Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Évek óta az amortizáció útján: mi lesz a győri lovarda sorsa? - videó, fotók

Az egykoron világversenyeket rendeztek a győri lovardában, Eb-győztesek nevelkedtek itt. Napjainkban a nehéz helyzetben lévő létesítményt 180 millió forintért árulja Győr városa.

A győri lovarda napjainkban is üzemel, havonta átlagosan negyvenen-ötvenen járnak ide sportolni, vannak köztük igazolt versenyzők is.

A pálya körüli istállóban tizennyolc lóról gondoskodnak. A létesítmény bérlője, a Baldauf Team Lovas Sportegyesület vezetője, Baldauf Attila látogatásunkkor elmondta: "nincs könnyű helyzetben a lovarda, de az örömtelinek érzi, hogy a lovas- és díjugrató iskola most is működik, vagyis aktív lovas élet zajlik a városban, s remélhetőleg ez a jövőben is így marad.

Megjegyzem, a tapasztalatok szerint jelenleg Győrben mind a tömegsport, mind a versenysport esetében egyre nagyobb igény lenne a lovaglásra".

Tekintettel, hogy ilyen bizonytalan helyzetben egyik bérlő sem fektetne pénzt a létesítménybe - az amortizáció legfőbb oka nyilvánvaló.

Dicső múlt, szomorú jelen

Maga a lovarda valóban nem éli fénykorát: a létesítményt évek óta senki sem fejlesztette, s láthatóan, érezhetően elindult az enyészet útján.


Videó: Cseh Róbert.


Holott 1974-ben még országos bajnokságot is rendeztek itt, míg 1988 és 1992 között női öttusa Európa-bajnokságnak és világbajnokságnak is otthont adott a győri lovarda.

A magyar lovassport egyik legnagyobb sikerét arató, az amatőr lovasok salzburgi Európa-bajnokságán 1967-ben aranyérmet szerzett csapat megyei származású tagjai szintén ezen a pályán tanultak meg lovagolni és itt is készültek fel a diadalra.


Fotók: Cseh Róbert.

Az Eb-n aranyérmet szerző magyar csapat tagjai szeretnék, ha jövőben is pezsgő lovasélet működne Győrben

"Szeretett edzőnk, Némethy Tamás tette le a sportág győri alapjait, s az mindent elmond szakmai nagyságáról, hogy később iskolát neveztek el az edzésmódszereiről.

Anno a hatvanas évek végén legendás öttusázónk, az olimpiai bajnok Balczó András is Győrben csiszolta a lovas tudását Némethy Tamás szakmai tanácsaival.

Ehhez az egykori pezsgő élethez képest fájó látni, ahogy a lovarda évről évre amortizálódik. A '67-es Európa-bajnokságon nyertes válogatott tagjaként Bánki László, Nagy Tamás és Prutkay Zoltán csapattársaimmal és barátaimmal egyetértünk abban, hogy ameddig még nem késő végleg, meg kell menteni a győri lovas életet.

Bizakodás a Nemzeti Lovas Programban

Mindehhez jó lehetőségnek tűnik a Kincsem Nemzeti Lovas Program, melyet idén februárban szavazott meg a kormány.

Azt szeretném hangsúlyozni, hogy a győri lovarda közelében több iskola is működik, s ezen oktatási intézmények bevonásával eredményesen ki lehet alakítani a győri lovassport utánpótlásbázisát" - mondta portálunknak Juhász József, a 45 éve Európa-bajnoki címet szerző magyar válogatott tagja.

Úgy tudjuk, 180 millió forintért árulja a győri önkormányzat az ingatlant 

A kisalfold.hu információi szerint a győri önkormányzat egy éve árulja a lovardának otthont adó ingatlant 180 millió forintért.

"Az önkormányzat valóban árulja az ingatlant egy éve. Folyamatos az érdeklődés, ezért most ismét kiírásra került az ingatlan" - mondta megkeresésünkre Domanyik Eszter.

Arra a kérdésünkre, hogyha sikerül eladni az ingatlant, az önkormányzat tervezi-e, miszerint máshol új lovardát épít, a következő választ kaptuk a győri városháza szóvivőjétől: "nincsen tervben új lovarda építése, nem tartozik ugyanis az önkormányzat feladatai közé ilyen jellegű tevékenység folytatása".

Olvasóink írták

 • 13. furioso 2012. október 20. 09:57
  „Az utolsó előtti mondat helyesen:
  Hiába van ú.n. Nemzeti Lovasprogram, ha már a Baldauf teamnek, s Győr Fideszes vezetésének sem éri meg a lovardát tovább fenntartani, viszont a közelmúlt béli (s még élő) hagyományokat megéri a sutba vágni.”
 • 12. furioso 2012. október 20. 08:36
  „Magam is a jelenlegi, volt Vásártéri lovarda alapásói közé tartozom (aki nem érti, nézze meg a videot!), Némethy Tamás volt a mesterem. Tagja voltam annak a csapatnak, amelyik 1966-ban először nyerte meg Győrnek (vidéki klubcsapatként) a lovasiskolák (akkoriban nem kevés volt az országban) országos ugró csapatbajnokságát, a lengyel ifiválogatott előtt.
  Ma már nem Győrben élek, de sokáig, amikor a szüleim látogatása okán Győrben jártam, felkerestem a régi lovardát. Némethy Tamás nyugállományba vonulása óta folyamatos volt a leépülés. Aztán egy idő után már nem látogattam oda, mert a hangulatot már nem olyannak éreztem, amire egy lovas ember vágyik, ráérez.
  Sajnálom, hogy egy nagy hagyományokkal bíró lovarda ilyen sorsra jut.
  Hiába van ú.n. Nemzeti Lovasprogram, ha már a Baldauf teamnek, s Győr Fideszes vezetésének sem éri meg a lovardát tovább fenntartani, a hagyományokat a sutba vágni.
  Míg egyik oldalon a hagyományok fenntartása a szándék, (ősmagyar, turul, stb.), a másik oldalon könnyedén lemondunk a közelmúlt hagyományairól, eredményeiről. Szégyen!”
 • 11. gab713 2012. október 19. 12:31
  „... pedig biztos lehetne meg EU-s penzt is kerni/palyazni, hogy felujitva az egesz intezmenyt, rehabilitacios celokra lehessen hasznalni a lovardat.. Nehany mai gyerek mar azt sem tudja mi az a lo.... elöben is alig latnak, mert a szenny online, vagy normal szamitogepes jatekok veszik el az agyukat...Ezzel viszont lehetne jo kis programokat szervezni nekik (is)....”
 • 10. ombi 2012. október 19. 12:13
  „Csajsziland: http://index.hu/napirajz/2012/08/08/gazos/”
 • 9. Csajsziland 2012. október 19. 11:54
  „A lovas-társadalom amúgy is mostohagyermek az állami rendszerben. A privát lovardákból meg szponzorok által támogatott helyekből tengődik a magyar lovassport. Legutóbb a lovastornászok (voltige) gyűjtöttek arra, hogy elutazhassanak egy világversenyre. Persze , a Lázáréknak megy, mert mögöttük a CBA-hálózat - többek között. De egyetlen sporthírben nem hallottam még, hogy megemlítették volna az eredményeket, pedig nemzetközi sportolóink is vannak.”
 • 8. ombi 2012. október 19. 10:46
  „Anuvuk: helyes meglátás!
  Továbbá a gyáraink helyén plázák épültek, vagy épp felveri az özönnö... a szemét.
  Virágzó piacterünk mélygarázzsá válik, nyüzsgő belvárosunk legfeljebb a korzózókkal telik meg, a kisiparosok, kiskereskedők jórészt eltűntek belőle. Vasútvonalakat felver a gaz, miközben fuldoklanak a közutak a teherautóforgalomtól
  Koyaanisqatsi.”
 • 7. anuvuk 2012. október 19. 10:17
  „Micsoda furcsa helyzeteket produkál az élet. Ide tartozik csak kis kerülővel. A svédeknél a magyar ügyeskedők színezik a sertés húst, hogy a drágább marhának látszódjon, Valamikor Gyirmóton 1200 hús marhát legeltettek!!
  Úri passzióból, a helyén ott is lovarda működik! A Gyirmóti Tájvédelmi Körzetet meg ellepi az özönnövény, az élőhelyek megszűnésével.- Borzalmas egy kifordított világban élünk!

  "Madárvédelem - Természetvédelem"”
 • 6. Gőcze_László 2012. október 19. 09:24
  „Végülis igazuk van. A marhatartáshoz nem megfelelő a hely, az másmilyent igényel.”
 • 5. bumburnyák 2012. október 19. 09:23
  „Bezzeg a "mélygarázs" amit Győr 90%-a nem akar, arra van 4milliárd..
  Ennek csupán pár %-ából fel lehetne ezt újítani szerintem. Biztos vagyok benne hogy a befektetés arányában ez több hasznot hozna mint a mélygarázs -ami sok tanulmány szerint többszáz év alatt térül csak meg -.”
 • 4. PaPa 2012. október 19. 08:40
  „Győr városvezetését nem érdekli a nemzeti lovas program mert abból nincs azonnali bevétel a mostani vezetésnek. Inkább mindent amit csak lehet eladni ez a jelszó. Az uszodát is elfogják adni mert abból is csak később lenne bevétel.
  Mindent amit lehet tönkre tesznek eladnak (megélhetési politikusok)”
 • 3. prandesz 2012. október 19. 07:22
  „http://www.origo.hu/itthon/20120314-nemezeti-lovas-programmal-faragna-lovas-nemzetet-a-magyarbol-a-kormany.html

  Indulhat a lovasporgram.”
 • 2. ATXadmin 2012. október 19. 07:16
  „közép utca :)A kálvária és a pápai úti kereszteződés ha jól tudom....”
 • 1. Tapmancs 2012. október 19. 06:41
  „Hol van ez a lovarda?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Flash mob: villámcsődület a tornacsarnokért Pannonhalmán

Jövőre tornacsarnokot épít a bencés gimnázium, amelynek - a tervek alapján - 600 millió forint a… Tovább olvasom