Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Ez a tanév csendesebb lesz a Széchenyi-egyetemen

Október elején kezdődik a műszaki átadása a győri Széchenyi-egyetem két legnagyobb beruházásának, az ötszintes parkolóházat pedig a jövő hónaptól már használni lehet. A hétfői tanévnyitón a rektor a nagyszabású fejlesztésről is tájékoztatta az egyetem 3882 elsőévesét.

Az elmúlt tanévet zaj, por és helyhiány nehezítette, de az intézmény honlapjának tanúsága szerint a hallgatók ezt kellő megértéssel fogadták, tekintettel a 7 milliárdos beruházásra. Most viszont illő helyzetképet adnunk, hiszen hétfőn új tanév kezdődött: 3882 elsőéves, köztük 2516 nappali tagozatos hallgató tett fogadalmat. Dr. Szekeres Tamás rektor köszöntötte a fiatalokat, s egyben tájékoztatta őket az átmeneti állapot mibenlétéről.

A következő hónapokban zömmel befejeződnek az építkezések. Fotó: Krizsán Csaba
A következő hónapokban zömmel befejeződnek az építkezések. Fotó: Krizsán Csaba


˝A campuson és a környezetében szinte mindenütt építkezés folyik, a következő hónapokban ezek zömmel befejeződnek. Korszerű könyvtár, tágas hallgatói közösségi terek és a legmodernebb berendezésekkel felszerelt laboratóriumok szolgálják majd tanulmányaikat. Megújul a Hallgatói Klub, ami az önök pihenését, szórakozását hivatott szolgálni˝ – intézte szavait a hallgatósághoz dr. Szekeres Tamás  rektor.

Dr. Kardos Károly rektorhelyettes bemutatta portálunknak az épülő beruházást, véleménye szerint parkolási problémákkal már tavasz óta nem kell küzdeni, akkorra készült el ugyanis az úgynevezett parkolólap. Most viszont elkezdődött a műszaki átadása az ötszintes parkolóháznak is, ezt októbertől használhatják: az oktatók és hallgatók kártyával, a látogatók pénzért – mégpedig valószínűleg a város legalacsonyabb díjzónájának megfelelő áron. Minden zárt és szabad parkolót együttvéve 700 autó fér el az egyetem területén – 10 százalékkal több, mint eddig –, s lesz hely 300 kerékpárnak is.

Hétfőn új tanév kezdődött – 3882 elsőéves, köztük 2516 nappali tagozatos hallgató tett fogadalmat.
Hétfőn új tanév kezdődött – 3882 elsőéves, köztük 2516 nappali tagozatos hallgató tett fogadalmat.

Készül az Audi, valamint a város és az egyetem közös beruházása, az Audi tanszék motorpróbapadja, ami a vállalat és az intézmény kutatási céljait szolgálja. Szerkezetkész a két legnagyobb épület: az Új Tudástér és az Inno-Share Kutatóközpont, mindkettőnek október 4-én indul a műszaki átadása, s a használatbavétel után kezdheti őket felszerelni az egyetem. Látványosan mutatják már leendő arcukat: a kutatóközpontban például állnak a bokszok, amelyek mögött a komputeren dolgozó teamek ülnek 2011 szeptembere után, az Új Tudástérben pedig burkolják a falakat, s lerakták a járólapot. A régi és az új épület határát egyébként a padló mutatja a legbiztosabban, e nélkül könnyű itt elveszni. A hajdani főbejárat ugyanis ma már egy leendő könyvesbolt kapuja, s a hallgatók szeptember 20-ig egy ideiglenes bejáraton jutnak be az épületbe.

Tart a műszerek beszerzése is, ennek összértéke önmagában 1,2 milliárdos szeletet jelent a TIOP-pályázatból, több gyártástechnológiai és kutatási célú felszerelés már meg is érkezett.

Köztudott, hogy a város hídberuházása és az egyetemi munka szinte egymást egészítik ki, így például a híd teljes infrastruktúrájának kiépítéséhez több házat is le kell bontani. Az első a Hédervári út és a Kálóczi tér között álló kis épület lesz, majd ezt követik jövőre a Hédervári úti házak, amelyek az ott épülő körforgalomnak állnak útjában. Ami a jelen állapotokat illeti, az egyetem részéről többen is érdeklődtek, hogy mikorra végeznek a hídfőnél tervezett körforgalommal és tereprendezéssel, mivel ez még nehezíti a 8–10 ezer hallgató mindennapjait. Németh Zoltán alpolgármester szerint a kivitelező eredetileg is szeptember 10-ig ütemezte ennek befejezését, de kétségkívül úgy festett, hogy már augusztus 31-re végez vele. Egy munkaszakaszt viszont át kellett csoportosítani, majd négy napig esett. Egy cikkely maradt ki a kész területből, s a beruházó bízik abban, hogy még péntek előtt ez is járható lesz.

Olvasóink írták

 • 3. duc_de_Orbieu 2010. szeptember 21. 02:58
  „A szechenyi egyetem még mindig csak egy egyetemnek csúfolt kis vidéki főiskola, mely a hallgatóinak a lehúzására szakosodott. A hallgatók közül is leginkább a költségtérítéseseket feji meg, fejőstehénnek tekintve őket. Sajnos én is a hallgatójuk vagyok még, annak idején elkövettem azt a hibát, hogy ide jelentkeztem. Már a beiratkozásomkor ,,bemutatkoztak" nekem. Mivel nekem már ez a harmaddiplomám, próbáltam tárgyakat elfogadtatni, mégpedig elég sokat. Az egyik ,,kedves" ügyintéző csak annyit fűzött hozzá a kérvényemhez, hogy vizsgázás nélkül akarok diplomához jutni. Így kezdődött.........Érdekes bármilyen változás van, az mindig hallgató számára válik kedvezőtlenebbé. Szervezetlenség, kaotikus állapotok, határtalan pénzéhség, ez jellemzi az egyetemnek csúfolt szechenyi főiskolát. A vizsgáztató tanárok pontatlansága, kezdve a mindenki által ,,kedvelt" és ,,kedves" csintalannal. Még egy érdekesség: azok közül akiket én ismerek a szakomon, azok közül egy sem tudott normál időre végezni,azaz túlfutottak a 7 féléves alapkézési időn, ahogyan persze én is már. Tökéletes indikátor vagyok, ugyanis az első kettőt normál időre végeztem el (az 5 éves képzést 10 félév alatt fejeztem be),másrészt se szorgalmam, se más képességeim nem romlottak....Mikor nekikezdtem, úgy gondoltam, hogy legkésőbb 6 félév alatt ezt is befejezem......És mégse.....
  De sebaj....kérni fogom a tavaszi félévre az áthelyezésemet egy másik intézménybe, s ott fogom befejezni....
  A szechenyi főiskola meglehetősen rövidtávon gondolkodik, egy a lényeg a profit maximalizálása, a hallgatóinak minél jobbani lehúzása által...
  A NYME Egyetem meg tényleg EGYETEM, A SZÓ SZOROS ÉRTELMÉBEN......minden téren.”
 • 2. gig 2010. szeptember 07. 01:11
  „Az eredeti tervek szerint teljes funkciójában 2011 szeptemberétől lehet majd használni az új épületeket. Ehhez az is kell persze, hogy most októberben megtörténjen a műszaki átadás, és megkezdődhessen a bebútorozás, az eszközök beszerzése, beépítése.
  Minden rendben az egyetemi fejlesztésekkel: MO. Győr, 2010. :)”
 • 1. urbaniastapista 2010. szeptember 06. 22:13
  „Ezek szerint idén októbertől jövő szeptemberig "tart a műszerek beszerzése", addig is "Látványosan mutatják már leendő arcukat: a kutatóközpontban például állnak a bokszok, amelyek mögött a komputeren dolgozó teamek ülnek 2011 szeptembere után".
  Szóval még egy év, mire az egyetemisták használhatják ezeket a bonyolult nevű valamiket.
  MO. Győr, 2010.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hármas karambol Győrújbarát közelében - egy sérült

Egy hetvenkét éves asszony vezette azt az Opel Astrát, amely hétfőn Győr felől Győrújbarát irányába… Tovább olvasom