Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Energiaadó a nem lakossági szénre is

A pénzügyőrség győri regionális ellenőrzési központja tavalyi jövedéki adóbevételei meghaladták a 14,7 milliárd forintot, míg a visszatérített adó 2,4 milliárd forint volt

Környezetvédelmi termékdíjból mintegy 2 milliárd folyt be.

A vám- és pénzügyőrség győri regionális ellenőrzési központja a pénzügyi tárca által a 2009-re meghatározott adóbevételt teljesítette. A szervezet újonnan kinevezett parancsnoka, Mogyorósi Attila őrnagy elmondta portálunknak: az öt éve működő központok adó- és egyéb járulékok beszedése szempontjából a szervezet gerincének tekinthetők.

– Az elmúlt év feladatai között kiemelt fontossággal szerepelt többek között a költségvetési bevételeknek a negatív világgazdasági mutatók melletti teljesítése, a mezőgazdasági gazdálkodók gázolajjövedékiadó-visszatérítési kérelmeinek határidőn belüli elbírálása – mondta elöljáróban Mogyorósi Attila.

Az ellenőrzési központ tavalyi jövedéki adóbevételei meghaladták a 14,7 milliárd forintot, míg a visszatérített adó a 2,4 milliárd forintot. A visszatérítések jelentős részét a mintegy 7 ezer mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni adó-visszatérítés tette ki.

Az őrnagy sikerként értékelte a környezetvédelmi termékdíjból befolyt bevétel nagyságát. Az előirányzott 1,3 milliárd forintot sikerült több mint 700 millió forinttal túlteljesíteni.

Mogyorósi Attila őrnagy
Mogyorósi Attila őrnagy

– A munkatársak komoly részt vállaltak az ügyfélkör tájékoztatásában. Az egész régió területén az elmúlt évben közel harminc előadást tartottak és több újságcikk is megjelent ebben a témakörben. A termékdíjas területen végzett adóellenőrzéseinkben több, jelentős adóhiányos megállapítás és bírságkiszabás is történt – magyarázta Mogyorósi Attila, majd hozzátette:

A győri központ tavaly a befejezett vizsgálatok során összesen 19 gazdálkodónál állapított meg jogsértést, melyekben közel 99 millió vámtartozást szabtak ki.
– Az elmúlt év újdonságai közé tartozik még az energiaadóról szóló törvény változása, melynek következtében a szénre is – lakossági fogyasztónak történő értékesítés kivételével – energiaadót kell fizetni. Az új szabályozásnak az adózói körrel történő széles körű megismertetése érdekében felvettük a kapcsolatot az önkormányzatokkal és a kamarákkal.

A győri központ tavaly a befejezett vizsgálatok során összesen 19 gazdálkodónál állapított meg jogsértést, melyekben közel 99 millió vámtartozást szabtak ki.

– Az ez évi feladatok között kiemelten kell kezelni a fémtörvényben foglalt engedélyezési feladatok végrehajtását. Központunk a tervezett állami bevételek maximális teljesítése mellett továbbra is fő feladatának tartja a szolgáltató jelleget, hogy az ügyfeleket segítve probléma esetén gyors, jogszerű és hatékony megoldások szülessenek – mondta végül Mogyorósi Attila.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajléktalanellátás csökkenő normákkal

A téli időszakban teljes kihasználtsággal működött a likócsi hajléktalanszálló. A közeljövőben 24… Tovább olvasom