Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Feledékenység szülte könyv

A napokban jelent meg egy győri szerző, Tamás Zoltán első kötete, a Mindenképpen kíméletlen.

A könyv címe és műfaja sem szokványos, miként az sem, hogy egy mérnökember ilyenfajta könyvet ír. E három témáról kérdeztük a szerzőt.

– Gyerekkoromban nagyanyám egyszer megkérdezte tőlem, hogy mi szeretnék lenni. Tetszettek Mikszáth Kálmán novellái, Gárdonyi Géza regényei, hát rávágtam: ˝író˝ – kezdi a magyarázatot Tamás Zoltán. – Ettől a választól szegény nagyon kétségbeesett, mert semmi talentumot nem látott bennem. Valószínűleg igaza is volt, de én tovább próbálkoztam: ˝Akkor újságíró.˝ Ez már teljesen elképesztette és végképp megpróbált lebeszélni. Az újságíróknak nagyon sokat kell tanulni. Legyél inkább orvos. (Mintha annak nem kellene semmit tanulnia.) Ez aztán tényleg szörnyű kilátás volt számomra, mert iszonyatosan féltem az injekciótól, a fehér köpenytől és a vértől. Így lettem mérnök, de titokban soha nem mondtam le arról, hogy egyszer könyvet írjak. Most végre eljött az idő és megpróbáltam.

A könyv címe Mindenképpen kíméletlen. De senki ne gondoljon valami véres és kegyetlen krimire vagy háborús regényre. Ami mindenképpen kíméletlen benne, az az irónia és görbe tükör, amin keresztül bemutatja az életünk fonákságait. S hogy miről is szól a könyv?


– Minden ember másként látja a világot. Fogyatékosságom, hogy rossz a memóriám, nehezen jegyzem meg a hétköznapi dolgokat. Ezért ha tudni szeretnék valamit, mindig mindent újra ki kell találnom. Így lettem szükségből alkotó és kreatív gondolkodó. A Mindenképpen kíméletlen könyvemet is ebből a feledékenységből eredő bátorságomban írtam. A könyvnek nincs kitüntetett témája, szól szerelemről, életről, halálról, társadalomról, az univerzumról, mindezt filozófiával, esetenként csípős iróniával. A célom az volt, hogy bemutassam, hogy a világ nem fekete-fehér, hanem színes-szélesvásznú, összetett és teljességgel érthetetlen, hogy miért pont ilyen.

A könyv a Líra-könyvhálózatban és a kisebb könyvesboltokban kapható. Az interneten ízelítő olvasható a kötetből a www.mindenképpen.hu (ékezettel) oldalon. A könyvhéten pedig a mű részleteiből összeállított műsor lesz a Városi Művészeti Múzeumban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Demjén Rózsi júniusban pótolja a győrszentiváni koncertet

Visszatér Győrszenivánra Demjén Ferenc. A szervezők elmondták, a belépés díjtalan lesz június 22-én. Tovább olvasom