Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Emléktáblát állítottak Harsányi Lajosnak

Rábapatona - A múlt megismerésének, az értékek megőrzésének fontosságáról beszélt Áder János szombaton Rábapatonán Harsányi Lajos katolikus pap, költő, író emléktáblájának avatásán.
Az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője Harsányi Lajosról emlékezve kifejtette: ahhoz a nemzedékhez tartozott, amelynek tagjai „a bőrükön tapasztalták meg, mit jelent a szocialista diktatúra fémesen hideg szorítása, amikor csak úgy elveszik az ember földjét, elveszik gépeit, állatait, üzletét (...), amikor (...) csak úgy kiütik az ember kezéből a kenyeret, elveszik szabadságát, boldogulását".

Harsányi Lajos ismerte a kifosztottak, a megalázottak világát – hangoztatta a szónok. Az 1930-as években felemelte szavát a hitleri nemzetiszocializmus ellen – tette hozzá az Országgyűlés alelnöke.

Áder János a továbbiakban szólt arról, hogy a szocializmus éveiben az elhallgatás, a feledés jutott osztályrészül az alkotónak, aki a katolikus líra megújítására törekvő költőnemzedék egyik legígéretesebb képviselője volt.

Harsányi Lajos 1920-tól 1939-ig Rábapatona plébánosaként tevékenykedett. Ott töltött éveit, a Hanság, a rábaközi táj szépségét verseiben örökítette meg.

A bronz emléktáblát Harsányi Lajos pappá szentelésének 100. évfordulója tiszteletére állíttatta a Rábamenti Kulturális Egyesület és a Polgári Magyarországért Alapítvány. Az ünnepségen beszédet mondott Gülch Csaba költő, lapunk munkatársa is.

Az emléktáblát a katolikus templom bejáratánál helyezték el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrök leptek el négy szórakozóhelyet

Győr - Közel 130 emberrel szállta meg a rendőrség – bevonva más testületet, hivatalt –… Tovább olvasom