínre érkező mentőorvos a kislányt megvizsgálta, de nem kellett ellátnia, mert nem szenvedett sérüléseket.
Volt olyan téli nap, amikor két autóbusz is az árokba csúszott. Az aszfaltra fagyott sűrű köd miatt jégpályává változott 81-es főúton, Pérhez közel a Székesfehérvárról a bécsi adventi vásárra tartó, utasokkal teli busz az oldalára borult. A jármű egy előtte haladó autó balesete miatt volt kénytelen fékezni, azonban a jeges úton megcsúszott és az árokba hajtva felborult. Szerencsére senki nem sérült meg a balesetben, az ijedt utasok a tetőablakokon másztak ki az utastérből. Nem sokkal később egy másik busz szinte lemásolta ezt a balesetet, sérülés itt sem volt.

24 balesetben egy ember meghalt, 53-an megsérültek

A Kisalföld Volán tavaly mintegy 340 „közlekedési eseményt" regisztrált, ebből 24 személyi sérüléssel járt. A 24 balesetnél az autóbusz-vezetők nyolc esetben okozók, tizenhat esetben vétlen szenvedők voltak. A nyolc baleset során öten szenvedtek könnyű, hárman súlyos sérülést, tehát balesetenként egy-egy sérülés történt. A 16 vétlen balesetben negyvenen sérültek meg könnyebben, öten súlyosan, míg egy ember meghalt. Ebben az évben eddig 13 baleset történt, ketten sérültek meg, a buszvezetők mindkét esetben vétlenek voltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyöngyvirágos gyarapodás

A megyeszékhelyhez közeli települések közül valószínű Ikrény a népességben legjobban gyarapodó. A… Tovább olvasom