Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Ezrek tüntettek a sztrájk után

Magyarország - Nyolc éve nem volt ekkora sztrájk, mint szerdán, a „társadalmi szolidaritás napján". A vasúti forgalom az ígéret szerint csütörtökre helyreáll, de szerdán hat órán át üresek voltak a pályaudvarok. Az utasok láthatóan nem akartak kockáztatni, így a győri vasútállomáson 12 óra után alig fél tucat ember lézengett – egyedül ők bíztak abban, hogy eljutnak a célállomásukra vonattal. Este mintegy tíz-húszezren vettek részt a Kossuth téri demonstráción.

A vasutas szakszervezetek elégedettek voltak az eredménnyel, kevés sztrájktörő volt, a célt elérték: egységesen állt a forgalom az országban. Győrben húsz kalauzból hárman-négyen vették fel a munkát; reggel hat után még két tehervonat áthaladt a megyeszékhely állomásán, de összességében elmondható: 12.10-kor indult csak el az első vonat, egy Eurégió Bécsbe.


Fotó: H. Baranyai Edina

Az emberek tudomásul vették a sztrájk tényét, zavargás sem itt, sem más megyei pályaudvaron nem történt. A MÁV-nál úgy számolnak, a forgalom ma reggelre helyreállhat a megyei vonalakon is.
Sopronban a GYSEV munkatársai reggel 6-tól 8-ig sztrájkoltak, ugyanakkor Sopronból Szombathelyre és Győrbe, illetve Győrből és Szombathelyről Sopronba reggel 6 és 6.15 között vasútpótló
autóbuszokat indítottak. Mint azt a vasúttársaságtól megtudtuk, a menetjegypénztárak működtek, de a buszokon is lehetett váltani jegyet. A GYSEV-dolgozók reggel 8-kor felvették a munkát, és elindultak a vonatok Győr és Szombathely felé. A nemzetközi vonalon – Ausztria felé, illetve felől érkező vonatok esetében – semmiféle fennakadás nem történt. 
Fotó: H. Baranyai Edina

A szerdai sztrájkban részt vettek a Rába munkatársai, illetve a Győri Nemzeti Színház műszaki dolgozói is, akik a munkakezdéstől tartottak egyórás munkabeszüntetést. Győrben egyetlen iskola sem csatlakozott a sztrájkfelhíváshoz, Sopronban azonban egy igen: szolidaritási demonstráció volt a Kozmutza Flóra Egységes Gyógypedagógia, Módszertani Intézmény, Általános Iskola és Speciális Szakiskolában. A pedagógusok az első két órát nem tartották meg, információink szerint a szülőket időben értesítették az akcióról, a sztrájk ellen senki sem tiltakozott. Az intézmény felajánlotta a gyerekek felügyeletét az adott időszakra, azonban a 172 diák közül a szülők mindössze 3-nál nem tudták biztosítani az elhelyezést. Délelőtt tíz órától az iskolában a névadóra, Kozmutza Flórára emlékeztek, s házi versenyeket rendeztek az intézményben.

Sudár Á.-Gosztonyi M.-Rimányi Z.

Olvasóink írták

 • 4. Cseter János 2007. november 23. 20:18
  „Nem "Jocó" én itt élen ebben a banánköztársaságban! Ahol nincs jog és igazságszolgáltatás! Te meg, ha értenél a politikához, akkor nem írnád, hogy én a vandálok közé tartozom! Azok akik állarc és a névtelenség mögé bújva kivetkőznek emberi mivoltukból, azok meg is érdemlik a büntetést! Persze bírói itélet alapján! Vagy Te az "Önbíráskodás híve vagy" talán azért viselsz ál nevet? Te is kéjből megrugdalnál védtelen embereket? Amit én leírok az van a valósághoz a leg közelebb! Ezért írom asaját nevemmel! És nem holmi "jocó" fedőnév vagy állarc mögűl! Persze, ha nem lennél rest, akkor a többí írásom is olvasnád és nem fognál mellé a megállapításaiddal! Sosem voltam az erőszak hive, de az igazság nálammfontos dolog!”
 • 3. joco 2007. november 23. 05:37
  „Cseter János: Te valahol más országban élsz?Az "igazi hözöngök" az álarcos, sörösdobozt és peterdát dobáló és autot valamint kukát borogato és gyujtogato emberkéket szokták kis honunkban- megérdemelten "oszlatni és gumibotozni". Ja ha Te is közéjük tartozol hát meg is érdemled.”
 • 2. Mayer 2007. november 22. 09:42
  „Dübörög a gazdaság, nagy a jólét. Gyurcsány F. pedig váratlanul hazaérkezik, de hol van neki a Haza?”
 • 1. Cseter János 2007. november 22. 08:02
  „Gyurcsány mindig megmoindja:"majd hazamennek,majd megunják és hazamennek" egyéb eredmény úgy sem lesz! Itt Magyarország van!
  A vezéreknek jólét! A népnek kussolás van!
  Ha sokáig hőzöngenek jöhetnek a gumibotosok!
  Lessz futás a magyar honból! Persze annak aki tud, aki nem azt, majd megint a földön kezdik rugdalni és előállitják ! Hisz ismerik a többit minek írjam le!
  Itt nincs képviselete a népnek! Ezt a parlamenten miellöbb fel kell oszlatni és új választásokat kiírni! Szakembereket a kormányba és nem nyálverő politikusokat, akik csak a saját gazdagodásukkal törődnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem hatóság a betegjogi képviselő, de segíthet a bajban

Győr-Moson-Sopron - Az emberi méltósághoz való jog megsértése, a rossz modor, a felesleges várakoztatás áll az első helyen a betegjogi képviselőhöz érkező panaszok között. Tovább olvasom